Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Бранислав Сланчев: Случилото се в Русия е опит за преразпределяне на власт и ресурси в Кремъл

"Вагнер" ще остане да съществува под някаква форма, смята той

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това, което стана, не е било опит да се разклати властта на Путин и не е било срещу самия Путин, а по скоро е опит за преразпределяне на ресурси и власт в Кремъл между различни кланове. Не ми е ясно точно кои, но това, че кланът на Шойгу е доста силен и са използвали това да се опитат да отнемат част от ресурсите, с които разполага - според мен това е станало. Аз така си обяснявам цялата тази история с Пригожин".

Това коментира пред БНР проф. Бранислав Сланчев - преподавател по международни отношения и сигурност в Калифорнийския университет, Сан Диего.

"Определено е проблем за Путин, защото такова нещо да се развихри в Кремъл, показва, че той е загубил част от възможността си да регулира този вид конфликти, които преди това са минавали през него. Това е голям проблем за него. Но дали това му е разклатило властта - много се съмнявам в това", добави мнението си той.

Част от уговорката с Пригожин, която са направили и да му позволят да се измете така, значи, че е направил някакви отстъпки, но само в план, че това не е срещу него, каза още проф. Сланчев. 

Според него е имало сериозна заплаха, че това може да излезе от контрол и че може да прерасне в голям конфликт

"Не е тайна за никой, че в армията много хора ненавиждат и Шойгу, и Герасимов. Това не означава, че ще тръгнат срещу Путин. Но със сигурност може да стане патаклама, в която те да започнат да взимат участие. Веднъж тези сили като се отприщят, край. Мисля, че те затова спряха толкова рязко, защото всичко може да излезе извън контрол".

Според него не само Западът, но и ФСБ са знаели какво ще се случи.

"Няма начин да пропуснат такъв вид заговор и подготовка", категоричен бе проф. Сланчев в интервю за предаването "Събота 150".

По думите му ако има наказания и чистки, те ще останат скрити от погледа, защото те не искат да покажат, че е имало реална заплаха. 

"Кремъл се опитва да покаже, че няма пукнатини. Публични наказания за измяна ще е много сериозно нещо. Даже ако гонят Пригожин сега, то ще е по други параграфи, не толкова за измяна, ако изобщо го гонят, което е под въпрос". 

"Лукашенко се опита да се изкара спасител за Русия, но после му отрязаха крилцата Кремъл и дадоха други версии, където не беше чак толкова активен, въпреки че му бяха благодарни. И там е мътна историята", коментира експертът. 

Той не смята, че "Вагнер" са се обърнали срещу Путин. Според него "Вагнер" ще остане да съществува под някаква форма

"Мисля, че причината да спре това, което ставаше толкова бързо, е защото са разбрали, че Путин няма да ги подкрепи, че това е било начин да се опитат да направят преразпределение, като привлекат Путин на тяхна страна. И като разбират, че не става, няма смисъл да продължават. Това, че части на "Вагнер" - тези, които са в Украйна, ще минат под контрол на Министерството на отбраната, това може да стане. Чувам непотвърдени слухове, че в Сирия са се опитали от Министерството на отбраната да вземат под контрол части на "Вагнер". Там, където има официално присъствие на руските въоръжени сили, там може би ще се опитат да ги интегрират по някакъв начин и да ги вземат под контрол. Там обаче, където няма, ще си останат. В една или друга форма голяма част от "Вагнер" ще си остане така, както е".

Винаги си опасен, когато си силен, подчерта проф. Бранислав Сланчев относно коментари, че отслабнал, Путин е още по-голяма заплаха за Европа. 

"Какво видяхме с пуча на Пригожин - Путин се уплаши, явно се бяха панирали елитите, крили са пари и са се готвили да се изнасят от Москва, и какво направи Путин - отиде и започна да преговаря. Това, което показва е, че явно желанието му да си спаси кожата надделява над всичко друго. Всички идеи, че Путин по-слаб е по-страшен - абсолютно са неверни, или идеите, че ако Путин падне, ще настане хаос, който може да е още по-зле - това са пълни абсурди". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21