Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триметров монумент в прослава на българските медици - лекари ще бъде поставен пред хирургическия корпус на УМБАЛ Бургас

Бургаската общественост набира средства за изграждане на паметник за българските медици

2
Триметров монумент в прослава на българските медици
Снимка: Никола Станчев

В знак на признателност към българските медици в град Бургас започва набирането на средства за изграждане на монумент.

"Монументът ще е жест не само към загиналите, но и към всички в бели престилки, които се борят с COVID-19

Триметров монумент в прослава на българските медици - лекари, сестри и санитари, които изнесоха тежката битка с коронавируса, а някои жертваха живота си, ще бъде поставен пред хирургическия корпус на УМБАЛ Бургас. Така градът, а и цялата страна, ще отдадат почит към онези, без които не можем, но които през последните години бяха хокани и обиждани незаслужено. След време край него млади медици ще се кълнат в Хипократовата клетва.
Никола Станчев                               Личен архив
Автор на идейния проект е известният бургаски скулптор Никола Станчев, който само преди броени дни получи награда от кмета Димитър Николов за приноса му в цялостното обогатяване на градския пейзаж на Бургас като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на международния симпозиум по скулптура от камък на открито през 1976-1979 г.
Монументът в прослава на българските медици е замислен като съчетание от три фигури върху пресечена пирамида и плочи с надписи около нея. Фигурите от бронз ще са на лекарка, лекар и болен пациент, когото медиците придържат. И точно тук се прави асоциация с разпятието и свалянето на Христос от кръста, казва авторът на проекта Никола Станчев. Скулпторът умишлено е търсил подобна асоциация.

„Тук става дума за човешката съпричастност и жертвоготовност. Акцентът е върху женската фигура на лекарката, която е с по-силен инстинкт като всяка жена“, казва Никола Станчев.

На фасадата в ляво върху плоча от тъмен гранит е изписана Хипократовата клетва, а шрифтът наподобява надпис от 4 в. Пр.Хр., когато се счита, че е писана. В единия край плочата е счупена съзнателно, за да наподобява артефакт“, разкрива авторът. До плочата с клетва е поставена друга, на която е изписан първият куплет от стихотворението „Моята молитва“. Негов автор е бургаският лекар, поет и бивш заместник кмет по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. Той създава и музика по стиховете, а песента се превръща в нещо като неформален химн на българските лекари.
Триметров монумент в прослава на българските медици
Близо година отнело изработването на проекта за паметник на българските медици, като през това време Никола Станчев направил два варианта. Идеята пък тръгнала от разговор с режисьора Михаил Венков, който по това време снимал филм за бургаския творец. Дори първоначалният замисъл бил паметникът да е в София.

„В един момент си казах защо в София , а не в Бургас. Стана така, че без да обявявам официално идеята, за проекта научи кметът Димитър Николов. Сам ме потърси и прояви завиден интерес“, разказва Никола Станчев.
"Паметникът е важен не само като пластичен артефакт, а като идея, послание, смисъл, не става дума за хрумване, а за да изпъкне хуманизма в творчеството на именият скулптор Никола Станчев. За да почетем тези войници на съдбата - каквито бяха лекарите по време на пандемията", каза в "Графити по въздуха" изкуствоведката Райна Дамяни.
Присърце каузата приема и д-р Лорис Мануелян, който преди да поеме общинското здравеопазване е завеждащ отделението по нефрология в УМБАЛ Бургас.

"Този паметник е важен за цяла България, защото освен паметника на загиналите във войните лекари в Докторската градина в столицата, мисля че няма много други паметници на медици. За Бургас това е важно, защото искаме да покажем, че сме съпричастни към подвига, който извършиха медиците по време на Covid -19, искаме да покажем, че сме съпричастни към трагедията на съсловието, към саможертавата, която направиха медиците по време на пандемията.

Това е знак да покажем, че знаем какво правят медиците непрестанно за обществото, поясни в "Графити по възудха" д-р Мануелян.

Дарителска сметка:

ОБЩИНА БУРГАС

IBAN: BG08SOMB91308424151744

БАНКА: ОБЩИНСКА БАНКА АД 

BIC: SОMBBGSF

Вид плащане: 447000

Основание за плащане : Дарение за паметника на медици


Още по темата слушайте в звуковите файлове.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26