Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната

Снимка: личен архив

Да си изядеш сладоледа, а след това да схрускаш и купичката, в която ти е бил поднесена и лъжичката, защото са от шоколад, да отпиеш от чашата и в първия момент питието ти да е от лимон, после от ананас, а накрая да се окаже- ягодово. Това не са кулинарни фокуси, а демонстрация на постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната, в които посетителите на Бялата (известна още като „безсънната“) нощ в музея на Тел Авив можеха да се включат. 

Кулинарната критичка Маян Прилок разказва как Израел се превръща във фудтек нация. Причината е много проста: социални мрежи са обхванали и най-бедните и в страната няма гладни ( освен тези които спазват някакви диети или пости). За това никой не гледа на храната като начин на засищане и набиране на сили за работа.

Важното е тя да не е прекалено калорична, но да е екологически чиста, да е вкусна и красива за снимане на селфи, да е бърза за приготвяне и не скъпа. А също да отговаря на специфичните нужди на даден човек; веган, диабетик, алергичен на мляко, глутен и други. Ако преди няколко години големите предприятия предлагаха само по един вид месни, млечни, рибни, хлебни произведения, то сега те сега са толкова разнообразни, а и фирмите се конкурират.

Снимката е илюстративна

"Храните, приготвени лабораторно, са неочаквани. Предполага се, че в бъдеще силно ще бъде намален броя на кравефермите - просто няма да е необходимо да има крава, за да се дои млякото й или кланици, за да се доставят бифтеци. Материята за тях вече се изготвя лабораторно от ДНК-то на животното. Напечатват се с триизмерен принтер. По вкус и други параметри те не се различават от тези на досега добиваните в резултат от тежкия труд на краварите. Дори вегетарианците, които са станали такива от жал към животните, могат да се върнат към мръвката, защото за добиване на такава храна не се колят животните и не са лишават малките им от мляко.

Снимката е илюстративна

Разнообразието в менюто е огромно! Може да си поръчаш шишчета от кенгуру, стек от пантера, кюфтета от хипопотам или от други защитени и изчезващи видове. А една фирма е отишла най-далече - тя предлага чеверме от вече изчезнали животни, например мамут. Съществуват и храни, които са професионални измамници. Нека направим експеримент - на половината зала давам дъвка. Дъвчете я няколко секунди! А сега се почерпете със шоколад. Има вкус на пресован картон ли? В близките два часа, всички сладкиши ще ви се струват гадни и безвкусни. Ако искате да се излекувате от пристрастията си към захарта, това е един от начините! Ако обаче два пъти близнете от тази близалка и след това си хапнете лимон, люти чушки, или пелин - вкусът ще е сладък все едно, че сте изяли цяла бонбониера, разказа за "Закуска на тревага" Прилок.

Сладолед

"Някои от най-големите майстор-готвачи предлагат молекулярна кухня. Ето един пример - виждате ли тези зърна от грозде? Ако се обработят с газ въглерод, те придобиват вкус на.... шампанско. 

Революция преживяват и опаковките. Като се започне с лъжичките от шоколад в сладкарниците и се премине през бонбонени сламки за пиене на напитки и се стигне до най-популярната израелска иновация – найлонова опаковка за плодове, която когато мием плодовете, става течна и изтича през канала, доплъни още кулинарната критичка.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Самите палестинци трябва да се разграничат от "Хамас"

"Мисля, че днес е ден на надежда, че могат да бъдат решени едни от най-сериозните проблеми на съвременния международен свят , а именно - войната, която се води в Близкия изток между терористични групи и Израел. Това може да доведе до нормализиране на цялата обстановка в региона, а оттам и подобряване на ситуацията в света ". Това отбеляза пред БНР..

публикувано на 13.10.25 в 18:02
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Нетните инвестиции за последните няколко месеца не са положителни

"Това, което  е най-сериозно в бюджета, е именно разходната част  и по-скоро това, че разходите влизат в едно такова увеличаване, което може да се сравни с принципа на снежната топка ". Това обясни пред БНР Любомир Каримански , член на Управителния съвет на Българската народна банка: "Колкото повече време минава, толкова повече тя се увеличава,..

публикувано на 13.10.25 в 17:02
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Фискалната политика на България е сгрешена поне от пет години насам

"Категорично от доста години не виждаме воля за това да се пречупи негативният фискален тренд ". Това коментира пред БНР Михаил Кръстев , икономист от Съюза за стопанска инициатива: "Фискалната политика на България е сгрешена поне от пет години насам - от 2019 година, която беше последната нормална фискална година . Оттогава се взимат..

публикувано на 13.10.25 в 15:06
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: Проблемът в София е в липсата на добра комуникация между почистващите фирми и общината

" Не мога да кажа колко са зависими фирмите от политиците. Има очевидно неразбирателство ". Това каза пред БНР Стефан Софиянски , бивш кмет на София, във връзка с кризата с боклука в столичните райони "Люлин" и "Красно село": "Мисля, че проблемът е в липсата на добра комуникация между почистващите фирми и общината ", коментира Софиянски...

публикувано на 13.10.25 в 14:18
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Частичните местни избори никога не изглеждат особено добре

"Частичните местни избори извън общия цикъл никога не изглеждат особено добре" . Това заяви пред БНР Даниел Стефанов , политолог и изборен експерт: "Обикновено даже има по-ниска активност от тази на вчерашните избори в Пазарджик. Местните избори по принцип в България са проблематични , защото разликите между спечелилия и загубилия са доста..

публикувано на 13.10.25 в 13:42
Ивайло Катерски

Ивайло Катерски: Да използваме нашата идентичност, за да се наложим като дестинация за винен туризъм

България може да използва инерцията след привличането на вниманието към страната ни като дестинация за винен туризъм . Това мнение изрази пред БНР Ивайло Катерски от Асоциацията на винените професионалисти. " Топката е в нашето поле . Трябва да използваме тази инерция и заедно всички – Министерството на туризма, Министерството на..

публикувано на 13.10.25 в 10:51

Къде отлитат прелетните птици?

"Трите групи птици, които мигрират у нас - това са грабливите птици, водоплаващите и пойните птици най-общо казано и на този ден се наблюдава как мигрират, разказа в "Нощен Хоризонт" д-р Асен Игнатов от НПНМ при БАН във връзка със Световния ден на прелетните птици - 11 октомври.  Всяка година на този ден в страни като САЩ и Западна Европа е да се..

публикувано на 13.10.25 в 09:52