Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчев: МААЕ легитимира действията на "Росатом" в АЕЦ "Запорожие"

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"АЕЦ "Запорожие" е спряна, но реакторите ѝ са горещи. Те ще изстинат чак след 4 години и през това време трябва непрекъснато да се охлаждат. Ако по някаква причина спре това охлаждане, сценариите вече ще следват случилото се в АЕЦ "Фукушима" - те са множество и хич не са добри. Говорим за сигурно изтичане на радиация, ако охлаждането спре. Разликата с "Фукушима" е, че тук няма да стане за часове, температурата ще се вдигне за дни до седмица. Има фази на спиране на централата". 

Това каза пред БНР Христо Панчев, координатор в Инициативата за зелено възстановяване на Украйна на "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа.

Той уточни, че АЕЦ "Запорожие" е най-голямата в Европа и от 4 март 2022 г. е окупирана от "Росатом" и руската армия:

"Пет от реакторите са в студено изключване, но един реактор - той е V реактор - е в горещо изключване, т.е. той произвежда пара. При другите температурата се поддържа под температурата на кипене. V реактор е много по-нестабилен заради това, че е в горещо изключване. МААЕ не съумява да притисне "Росатом" да приведе и този реактор в студено изключване, защото то е най-сигурното състояние на реакторите на този етап. Необходими две неща, за да са безопасни реакторите в АЕЦ "Запорожие" - ток и вода, но с действията си руската армия постоянно застрашава достъпа и до двете".

Според Панчев МААЕ легитимира действията на "Росатом" в АЕЦ "Запорожие" и уточни, че на нея може да се разчита, ако приведе V реактор в студено изключване:

Христо Панчев"Грийнпийс" настоява за ясна позиция от МААЕ и руската армия и "Росатом" да напуснат пределите на централата, да обезопасят военните съоръжения, които са заложили, и да дадат контрола на АЕЦ-а на украинския оператор".

Той подчерта, че МААЕ може да отнеме лиценза на "Росатом", но не го прави, въпреки че е очевидно, че инвазията на АЕЦ "Запорожие" е направена от руската армия с ангажираността на "Росатом", но МААЕ "широко си затваря очите за това".

На 7 юли "Грийнпийс" – Централна и Източна Европа излезе с остър призив към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да въздейства върху "Росатом" за привеждане на всички реактори в състояние на студено изключване (cold shutdown). Това се случва на фона на индикации, че „Росатом“ възнамерява да приведе още един реактор от „студено изключване“ в по-рисковото състояние на „горещо изключване“ (hot shutdown).

От март 2022 най-голямата АЕЦ в Европа е окупирана от руската армия. От тогава централата е под незаконния контрол на руската държавна компания „Росатом“. Украинският персонал е в намален състав, работи под огромно напрежение и на практика е заложник на окупаторите. От септември 2022 всички реактори са спрени. Към момента пет от тях са приведени в cold shutdown, но реактор №5 остава в hot shutdown. Независимо от фазата на изключване, всичките шест реактора трябва да бъдат постоянно охлаждани, за да останат безопасни. Реактор №5 обаче се нуждае от значително повече вода, а след драматичния спад на нивото в доскорошния язовир Каховка и с постоянните прекъсвания на връзката на централата с електропреносната мрежа, това се явява огромно предизвикателство.

За да подсигури безопасността на Запорожката АЕЦ, украинският ядрен регулатор нареди привеждането на реактор №5 в студено изключване още на 8 юни – два дни след разкъсването на язовирната стена. Руските власти обаче категорично отказват. С появилата се информация, че планират да приведат и реактор №4 в горещо състояние, рисковете от инцидент със сериозни последствия нарастват.

Подобна процедура сама по себе си е критична, но предвид военната ситуация негативните сценарии стават още по-вероятни, а доверието в благоразумието на руската страна вече е сведено до нула. Взривяването на язовири е окачествено като военно престъпление от международното право. Военни действия около ядрени централи до скоро се смяташе за нещо немислимо – въпреки това руското командване атакува централата. На лице са и достатъчно данни, че окупаторите са минирали ключови съоръжения, сред които и охладителния резервоар. 

С позицията си „Грийнпийс“ настоява МААЕ да заеме по-категорична позиция срещу случващото се, като приложи целия си арсенал от мерки, за да убеди "Росатом" да допусне привеждането на реактор №5 в студено изключване и да не променя статуса на реактор №4. „Грийнпийс“ посочва, че МААЕ е напълно наясно с рисковете от горещото изключване, въпреки това в публичната си комуникация Агенцията е склонна по-скоро да оправдава действията на "Росатом" за поддържане на реактора в по-опасното състояние. 

В позицията си „Грийнпийс“ също така поставя под въпрос тясната връзка между МААЕ и руската ядрена индустрия. Припомня, че наскоро преназначеният заместник-директор на МААЕ Михаил Чудаков всъщност е дългогодишен висш мениджър в "Росатом". Действията и бездействията на МААЕ по отношение на Запорожката АЕЦ в последните месеци водят до основателни съмнения дали Агенцията работи за световната ядрена безопасност или защитава интересите на определени свои партньори. 

Допускането на умишлен или случаен инцидент с изтичане на радиация ще постави целия регион – включително и България – в изключително предизвикателна ситуация. Затова „Грийнпийс“ отдавна настоява за незабавно изтегляне на руските окупационни сили от територията на Запорожката АЕЦ и извеждането на всички реактори в безопасно състояние. 

За да подпомогне разпространението на точна и надеждна информация за случващото се в Запорожката атомна централа, "Грийнпийс" организира уебинар за журналисти на 12 юли, сряда, от 11.00 часа (българско време). Ядрени експерти с повече от 30 години опит ще споделят данни и анализи за най-актуалната ситуация, потенциални рискове около Запорожката АЕЦ, както и потенциални сценарии за радиологично изпускане.

Интервю на Ирина Недева с Христо Панчев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива 4-ия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Възможни са закъснения на полети от международното летище в Мюнхен. Причината - нахлуване на пистата на климатични активисти, предаде БТА. Една от двете писти след тази акция беше отворена, но ще има закъснения на полетите, заяви говорител на аеропорта. Протестът беше организиран от "Последно поколение". Две групи активисти на движението..

публикувано на 18.05.24 в 10:05