Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията по прибирането на лавандулата в Добричко е в разгара си

Какви са трудностите пред стопаните, къде реализират продукцията си и за какво настояват?

Снимка: Мая Щърбанова

Кампанията по прибирането на реколтата от лавандула в област Добрич е в разгара си. По данни на Областната дирекция по земеделие засетите тази селскостопанска година площи са 42 890 декара, от които 16 590 декара са вече реколтирани. Средният добив е от 544 кг за декар. През последните години площите съвсем логично намаляват, след като, напълно неоправдано от гледна точка на нуждите на пазара в световен мащаб, драстично бяха увеличени.

Предвид ниските изкупни цени на лавандуловото масло, много от производителите, които нямат собствени дестилерии, се отказват от тази си дейност и така постепенно на пазара остават предимно стопаните, които са професионалисти в областтаПред какви трудности обаче са изправени, къде реализират продукцията си и за какво настояват? 

Стопанството на Добрин Начев на територията на община Генерал Тошево отглежда около 650 декара с лавандула. В бранша с маслодайни култури и преработката им в етерични масла е от 2000 година. След прибирането на цялата реколта споделя, че от декар може да получи между 8 и 10 кг масло. Тревогата му идва от залежалата миналогодишна продукция в цялата страна и от липсата на цена на пазара.

По тази причина повече от половината от насажденията с лавандула в област Добрич вече са унищожени. По данни на Областната дирекция по земеделие 110 декара в община Тервел по икономически причини тази година изобщо няма да бъдат прибрани. Според Добрин Начев намаляването на площите с лавандула и отпадането на онези стопани, които нямат опит с тази култура, както и собствени дестилерии, е необходимото зло, което трябва да се случи, за да се върне секторът в нормалните си граници, предвид нуждите на световния пазар.

Йордан Апостолов отглежда лавандула върху 250 декара в землището на село Славеево и също разполага със собствена дестилерия. Споделя, че освен липсващата цена на пазара, проблем е и фактът, че страната ни не разполага с държавна лаборатория за изследване на маслото.

По думите на Апостолов от 2016 до 2018 година свръхпроизводството на лавандула е довело и до получаване на масло с най-различно качество. Тогава нелоялни търговци са го уеднаквили чрез внесени химически добавки от Китай, постигнали са се периметрите за качество, но след анализ е станало ясно, че тези показатели не са добити само по естествен път. Това, според него, е сринало репутацията на българското лавандулово масло.


Йордан Апостолов недоумява и защо един сертификат за качество на лавандуловото масло по всички химични и физични компоненти в български лаборатории може да достигне сумата от 300 лв., а в Турция, например, е едва 35 лв.

В сектора все по-чувствително се усеща и липсата на работна ръка, за което основните причини са от една страна обезлюдяването на област Добрич и от друга нежеланието на хората да работят, вероятно за сметка на социалните помощи, които държавата им осигурява.

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Мая Щърбанова

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05