Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Атанасов за трите Българии - Търновското, Видинското царство и Добруджанското княжество

Проф. Георги Атанасов
Снимка: Личен архив

През 1427 г. летописецът и участник в кръстоносния поход, завършил с разгромната битка на унгарския крал Сигизмунд край Никопол, Йохан Шилтбергер издава автобиография със спомените си от своето 30-годишно пленничество при османците и монголите.

Сама по себе си историята на „немския Марко Поло“ също е много интересна, но това, което отбелязваме сега, е тази част от разказа му, свързана с нас. В книгата си той е записал, че в края на 14 век имало „три страни, всички които се наричали България“ - Търновското царство, Видинското царство и Добруджанското княжество.

За тази последна държава, просъществувала през 14-ти и началото на 15-век, разказва в "Нощен Хоризонт" проф. Георги Атанасов, изследовател на Добруджанското деспотство и автор на книгата „Добруджанското деспотство“, която може да се прочете на сайта - Академия.еду.

Отделянето на Добруджанското деспотство в самостоятелно владение започва през 20-те години на 14-ти век - след смъртта на Георги Тертер. Това е част от общата европейска тенденция на еманципиране от върховната власт на царя, краля, императора, от която ние не правим изключение.

Титлата на Добротица не е наследствена и синът му Иванко не я носи. Как Добротица я получава, още докато брат му Балик управлява областта, научаваме от византийски хронист-съвременник на събитията в книгата на проф. Атанасов.

По-късно Добротица ще стане и тъст в семейството на Палеолозите чрез брака на дъщеря си. Но тази година - 1346-та е ключова за него. След нея повече нямаме сведения за по-големия му брат Балик. Това поставя интересен въпрос за отношенията между тях.

Местоположението на Карвуна и на другия голям град по това време Вичина все още не е локализирано. Но според проф. Атанасов е сигурно, че и Каварна, и Балчик, нямат основание да претендират, че тъкмо те са били Карвуна.

Цялата българска аристокрация от Второто царство е дълбоко свързана с куманите, става ясно в книгата изследване.

И разбира се, и карвунските господари също са свързани с куманите. И не просто са част от куманската диаспора, а и от тесния кръг на царското семейство.

За значението и силата на деспотството съдим и по създаването на Варненско-Карвунска митрополия.

Два са факторите, превръщащи Добруджа в слабо населена земя - заради природни катаклизми и нападения през 11 век. След средата на 11 век от 280 селища и 30 крепости остават крепости и селища само по Черноморието и край Дунава. Вътрешността на Добруджа се превръща една "табула раза", земя, в която живеят само диви животни...и така е до 15 век, разаказа още за БНР проф. Атанасов.
Добротица обаче успява да се възползва максимално от това, с което разполага.

Той е предприемчив владетел, умел дипломат и много, много амбициозен. С 12-те си галери флот през 1375 година предприема военноморска експедиция до Трапезунд в подкрепа на Йоан V Палеолог, през следващата година - до Константинопол. Две години по-рано е започнал и открита война с Генуезката република.

Върхът на деспотата е през 1369-1370 г., когато чрез сложни дипломатически ходове Добротица успява да освободи от унгарски плен Срацимир - сина на Иван Александър.

Получавайки Дръстър, той се сдобива и с монетарницата там и започва да сече собствени монети.

Отношенията с търновското царство са сложни. Добротица поддържа добри отношения с цар Иван Александър, но те са поставени на изпитание, когато първородният му син Тертер, поставен за управител на Дръстър, постепенно се еманципира. През 1377 г убива Михаил - деспот на Видин и зет на Добротица, и започва тежък конфликт.

Когато голямата опасност - на фона, на която царе и боляри мерят сили, се появява пред крепостните стени на Варна - превърнала се в столица  на смалената държава на Иванко, синът на Добротица.

През тази 1388 година Али Паша, великият везир на османския владетел султан Мурад Първи, стига до Варна. И въпреки че първенците били готови да предадат града, бунтове на бейлиците в Мала Азия принуждават войската му да се изтегли. И не щеш ли точно в тази ситуация, вместо обединение за отпор - нова стъпка назад, отчаяни действия и ново  пропадане....

Следите от деспотата днес могат да се видят в красивите стенописи на Аладжа манастир, останките от крепостта Овеч край Провадия и край Каварна и каквото е останало в някогашния Дръстър.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52