Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Резултатите по "Осемте джуджета" не са тези, които искам да видя

| Интервю
Николай Стайков

"Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали да видим от нашата организация, която следим казуса от преди 3 години, когато той се появи. Много неща не са такива, каквито бих искал да видя". Това заяви пред БНР Николай Стайков - един от авторите на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд. 

"Това не са резултатите, които аз бих искал да видя от едно задълбочено и обективно разследване. Очевидно някой трябва да "изгори" заради казуса "Осемте джуджета". Връзката на г-н Сарафов е доказана и документирана, той не я отрече. Той я обясни по доста невинен начин, което на мен ми е трудно да приема на доверие. Години наред Сарафов беше до г-н Гешев, той беше част от това управление и махането на Иван Гешев, назначаването на Сарафов също остана неизяснено за българската публика. За никого не стана ясно как така с едно щракване на пръстите, което не сме видели, но видяхме неговия резултат, единодушният ВСС изведнъж избра Гешев и 3 години по-късно го махна. Доказателства за политическа намеса и угода във въпросните действия. Моите големи подозрения са, че работата по казуса ще доведе до укрепване на позицията на сегашното ръководство във висшия ешалон на прокуратурата, те ще имат много повече приятели и много повече зависими магистрати, които да ги подкрепят, и до опит за запушване на устата на определени свидетели", коментира той.

По думите му по последна информация има 3 досъдебни производства, които са в прокуратурата - двете са за неправомерно връщане на доказателства, едното е за принуда. В предаването "Преди всички" Стайков припомни случая: 

"В историята става дума за използване на механизмите на правосъдието, в частност на прокуратурата, за изземване на активи, които са фирми, имащи в себе си имоти, земи, сгради, става дума и за изземване на веществени доказателствени средства под формата на злато и големи суми в лева и евро".

По думите му в случая има замесени бивши заместник административни ръководители на спецпрокуратурата, както и говорител на специализираната прокуратура. Почти всичко в тази история става с помощта и с подписа на прокурор от специализирана прокуратура, подчерта той. 

"Очаквам да видя наличието на някакъв елемент на организраност във въпросните престъпления, а не просто индивидуално деяние на един прокурор, който е бил дежурен и е получил заповед", каза Николай Стайков.

Според него в насоките, в които работи прокуратурата, липсват два много важни израза:

"Единият е организирана престъпна група, защото става дума за дълго действали, закриляни на най-високо ниво организирани престъпни групи, действащи в системата на правосъдието. Второ - това е престъпление против правосъдието". 

В момента виждаме ниско ниво, по скоро отпушване на някакво напрежение, коментира Стайков. По думите му когато има голям казус с много замесени лица, той не се използва, за да се прочисти системата

"Обикновено прокуратурата излиза от въпросния казус по-силна и с много повече приятели", смята той и прогнозира:

"Имам усещането, че в момента прокуратурата, сегашното ръководство на прокуратурата, ще осъмне, прикривайки въпросния казус, с много повече вътрешни съюзници, в самата прокуратура, вместо да ги видим по някакъв начин разпитани и да разберем цялата истина по този казус".

По думите му тази мрежа на влияние трябва да се разплете до край, за да се види доколко е организирана и докъде стига.

Стайков изказа мнение, че става дума за систематично отглеждане на схеми на влияние в българската прокуратура, от която ние очакваме правосъдие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. При бурята в София м ълния падна в..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналите вчера пороен дъжд придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. Зла река. Кметът Тихомир Кукунски..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина Гръцката опозиция настоява..

публикувано на 23.05.24 в 10:51