Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родител: Когато човек е бил "авантюрист" да има две деца, сумата за частна градина е доста голяма

Помагат ли реално компенсациите за неприетите в ясли и градини деца?

Мария Брестничка: Няма план какво правим от днес до деня, в който за всяко от тези деца ще има места

Снимка: Яна Боянова

Изплащането на компенсации за неприети в ясла или детска градина деца не решава проблема с липсата на места в големите градове. Необходим е анализ за колко деца са необходими такива места през следващите 10 години и план как да бъдат осигурени.

Мнението е на Мария Брестничка, директор "Развитие" в Националната мрежа за децата във връзка с механизма, по който родителите на неприети в ясла деца могат да кандидатстват за финансова компенсация.

Такава компенсация се изплаща от септември миналата година, а за тази година са предвидени 10 милиона лева, които би трябвало да стигнат до семействата на близо 3500 деца от 0 до 3 години.

Какво предвиждат пренесените в наредба правила за компенсации и пред какви проблеми са изправени родителите?

Пет са условията, на които трябва да отговаря семейството на дете в яслена възраст, за да има право да поиска от държавата компенсация за това, че не му е осигурила място в общинско или държавно детско заведение. Освен че майката не трябва да е в отпуск по майчинство и да не получава финансова подкрепа или да има осигурена по програма детегледачка, се изисква детето да не е прието в яслата, в която е кандидатствало по настоящ адрес. Също така общината да не е успяла да предложи друго място в прилежащия район, поради липсата на свободни места.

Прилежащите райони в София например съвпадат с административното делене на 24-те районни общини. Така, ако родителите живеят в Люлин 1 и на детето бъде предложено място в Люлин 10, това попада в прилежащия район. Ако семейството откаже да запише детето там, няма право на компенсация, тъй като не е изпълнило едно от условията, обяснява Мария Беломорова, директор на дирекция "Бюджет и финанси" в здравното министерство. 

"Тази помощ е насочена най-вече към родители, които работят, които ползват услугите на частни детски ясли или физически лица за отглеждането на децата им, извършили са ги тези разходи и това е вид помощ, да се компенсират част от тези разходи."

По пътя на неприетите в общинска ясла деца минава Десислава от София, майка на две деца с две години разлика. Всяко от тях започва да посещава частно заведение от първа група на детската градина. Жената е получавала компенсации и за двете по линия на правилата за детските градини – през тази година месечната компенсация е 413 лева.  

"Последната градина, в която бяха и двамата, струва 1100 лева на месец за едно дете, без пътните разходи. Около една трета покрива за едно дете. Когато човек е бил "авантюрист" да има две деца, сумата е доста голяма за частна градина."

Според публикуваната за обществено обсъждане наредба за изплащане на компенсации за неприети в ясла деца, месечната сума покрива действително извършени от родителите разходи и има таван. Той е равен на стойността за издръжка на дете в предучилищното образование. До края на юли максималната сума е 413 лева, а от 1 август – 457 лева. Семейството трябва да докаже направените разходи, уточнява Мария Беломорова.  

Родителите на повече от едно дете в яслена възраст имат право да получат компенсация за всяко от децата.  

Ако детегледачката получава 600 лева, за да се грижи за две деца, за всяко от тях родителите имат право на компенсация от 300 лева. Ако заплащането на детегледачката надхвърля 1000 лева, сумата за всяко от децата ще бъде таванът от 457 лева. 

И докато родителите търсят варианти да осигурят отглеждане на децата си при липсата на достатъчно места в ясли и градините в градове като София и Варна, от Националната мрежа за децата напомнят, че управляващите нямат план как да се справят с проблема

"Какво виждаме в момента? Тези 10 милиона лева, които изглеждат като голяма сума, отделена за компенсации, които реално ще стигнат за тези 3500 деца. Виждаме планове за строежи на нови детски градини и ясли, но не виждаме ясен план какво правим от ден днешен, до точката, в която за всяко от тези деца, които искат да бъдат записани в ясли и детски градини, има места", коментира  Мария Брестничка. Тя е категорична, че трябва да има справедлив механизъм за финансиране на всяко семейство, например чрез ваучерна или друга система за плащания.

По данните на здравното министерство към май тази година семействата на 2000 деца от София и на 70 деца от Варна получават компенсации заради липсата на свободни места в яслите. Има обаче и родители, на които е отказана такава помощ, твърди Брестничка. 

"Има откази по различни причини. Това още повече задълбочава чувството за несправедливост у родителите."

В София, където проблемът с местата в общинските детски заведения е най-сериозен, след първото класиране през май тази година неприети в ясла и детска градина останаха близо 10 хиляди деца, преобладаващата част в яслена възраст.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30