Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всеки от нас трябва да има собствен план за действие при бедствия, смята експертът

Явор Гечев: Навсякъде по света се правят и програми за евакуация на животните в кризисни ситуации

Да се инвестира в подготовката на хора, които могат да работят с животни, призова експертът

| Интервю
Явор Гечев
Снимка: Ани Петрова

"Колкото и да си говорим след такива бедствия какво е можело да се направи, какво е трябвало да се направи, нищо не се променя."

Това коментира пред БНР Явор Гечев, активист в защита на правата на животните, дългогодишен експерт на фондация "Четири лапи", участник в спасителни акции у нас и по света.

Гечев открои като слабо звено липсата на подготовка на всички участници в спасителните действия.

"Самият факт, че хората тръгват без план, по който да се действа и като че ли винаги са изненадани от това, което се случва, води до още по-трагични събития", отбеляза експертът.

Трябва да има план за действие при бедствия – да се направи оценка какви са най-вероятните бедствия, всеки един какви роли и отговорности има, както и да има кризисна комисия, която да оценява ситуацията в динамика, поясни Явор Гечев.

Гечев съветва всеки от нас да има готови документи, лекарства, собствен план за евакуация и обмислен безопасен маршрут за изнасяне, за да е готов да реагира в кризисна ситуация. Ако човек не може да евакуира домашния си любимец, нека поне да му остави шанс за живот, призова той и даде пример с вързаните домашни животни на двора.

"Просто не си гледайте животните на синджир."

Когато има котка или куче у дома, които не могат да бъдат евакуирани, трябва да се отворят прозорците и да им се остави най-вече вода, посочи още Явор Гечев.

"Ако има опасност сградата да се срути, това животно да може да избяга."