Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

23 на сто от бюджета на една от богатите общини в Тел Авив - Яфо е целево за образование

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay.com/bg

В една от най-богатите общини на Израел, в Тел Авив - Яфо 23 процента от бюджета е предназначен целево за образование. Тя посреща новата учебна година с 5 нови училища и придобивки за учителите, които са една от най-търсените, на пазара на труда професии. 

"Правим всичко възможно за привличане на повече млади хора в учителската професия не само на постоянни места, но и като лектори. 

През новата учебна година учителите получават специален стикер на личните си коли. За тях ще е безплатно паркирането в синьо-белите стоянки на града. Кафе и мляко ще чакат в учителската стая преподавателите. Безплатните напитки са жест на внимание от страна на кметството.

Прибавят се нови щатове в средния курс. Набляга се на усъвършенстването на учителите. В отчитането на норматива ще се включват и часове за подготовка, участие в курсове за повишаване на квалификацията, часовете за извънкласна дейност, водене на кръжоци др. както и до сега за всеки завършен курс за повишаване на знанията към заплатата ще се прибавят бонуси. 

Прави се възможното и за привличане на хора с различни професии като лектори в училищата. За това има прекрасни примери от преди десетина година, каза в "Закуска на тревата" Ейтан Дорон от кметството на града.


"Малко пред пандемията индустрията за високи технологии в Израел премина през криза. Трябваше да бъдат съкратени програмисти и други компютърни специалисти. Вместо това, фирмите се договориха с общината на Тел Авив и десетки реализирали се във високите технологии, млади хора влязоха в класните стаи и преподаваха на ученици математика,физика и компютърни науки. 

Общината им плащаше колкото е по щат, а фирмите доплащаха до обичайните за отрасъла заплати. Така хем не се деквалифицираха специалистите, хем подготвиха стотици програмисти, които бяха и в основата на последвалия „бум“ в Хей Тека, при което дори до скоро малки фирми, се превърнаха в еднорози (създаващи продукция за повече от милион долара).

Сега се привличат хора с хуманитарни професии: биолози, селскостопански специалисти, творци от изкуствата, треньори по различни дисциплини( като това е един от приоритетите), психолози и др. за тях е заделен отделен бюджет. Кметството е предвидило и стипендии за специалисти в различни области, които искат да придобият педагогическа правоспособност. Договорите са за минимум 3 години работа в училищата на Тел Авив, след получаване на диплома, разказа още Ейтан Дорон.

Прави се възможното за намаляване на броя на учениците в класовете.


"По 4 безплатни билета ще получи всеки учител. Те са за театър, опера или кино, (по желание могат да ги използват и за музеи или участие в културни мероприятия на територията на кметството). Предоставя се и карта за отстъпка при купуване на билети над тази бройка.

От общината в Тел Авив са предоставили и допълнение на средствата предназначени за екскурзии на учителите или за други форми на дейност за сплотяване на колектива.

Правим всичко възможно и за достойно заплащане на труда на учителите, въпреки че има какво да се желае. Периодически учителите стачкуват за повишаване на заплатите и за надеждна охрана от физическа разправа от страна на родители. За щастие тази учебна година телавивските учители от горните класове само символично участваха в национална стачка с искане за по-високи начални заплати за младите кадри, поясни още Дорон пред БНР.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Разпускат доброволческия отряд към Общината в Дупница

Доброволческият отряд от 15 души към Общината в Дупница ще бъде разпуснат - ще бъдат привлечени нови доброволци, каза за БНР новоизбраният кмет Първан Дангов. Причината е, че при създалата се тежка зимна обстановка в района преди седмица нито един от доброволците не се отзовал и не се включил при решаване на редицата критични ситуации в Дупница и селата...

публикувано на 03.12.23 в 16:20
Лъчезара Делчева

Лъчезара Делчева в помощ на хората на изкуството от Америка към родината

Лъчезара Делчева е на 13, когато заминава с родителите си за САЩ. В началото й е тъжно и самотно, но се адаптира и продължава.  Завършва Международни отношения, а днес е стратегически директор в АТ компания. Лъчезара Делчева е гост в  25-ти епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности”. Казва,че обича да живее на бързи обороти и е..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Капитан Светослав Цонков

Светослав Цонков: На Западния бряг на Африка въоръжени групировки често отвличат кораби за откуп

Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните . За съжаление съвременните нашественици изобщо не приличат на Джони Деп и нападенията на кораби се случват непрестанно. Един от българските капитани, които имат опит в опазването на кораба, екипажа и товара, е Светослав Цонков, който вече 23..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто хората срещат уринални проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина . "Причините са комбинация от няколко проблема , това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените , каза за..

публикувано на 02.12.23 в 15:18

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава,..

публикувано на 02.12.23 в 13:55

"По ръба" с Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн...

публикувано на 02.12.23 в 13:45