Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще помага на КНДР да създаде сателити

Путин и Ким се здрависват в космодрума Восточний, 13 септември 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия ще помогне на Северна Корея да създаде сателити и в отговор на въпрос за оръжейни доставки посочи, че той и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще обсъдят всички въпроси, предаде Ройтерс.

Запитан от репортери дали Русия ще помогне на Ким за сателити, Путин отговори: "Заради това дойдохме тук. Лидерът на КНДР проявява голям интерес от ракетното инженерство".

Путин показа на Ким най-модерния руски космодрум – Восточний, който е сред горите на Източна Русия и недалеч от границата с Китай.

Ким пристигна дотам с влак, след като премина в Русия рано във вторник.

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, но не е ясно дали е имало такива доставки. И Москва, и Пхенян отхвърлят тези твърдения, но възнамеряват да засилят сътрудничеството в сферата на отбраната.

Запитан дали Ким и Путин ще дискутират оръжейни доставки, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

"Като съседи нашите страни прилагат сътрудничество в чувствителни области, които не трябва да бъдат обект на публично разкриване. Но това е естествено за съседни страни".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хосе Мануел Албарес

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел

Испания ще се присъедини към делото за геноцид, заведено от Южна Африка в Международния съд срещу действията на Израел в Газа, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс. Испания последва примера на Ирландия, която също обяви, че ще се присъедини в делото, отбелязва БТА. По-рано Испания, Ирландия и Норвегия..

публикувано на 06.06.24 в 14:06

15 са били участниците в схемата за източване на пари чрез интернет банкиране

15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от ГДБОП. Задържани са 13 души, участници в схемата. Те са успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи между 800 000 и 1 милион лева. Това съобщи Асен Кунчев от ГДБОП. "В дирекция..

публикувано на 06.06.24 в 14:06
Национална археологическа конференция

Силистра е домакин на 62-та Национална археологическа конференция

От вторник Силистра е домакин на 62-та Национална археологическа конференция, в която участват над 100 археолози от страната. Има гости и от Румъния. Подобни прояви дават възможност на учените да покажат успехите в работата си през последната година. В конференцията са включени 20 доклада. Днес бе отслужена панахида и бе открита..

публикувано на 06.06.24 в 13:53
Клаудия Шейнбаум

Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум за избирането ѝ за президент на Мексико

Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум по повод избирането ѝ за президент на Мексиканските съединени щати, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският президент изразява увереност, че традиционните връзки на уважение и ползотворно сътрудничество между страната ни и Мексико, както и дългогодишните приятелски отношения, ще..

публикувано на 06.06.24 в 13:52
проф. Румяна Дечева

Румяна Дечева: В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината

В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината. Това каза пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева. Тя призова на 9-и юни да се гласува масово, защото " негласуването ни оставя не само непредставени, но оставя и една много голяма група българи извън органите на властта ": "От изследвания знаем, че три основни групи са..

публикувано на 06.06.24 в 13:36

110 високопроходими автомобила получи Гранична полиция

110 високопроходими автомобила получи днес Гранична полиция. Това е първата част от общо 360 бройки, предназначени за дирекцията. От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината МВР ще получи още 200 автомобила тип пикап. Директорът на Гранична полиция, главен комисар Антон Златанов: "Получаваме..

публикувано на 06.06.24 в 13:17

95% от бъдещите първокласници в Пловдив са приети по първо желание

Близо 95% от бъдещите първокласници в Пловдив, участвали в първото класиране за прием за новата учебна 2024 - 2025 година, са приети по първо желание. Одобрени са 3070 деца. Некласирани са 152.  В класирането взеха участие 3222 деца, като родителите имаха възможност да изберат до пет желания от 46-те училища в града. Над 65% от класираните..

публикувано на 06.06.24 в 13:17