Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нови тъкачи за Габрово" - рециклиране на времето в нестандартно музикално приключение

| Интервю

Какво ще правиш в последния ден на септември – 30-и, в сърцето на красивата есен? Искаш ли да участваш в нещо оригинално, музикално и специално, далеч от делничния шум? Тази покана отправят от "Нови тъкачи за Габрово", събитие-мостра с високо съдържание на култура. Организаторите обещават нетипични локации и приключенски дух.

Пограмата е своеобразна пресечна точка между на фотограф, който снима изкуството преди да е изкуство, и музикант, който прави концерти там, където ги няма.

Росина Пенчева  Снимка: Добрин Кашавелов

"Започнах да разкривам красотата на града и неговия културен потенциал благодарение на хора, които не са от Габрово. Габрово е притегателен център за много артисти. Някои от тях, като режисьора Петринел Гочев, ми показаха града в друга светлина", сподели в предаването "Изотопия" фотографът Росина Пенчева от Capturing Creativity, която обича да работи зад кулисите и да показва по вдъхновяващ начин "какво се случва зад това, което е много добре познато иначе". Росина е автор на документални проекти, свързани с театъра.

Невена Екимова  Снимка: Anna Kalapazana

Невена Екимова е живяла в Исландия, Швеция и Норвегия, но Габрово се оказва нейното място.

"Винаги много съм си харесвала града и винаги съм си представяла, че рано и ли късно ще се върна там. Хората не могат да го разберат – как някой от скандинавските страни ще се засили обратно към България. Но все пак е центърът на България. Освен това, ние, габровците, си представяме, че сме в центъра на света. Корените ми са си габровски. Не можах да намеря дома си в тази съвсем различна култура и винаги ме е притегляло обратно."

Нейното участие във фестивала е наречено "Новата колекция". Тя ще представи скулптура от китеник, защото е "голям фен на китеници", притежава солидна колекция от "кичозния, синтетичен китеник в ярки цветове" и които нейното поколение помни от диваните, задните седалки на москвича.

"След комунизма всичко това масово се изхвърли и аз си го събирам."

Христина Белиева и Васил Хаджигрудев  Снимка: Дарина Златкова

Фестивалът ще протече на нестандартни места. Една от частите на програмата се нарича "Рециклирани музики по маршрут дотам и обратно" – пътешествие в градски автобус, в който ще има концерт на китариста Мирян Колев. Дестинацията – регионалното депо за неопасни отпадъци, което често е домакин на културни събития и "търси подобно съдържание". За публиката там е организирана кратка разходка с разказ как се обработва боклукът. 

В бившия Техникум по текстил в Габрово (отскоро Център "Кристо и Жан-Клод") ще има два музикални спектакъла. Те ще се случат в бивша производствена зала, която сега е празна, но има останал тъкачен стан.

"Има много интересни нишки, които си кореспондират със струните, с пианото и ще ги обвържем в декора."

Теодор Петков-Тото  Снимка: Теодора Николова

В тази част от програмата ще се включат пианистът и композитор Теодор Петков-Тото, а след него дуото Белева & Хаджигрудев ще покаже нагледно как "тъкат" гъдулка и контрабас. Финалът е отреден за "Балкантон носталгия" парти на DJ Skill – легенда на хип-хоп и винил културата.

"За мен беше много интересно, че в училището е имало ученически оркестър. Габрово е известен с традициите в джаза и много се радвам, че тези музиканти ще бъдат част от програмата. Габровци ще могат да чуят музика за ценители с вход свободен", подчерта Росина Пенчева.

НеСметни богатства - скулптура на Невена Екимова   Снимка: Росина Пенчева

В залата ще бъдат разположени произведенията на Невена Екимова.

"Това пространство е страхотно! Трябва да се види на живо. Училище по текстил, но не само. Това е било място за подготовка на кадри, които ще влязат в текстилната индустрия. Габрово е бил текстилна столица на България. Не е било само училище, а и място, където са се произвеждали от нишката до готовата стока и дори са се продавали. Уникално, огромно място, с високи тавани – 5 метра. Работите, които показвам, не са точно от най-"мегаломанските", но в двора имам едно гигантско 3-метрово митично същество, направено от капачки и други материали втора ръка. Много е интересно как ще се развие в бъдеще това пространство."

Тъкачна машина от бившия Техникум по текстил  Снимка: Росина Пенчева

Невена работи основно с рециклирани материали – намерени и подарени – "всичко, свързано с текстил, платове, прежди, конци, копчета". Твърди, че тези материали "осят в себе си друг живот, предишен живот" и крайният резултат носи заряд. Освен с текстил обаче тя предизвиква себе си и с нови техники.

"Последната ми мания е хартиената глина, която се изработва от тоалетна хартия и няколко други материала – шпакловка, лепило. Може да постигнеш най-различен завършек – рошав, гладък."

Центърът за съвременно изкуство в сградата на бившия Техникум по текстил   Снимка: Росина Пенчева

Защо фестивалът се нарича "Нови тъкачи за Габрово"?

"Ние сме новите тъкачи на култура и изкуство. Поводът е сградата на бившето училище и тази бивша титла на града – текстилен град."

Рециклирането пък е нишка, която преминава през цялата програма на фестивала.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59