Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Нито една държавна институция обаче още не се е свързала със сдружението, обясни пред БНР председателят му Андрей Велчев.
"Най-голяма беше изненадата при биволското, което е най-скъпото на пазара, а в него нямаше нищо биволско".
Изследвани са петте най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена, а не тези от ниския сегмент. Проверките са извършени в една от най-големите акредитирани лаборатории в Европа, посочи той в предаването "Преди всички".
"Тя направи количествен анализ и показа, че в повечето има над 50% краве мляко. Потребителят е ощетен, защото плаща за три пъти по-евтин продукт".
Част от потребителите купуват определено сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, отбеляза експертът.
Това не е първият подобен анализ, който се извършва. Предишната проверка е направена през май, но тогава не е имало сериозни последици за нарушителите. Сега са проверени същите производители.
"Борим се да има една институция, която да се грижи за здравето".
Единствената помощ идва от Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза той.
"При подобен случаи тя взе отношение и направи производство".
Разчитаме, на първо място, на самия сектор - той има интерес да се оповестят хората, които нарушават традициите и доброто име на бранша, обясни Велчев.
"Ние не участваме в конкурентна война, а в такава, която е в полза на потребителите".
Сдружение "За достъпна и качествена храна" настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.
Цялото интервю на Веселина Миланова с Андрей Велчев може да чуете в звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..