Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експериментът ще продължи четири сезона. След това практиката ще бъде приложена на територията на цялата Великотърновска община

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

От 2025 година българските общини трябва коренно да променят модела си за сметосъбиране

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Община Велико Търново първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци. Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец.

Основата цел е да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци. Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат различни варианти и данъчни досиета за генерирания и изхвърлен отпадък, така че да се определи справедлива такса смет, за да се спази принципът "замърсителят плаща". 

От 2025 година българските общини трябва коренно да променят модела си за сметосъбиране – не само за стандартните хартия, стъкло и пластмаса, но и строителните и биоотпадъците, хранителните отпадъци, старите мебели, дрехи и обувки. Опасните отпадъци също стават ангажимент на местната власт. 

Целта е да бъде приет и приложен по-справедлив модел при определяне на такса смет, така че бизнесът и домакинствата да плащат толкова, колкото замърсяват, а не фиксирана сума, която сега например за двучленно домакинство в стандартно жилище е същата като на съседите им, които са три пъти повече и при различно количество битов отпадък.  

В Люксембург до депото за битови отпадъци се извозва едва 10% от боклука на гражданите и фирмите, а всичко останало е събрано разделно и се използва като суровина за рециклиране и повторно производство. У нас числата са в обратната посока, което освен че замърсява и товари хората с високи такси, натоварва и общинските бюджети. 

Новата пилотна система за страната ще въвежда една година Община Велико Търново в партньорство с "Еко пъртнърс", поясни заместник финансовият кмет на Велико Търново Снежана Данева–Иванова: 

"Интегриран цялостен модел за управление на битовите отпадъци. Ще започнем като начало с град Дебелец и нашата задача е да убедим хората и бизнеса в това, че има смисъл да се събира разделно. През 2025 година ще влезе и новата методика за изчисляване и събиране на такса смет в местните данъчни служби. Бихме облекчили доста гражданите и бизнеса". 

Моделът за разделно събиране на отпадъците сега се свежда до цветните контейнери. Ще го променим с нова система и софтуер, поясни Антония Спасова от компанията, която в партньорство с общината разработва пилотния за страната модел: 

"Няма как да променим системата за разделно събиране, докато продължаваме да разчитаме само и единствено на цветните контейнери. Това създава затруднения – инфраструктурно и всякак. Крайно време е да влезем в 21-ви век и работим за това". 

Благодарение на специално разработен за проекта софтуер, количествено ще може да бъде измерен събраният боклук от всяко семейство, фирма, институция във всеки от четирите сезона, тъй като видът и количеството отпадъци варират. Системата ще изчисли какви да бъдат съдовете за смет, къде да бъдат поставени, дали да има индивидуални – във всяко домакинство, каква сметосъбираща техника да се използва и къде още да бъдат изградени площадки за разделно събиране.  

Разделното управление на отпадъците е двустранен процес. Общините са задължени да го въведат, но и гражданите са задължени да участват и те ще участват, като имат финансов стимул - колкото повече разделят отпадъците в домовете си, толкова по-ниска такса смет ще плащат, коментира екологът на община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова: 

"Такса смет е таксата, върху това, което ще остане накрая. Разделно събраните потоци няма да влизат основно в тази такса смет, така че колкото повече разделят, толкова по-малко ще плащат и това и това ще разберат всички, това е целта. За първи път ще осигурим възможност на всички да участват в разделното събиране, а не както сега – през две-три улици един контейнер. Ще се включат биоразградимите отпадъци, опасни отпадъци, едрогабаритни. Всички ще имат достъп до системата. Ще има количествено измерение на всеки един генератор на отпадък – семейство, фирма, ще има и софтуерно решение и техническо решение как точно ще измерваме това количество. Няма да събират марулите отделно, но ще събират биоразградимите отделно при всички положения. Това е наше задължение от следващата година за всички граждани на България и ще имаме санкция, ако не го правим". 

Град Дебелец е избран за въвеждане на пилотния модел, защото там има както жилищни блокове, така и къщи с дворове, различни институции и фирми. Предстои да бъде направена анкета сред жителите на Дебелец.

За очакванията си кметицата на Дебелец Снежана Първанова посочи: 

"С въвеждането на новия модел очаквам наистина да станем по-чист град, защото в момента виждаме на много места отпадъци извън контейнерите, което не е редно да е така. Очаквам да се проучат нагласите какво точно като видове отпадъци ние изхвърляме като население и от какви точно съдове за смет имаме нужда, за да могат те да се поставят, да се организира цялото сметосъбиране и сметоизвозване и наистина градът да бъде европейски, чист и подреден". 

В Дебелец по улиците действително има много кофи и контейнери за смет. Основният проблем според хората са отпадъците от градините, които лято и есен са в огромни количества и няма къде да бъдат изхвърлени, защото зелените контейнери за градинските отпадъци са малко и се пълнят за минути. До металните кофи за смет са и камарите с растителни отпадъци. 


И без да им правят институционална анкета, дебелчани заявяват, че са склонни разделно да събират и изхвърлят отпадъците от домакинствата, ако могат да си намалят такса смет: 

"По-практично е, добре е, в целия свят е така. Няма достатъчно съдове сега, даже има ръждясали, изпочупени кофи, проблем е със сметта. Проблем е изхвърлянето на зелените отпадъци. Доста голяма е таксата смет. По принцип и сега разделно изхвърляме бутилките и пластмасата, има контейнери, мисля че няма да има някаква голяма разлика. Тук почти всички си имаме градинки и отпадъците трябва да се изхвърлят някъде, това е проблем. Специално аз по-големите стръкове ги режа в чували, а другите ги изнасям на пътя, и когато мине камионът, ги събира". 

Проблемът не е само в организацията на сметосъбирането, но и в съзнанието на хората, коментират г-жа Даскова и г-н Стефанов: 

"Това не е толкова трудоемко. Важно е как ще се организира събирането и в какво ще се слага. Не е само това, а и немарливо работят. Всеки казва - няма да ходя до там, пуска и заминава. Контейнерите всяка седмица ги изхвърлят, но не и от градините".  

Пилотната система за отпадъците в Дебелец ще бъде внедрена от началото на идната година и експериментът ще продължи четири сезона, а след това практиката ще бъде приложена на територията на цялата Великотърновска община. 

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05