Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Скандалът излишно беше раздухан от руска страна"

Отец Никанор за Руската църква: Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини

"Руската православна църква няма интерес да се закрива това нейно представителство в София"

| Интервю
Снимка: БТА

Къде е ключът към решаването на проблема с Руската църква, затворена след експулсирането на действащи свещеници? Яснота кога храмът ще отвори отново, няма.

"За разлика от държавите, където има екстериториалност, чужда юрисдикция в рамките на една държава – посолствата, техните земи, в Църквата категорично такова нещо не съществува. Не може в един град да има двама епископи. Всички храмове на територията на град София, на Кюстендилска, Пернишка, Софийска област са в каноничната юрисдикция на българския патриарх Неофит. Той е единственият, който може административно да назначава свещенослужители. Това е от канонична гледна точка. Храмовете обаче може да принадлежат на БПЦ, може да са ведомствени, могат да бъдат и частни."

Този коментар направи пред БНР архимандрит Никанор от Църногорския манастир.

В случая става въпрос за храм на територията на Руското посолство. По политически причини то реши да го затвори, след като ДАНС счете за нужно да покани двама свещенослужители да напуснат страната.

Простестиращи срещу затварянето на Руската църква се събраха пред храма в неделя, 24 септември Снимка: БТА

Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини, смята духовникът.

"Скандалът излишно беше раздухан от руска страна. (…) Руската православна църква няма интерес за се закрива това нейно представителство в София. Би трябвало руската Църква да прати човек. Дали българската държава ще го приеме, бъдещето ще покаже."

Националната сигурност не е в обсега на БПЦ. Това няма нищо общо с нашата духовна мисия, подчерта отец Никанор в предаването "Преди всички".

Архимандритът не се наема да прогнозира кога дверите на храма ще бъдат отворени отново.

Според него не може да се каже доколко експулсирането на свещениците е резултат от пряка заплаха за националната сигурност, или е следствие "от това, че наша съюзническа натовска и братска държава - Северна Македония, ги експулсира".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезара Делчева

Лъчезара Делчева в помощ на хората на изкуството от Америка към родината

Лъчезара Делчева е на 13, когато заминава с родителите си за САЩ. В началото й е тъжно и самотно, но се адаптира и продължава.  Завършва Международни отношения, а днес е стратегически директор в АТ компания. Лъчезара Делчева е гост в  25-ти епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности”. Казва,че обича да живее на бързи обороти и е..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Капитан Светослав Цонков

Светослав Цонков: На Западния бряг на Африка въоръжени групировки често отвличат кораби за откуп

Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните . За съжаление съвременните нашественици изобщо не приличат на Джони Деп и нападенията на кораби се случват непрестанно. Един от българските капитани, които имат опит в опазването на кораба, екипажа и товара, е Светослав Цонков, който вече 23..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто хората срещат уринални проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина . "Причините са комбинация от няколко проблема , това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените , каза за..

публикувано на 02.12.23 в 15:18

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава,..

публикувано на 02.12.23 в 13:55

"По ръба" с Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн...

публикувано на 02.12.23 в 13:45

Коментар на Петър Волгин: Кириак Стефчов – вдъхновител на външната ни политика

Колко хубаво щеше да бъде, ако в международните си контакти нашите управляващи се държаха с достойнство и поставяха на първо място интересите на България. Ако успяваха да съчетаят съюзническите задължения със свободата да имат различно мнение от това на партньорите, когато се налага. Ако се държаха независимо и не съгласуваха всяка своя реплика с..

публикувано на 02.12.23 в 12:40

платена публикация
Какви са ползите от използването на стойки за монитори?

В днешния бързоразвиващ се технологичен свят ергономията и комфортът на работното място придобиват все по-голямо значение. Един от ключовите елементи в създаването на оптимална работна среда е използването на стойки за монитори. Тези елементи не само подобряват ергономията, но и допринасят за повишаване на продуктивността и намаляване на риска от..

публикувано на 01.12.23 в 17:08