Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"След всяко правителство - ново назначаване. Ако падне правителството - ново заснемане"

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Собственици на имоти ще съдят МОСВ, оспорват поредното заснемане

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса.

Първо там бяха констатирани 786 квадратни метра пясъчни дюни, втората комисия установи, че територията на пясъчните дюни е 4 пъти по-голяма, а 6 месеца по-късно и ново правителство назначи 3-а комисия, която намали границите на дюните до 11 410 кв. метра.

Настоящият министър на околната среда и водите Юлиян Попов отиде на място с поредната комисия от експерти, която също извърши обследване на терена.

Целта на последното проучване беше да определи окончателно границите и вида на пясъчните дюни. В работната група, която направи обследването, са включени експерти фитоценолози и експерти по брегова геоморфология. Те трябва да предложат изменение на одобрената през март тази година Специализираната кадастрална карта.

"Дюните са особен казус по принцип. Очевидно те се местят и това създава проблеми със собственици, с картиране и т.н. Духа вятър, те се местят. Не сте ли гледали филми за Сахара? Това е динамичен феномен", каза преди 2 месеца пристигналият на място на къмпинг "Каваци Север" министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

Близо 15 са собствениците на терени в обследвания район, който ту има, ту няма пясъчни дюни. Гергана Димитрова представлява собствениците на 2 дка земеделска земя, неполивна, 10-а категория. Според Общия устройствен план на Созопол, приет през 2016-а година, мястото е предвидено за почивна база и други дейности. Преди година Гергана Димитрова внася искане в Регионалната екоинспекция за становище с цел промяна на Подробния устройствен план на района. Получава отрицателно становище. То е оспорвано в съда, а магистратите задължават екоинспекцията да направи оценка на земята. Собствениците започват нова процедура и пак получават отказ, с аргумент че се подготвят изменения на Специализираната кадастрална карта от 2015-а година, според която в района пясъчни дюни няма.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Тук вече започва сагата - идва една комисия и казва има дюни, но са малко, идва втора комисия и установява, че дюните заемат значителна част от територията. Назначава се трета комисия и хоп, дюните отново изчезват. Какво показват резултатите от последното обследване и доколко законно е то.

"Още 2016 г., когато са правили ОУП, не е имало право да се прави ново заснемане, защото по закон трябва да са минали 10 години. В момента тече четвърто заснемане. Тези четири заснемания по закон не трябва да ги има, защото последното е било 2015-а. Първо заснемане трябва да има 2025-а", коментира пред БНР Гергана Димитрова.

През юни вече има входирана заповед за изменение на приетата през март карта, отбелязва още Димитрова. По думите ѝ, в резултат на четвъртото поредно заснемане "99% има тотална промяна на картата" и в момента с дюни се оказват всички имоти, с изключение на eдин имот, които "непрестанно са в дела с много от собствениците".

Тя твърди, че "умишлено не излизат никъде нещата" и ако не ровят "с познати и връзки", няма как да се доберат до тази информация.

"Толкова бързо искат да се случват нещата и толкова потайно."

"След всяко правителство - ново назначаване. Ако падне правителството - ново заснемане. Затворен кръг – по един-два пъти в годината ново заснемане", обобщава картината Гергана Димитрова. Така всеки един от собствениците се оказва възпрепятстван да прави каквото и да е.

С дюни или без дюни, цялата процедура по извършването на последното обследване на къмпинг "Каваци – Север" ще бъде оспорена в съда.

Един от експертите, участвали в последната комисия - доц. д-р Красимир Стоянов, преподавател в Югозападния университет, е написал в становище до министерството и областната управа в Бургас, че картата, изработена в края на месец август тази година, не е обективна и не пресъздава достоверно реалната обстановка.

"Ще се съдим. С МОСВ е назначено дело, все още дата няма. Те нямат право да има четвърто заснемане. Искаме четвъртото заснимане да бъде спряно", подчертава Гергана Димитрова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коледния концерт на вокална група „Радиодеца“

16 декември в Първо студио на БНР - Коледен концерт на вокална група „Радиодеца“

На 16 декември, от 12 на обяд в Първо студио на БНР ще е коледния концерт на вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. За музиката ще се погрижат и специалните гости: Тодор Бакърджиев – тромпет, Димитър Горчаков – пиано, Димитър Сираков – бас, Христо Нейчев – китара и Стоил Иванов – барабани. Водеща на събитието е Гергана..

публикувано на 09.12.23 в 14:27
Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов - клуба „Софтвидео трейд“

Средношколци от Свищов участват в „Софтвидео трейд" по проекта „Образование за утрешния ден“

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Свищов направиха информационните технологии забавни и практически ориентирани към учениците от 12-и клас. 15 средношколци участват в клуба „Софтвидео трейд“, създаден от учителката по информатика и информационни технологии Мариета Николова по проекта „Образование за утрешния ден“.   Средното..

публикувано на 09.12.23 в 12:58
Иван Янев

Иван Янев: Хората със зрителни увреждания, особено децата трябва да знаят, че това не е краят на живота!

"Аз спортувам от ученик. Спортът би следвало да бъде много важен за всички възрасти, сподели в "Нощен Хоризонт" Иван Янев, спортист, преподавател по спорт, публицист и писател. Янев е незрящ, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания". На 3 ти декември отбелязахме Международния ден на хората с увреждания. "Има специални..

публикувано на 08.12.23 в 13:04
Зорница Илиева

Зорница Илиева: Външната ни политика е ден за ден

"Външната ни политика е ден за ден, без да се мисли, че има и утре и не се знае какво ще бъде утрото ". Това каза пред БНР журналистът Зорница Илиева.  В предаването "12+3" тя направи коментар относно напускането на вицепремиера Мария Габриел на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който се проведе в Скопие, и..

публикувано на 05.12.23 в 14:56

Близо 79% от българската икономика вече е на светло

Близо 79% от българската икономика вече е на светло през 2022 година, показва тринадесетото издание на изследването на Асоциацията на индустриалния капитал. Ръстът на изсветляване на икономическите дейности е с малко под 1%,в сравнение с 2021 година и надхвърля досегашния "исторически" максимум, достигнат в предпандемичната 2019..

публикувано на 05.12.23 в 11:49
Биляна Гяурова-Вегертседер

Проучване: Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат само бегла представа от предложенията за промени в основния закон. Това показва изследване, реализирано от агенция "Глобал Метрикс" по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). То беше представено днес – в деня, в който Комисията по..

публикувано на 05.12.23 в 11:37