Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиери Дюбоа: СПА туризмът в Европа ще се възстанови едва след 3–4 години

Българският балнео и СПА туризъм има много добро бъдеще, смята председателят на Европейската и на Френската СПА асоциация

| Интервю
Тиери Дюбоа
Снимка: Мила Младенова

СПА туризмът в Европа ще се възстанови едва след 3–4 години на нивото на пазара от преди пандемията.

Мнението е на председателя на Европейската и на Френската СПА асоциация Тиери Дюбоа, който участва в Десетия конгрес на Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм. Сред причините за това са невижданите от 30 години насам нива на инфлацията. 

В България пазар Израел се очаква сериозно да бъде засегнат след войната в Близкия Изток. СПА курортите у нас са предпочитани от израелските туристи.

Секторът на СПА и здравния туризъм отбелязваше 10% ръст на годишна база преди 2019-а година. Пандемията от коронавирус сериозно го засегна, защото всички заведения в сектора в Европа бяха напълно затворени, отбеляза Тиери Дюбоа.

"Пандемията разстрои силно нашия сектор, на СПА и балнеотуризма. Възстановяването както на местния, така и на международния пазар е много бавно. Точно когато започна раздвижване през 2022 година, Русия обяви война на Украйна, което доведе до рязко повишаване цените на енергията и на инфлацията. Повишиха се експлоатационните разходи и това се отрази на финансовите резултати, които вече бяха влошени от пандемията. Нашите клиенти бяха засегнати и от повишаващите се транспортни разходи и разходите за живот като цяло. Много от тях не ходят в СПА курортите по икономически причини и намаляват като цяло разходите си. Времената са трудни в икономически план, но не трябва да губим надежда и трябва да удвоим усилията си за привличане на нови клиенти."

Пандемията промени начина ни на живот. Хората вече отдават различно-голямо значение на здравния и на СПА туризма. Те се грижат по-добре за себе си, смята Тиери Дюбоа.

"Пандемията засегна много хора, както на психологическо ниво, така и на физическо и тези последствия трябва да бъдат лекувани. Балнеолечението е идеално да поеме грижите за хората, които нямат нужда от болничен престой. Във все повече европейски държави, балнео курортните с помощта на техните специалисти съставят програми, които да обхванат грижите за хората, засегнати от ковид."

Запитан кога секторът ще възстанови нивата си от преди пандемията, Дюбоа коментира:

"Желанието на всички е секторът да се възстанови колкото може по-скоро. Във Франция се правят много статистически проучвания, за съжаление, в други европейски страни не е така. Мога да отбележа, че през 2020 година имахме 60% спад на сектора спрямо предходната. През 2021-ва година спадът е 43 на сто, а през 2022-ра година той е 24%. Прогнозата за 2023 година като краен резултат е, че спадът ще е 15% спрямо 2019-а година.

Това показва, че има подобрение и прогнозите са, че след около 3 – 4 години ще възстановим нивото на пазара от преди пандемията и дори ще го надминем. От нас зависи да работим и да се адаптираме към пазара. Аз съм уверен в бъдещето, защото хората имат необходимост от възстановяване. Нашите усилия са насочени към спечелването на нови клиенти за сектора като разработим и предложим нови програми, но с по-кратък срок на лечение заради икономическата ситуация."

Какви мерки прилага Франция за насърчаването на белнологията и спа туризма?

"Трябва да подчертая, че във Франция балнеолечението се покрива изцяло от здравната каса и в момента лечението и продължителността на програмите и на престоя е три седмици. Във Франция балнеолечението се поема от Министерство на здравеопазването. От друга страна ние не можем да се възползваме от рекламата на програми за здравеопазване, тъй като държавата няма право да рекламира такъв продукт. Има и програми за по-кратък престой, чиято идея е уелнес, или физическо, психическо и емоционално здраве, които не се поемат от Министерство на здравеопазването. Този вид дейност се възползва от рекламата, провеждана от организация, която е под шапката на Министерството на туризма."

В каква посока се развиват европейските СПА дестинации?

"Работата ни трябва да върви в две насоки – от една страна трябва да имаме по-добро покритие от страна на здравните каси на отделните държави по отношение на балнеолечението. Но също така не по-малко важно е да развием превенцията, за да може населението на Европа да остарява по-дълго и в добро здраве и да не страда от различни увреждания или заболявания.

От друга страна, знаете, във всички страни начинът на живот е изключително стресиращ и все по-често сред хората в активна възраст се наблюдава синдром на професионалното прегаряне. И именно в тази област балнеолечението може да има голяма полза. Работата именно на специалистите по балнеолечение и на всички заети в този сектор е да бъдат обхванати повече хора от нашите услуги и нашите грижи."

След като България възприе европейските стандарти за своите медикъл и СПА центрове, каква трябва да е следващата стъпка?

"Следващите стъпки са не само развитие на вътрешния пазар, но и развитие на европейския и на международния пазар, може би повече внимание към съседните на България страни. Напълно съм уверен, че българският балнео и СПА туризъм има много добро бъдеще."

Как България стои на картата на европейските СПА дестинации?

"На туризма и СПА туризма в България се гледа като на много евтина дестинация. България привлича клиенти с доста по-ниски финансови възможности, отколкото други държави, където този вид туризъм е по-скъп. Но това, което искам да ви кажа - това е вече петото ми посещение в България от 2016 година насам, личните ми впечатления са, че има много нови красиви хотели с 4, а някои дори с 5 звезди, които разполагат с много модерно оборудване и съоръжения и би трябвало да насочат усилията си към привличане на по-платежоспособни туристи."

Как България може да излезе от имиджа си на евтина дестинация? И само проблем на имидж ли е или и на самото предлагане?

"Важно е да се знае, че балнео и СПА туризмът не е нещо отделно само по себе си. Всичко трябва да се вземе под внимание – както хотелите, съоръженията, оборудването, обслужването, така и инфраструктурата, транспортните коридори и средства - независимо дали става дума за пътища или самолетни полети. Всичко трябва да се развива едновременно, защото това е една пакетна услуга, част от едно цяло."

Европейската СПА асоциация е браншова организация, която обединява 20 европейски държави. Общата цел на организацията е да подпомага развитието на СПА туризма и балнеологията в Европа и да се погрижи природните богатства, основани на минералната вода, релефа и климата, да бъдат на разположение на възможно най-голям брой хора. Организацията подкрепя СПА и медицинския туризъм, както и профилактиката чрез използване на природни лекарства, рехабилитация и възпитание в здравословен начин на живот.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12