Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Безобразно се прахосват европейски средства за купчина непотребна хартия

| Интервю
Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

ЕК призова България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения да финализират прегледа на своите планове за управление на водите, както и плановете за управление на риска от наводнения.

Срокът за това изтича след месец. Плановете трябва да се докладват на всеки 6 години.

Тези планове потънаха до дъното. Планът за риска от наводнения закъснява вече 2 години, а за управление на водите закъснението е 3 години, коментира пред БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

Сега България може да отиде на съд заради закъснението, но по всяка вероятност ще се размине заради бавната процедура, дотогава ще ги напишат, посочи той.

Куманов отправи критики към МОСВ, което е сключило договор със Световната банка за написването на плановете, макар да имаме капацитет сами да си ги напишем. Сред хората, които реално участват от името на Световната банка, има служители на басейновите дирекции, както и преподаватели от хидрофакултета на УАСГ, допълни Куманов.

"Можеха да си пишат плановете, без парите да минават през Световната банка."

Дотук за двата плана са дадени 35 милиона лева европейски пари. Сега министърът на околната среда и водите им отпуска допълнителни 7 милиона по ОП "Околна среда", поясни още Димитър Куманов и попита как за нещо платено, което закъснява като изпълнение, сега ще се плаща още.

Ще информираме европейския прокурор за "това безобразно прахосване на европейски средства", съобщи той.

"Освен закъснението, по-лошото е, че качеството на тези доклади е 0", каза Куманов, като се позова на публикуван междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите.

Той определи документацията по темата като "купчина непотребна хартия" и подчерта, че най-важните проблеми не са отразени.

"Когато в междинния преглед не си описал някой проблем, това нарочно не е направено, впоследствие в самия план няма нужда да сложиш мерки за справяне с този проблем."

Крайният срок на приложение на тези планове е 2027 година, заяви Димитър Куманов в предаването "Хоризонт до обед".

Във връзка с климатичните промени трябва да се направят нови хидравлични проверки на мостовете в България, категоричен е инж. Куманов.

Сред сериозните проблеми експертът очерта пресъхналите и отровени реки, кражбата на вода, както и на баластра от речните корита, което по думите му се е превърнало "в национален спорт".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен.  Изложението ще продължи до края на седмицата.  Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя..

публикувано на 08.02.24 в 10:06

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила изследването по поръчка на "Грийнпийс" – България. В нея влизат учени от различни държави по света...

публикувано на 05.02.24 в 10:30
Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Планинският курорт "Семково" да се превърне в модерен и целогодишен туристически курорт

Жителите и гостите на Белица днес отбелязват поредния зимен празник , който се провежда в курорта „Семково“. Богата спортна и културна програма предвиждат организаторите, а към усилията на местната власт тази година се включиха и дигиталните номади, които превръщат стария и неработещ от десетилетия голям хотел в "Ко-ливинг център" .  До няколко..

публикувано на 28.01.24 в 10:05

Плевен - пионер в зеления обществен транспорт

Напрежението между автомобилите и градския транспорт е универсален феномен. Плевен е абсолютно забележителен пример за Европа – това е първият въглеродно неутрален град, със съвременен транспорт, с изцяло обновена токова мрежа , трябва да служи за пример. Това каза пред БНР социологът Любомир Пожарлиев от Института по регионална география..

публикувано на 26.01.24 в 11:04
Надбягването с институциите засега и в полза на инвеститорите и в ущърб на гражданите

Как инвестиционните намерения станаха по-важни от здравето на гражданите

През 2021 година здравните власти признаха за нормативен пропуск - възможността в населени места да се изграждат производства, които са опасни за здравето на хората и се ангажираха се да променят нормативната база така, че да защитят населението. Три години по-късно ситуацията не е по-различна. Пример от последните дни е инвестиционното..

публикувано на 26.01.24 в 10:28