Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде все още можем да уловим духа на Стара София?

Мариана Първанова: След Илинденско-Преображенското въстание към София идва голяма група бежанци

| Интервю
Снимка: Иван Русланов

Мариана Първанова, историк, журналист и автор на книги, ни припомни кои са местата, където и днес може да се улови духа на Стара София – с нейните бохемски кафенета, махали и квартали

"Кореняците софиянци вече не са много. Духът на Стара София се улавя най-вече в старата централна част – булевардите „Христо Ботев“, "Мария Луиза“ и "Пиротска“. Това е било сърцето на града. В него е живяло много разнородно население още след Освобождението". 

След Илинденско – Преображенското въстание към София идва голяма група бежанци, разказа тя. 

"София е много близо до западните граници. Това са предимно прокудени от Сърбия и Македония.

Втората вълна е след Междусъюзническата война и Втората световна война".

Името на кварталите подсказва произхода на населението, което е дошло, обясни Първанова.

"Днешният район "Илинден“ е почти изцяло заселен с бежанци от Македония. Имаме квартал "Гевгелийски“ – идва от населението от Гевгелийско. В "Захарна фабрика“ също има идващи от Македония. 

Еврейската махала не е ясно обособен квартал, но има няколко улици, по - скоро смесени. Такава е улица "Пиротска“. По-богатите евреи са живели по "Мария Луиза“. Обликът на тези улици днес се е променил. Една част от евреите напускат не само тях, но и страната ни. Днес там има много сирийци".

Арменското кафене се е намирало на мястото на ЦУМ, разказа Първанова. 

"Неговият собственик е бил преселник от Турция. Яворов, Елин Пелин и  Дебелянов са били сред честите посетителиДо него се е намирало друго известно кафене – "Македония“. Там са се срещали ръководителите на ВМРО". 

През 2016 година Мариана Първанова издава книгата "Бохемските кафенета на София“. 

"Миналата година излезе "Бохемските места на соца в Бургас“. Сега подготвям и за Варна.

Кафенетата често са били резултат от инициативата на собствениците. След 9 септември тази кафе култура се измества в посока на клубовете. Социалистическата власт обича да обхваща всички слоеве от населението. В клубовете се е събирал цветът на творческата интелигенция".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Мариана Първанова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57