Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В посолството ни в Лондон започва съграждането на православен храм на мястото на сегашния параклис

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

В българското посолство в британската столица Лондон официално бе даден старт на дарителска кампания за набиране на средства за изграждането на храм "Свети Йоан Рилски" на мястото на досегашния параклис. Кампанията е под егидата на посланик Марин Райков. Сред присъстващите беше и Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Салонът на българското посолство се изпълни с хора, дошли да засвидетелстват внимание към инициативата и готовност да дарят сума за построяването на светия храм. Макар и да става дума за проект, който е на територията на посолството, той е немислим без разрешение от лондонските власти.

"Проектът, който беше изработен от талантлив италиански архитект, беше одобрен от Съвета на Уестминстър, постигнахме съгласие. Храмът ще се намира в изключително централна част на Лондон. Наоколо няма друг православен храм, освен този", коментира пред БНР посланик Марин Райков.

"Ние успяхме да ги убедим и да направим така, че да примирим изискването за съхранение на културния облик отвън с изискванията на православния канон за вътрешността на храма. Благодарение на средствата, събрани от нашите енориаши, говорим за десетки хиляди евро, благодарение на средствата отпуснати от българското правителство, които възлизат на около 400 000 евро, ние можем действително да започнем този строеж, дори да реализираме вероятно над половината от проекта, като се имат предвид някои други дарения. Естествено, остава отворен въпросът за набиране на допълнителни средства."

Архитектът е Карло Буги от южния италиански район Пулия, с голям афинитет към православието и към православната архитектура, помогнал също в убеждаването на община Уестминстър да даде разрешението.

Ето какво заяви и митрополит Антоний непосредствено след откриването на кампанията:

"Радостни и щастливи сме, че можем да поставим началото на официалната дарителска кампания за реализирането на този исторически проект за всички българи в Обединеното кралство – български православен храм, посветен на Свети Иван Рилски, за всички българи в Лондон. Тази дарителска кампания има за цел преди всичко да обедини българите в Обединеното кралство, да ги накара да изживеят със своите сърца това наистина историческо събитие, защото българите от 30 години се помещават в посолския параклис и сега ще имат възможност вече да го посещават като един благолепен, просторен храм с всички нужни изисквания на интериорния дизайн на православната църква. Това е едно голямо предизвикателство както за архитекта, за строителите, за всички това е преди всичко кауза за България, така че благодарни сме на Бога, на Свети Иван Рилски, на българската държава и на всички българи, които ще бъдат част от този проект и ще вградят частица от своите сърца, от своята вяра в този градеж."

Отец Добромир, който досега води службите в параклиса, сподели за БНР, че се очаква общата сума за построяването на храма да възлезе на малко повече от 1 милион паунда или около 1 милион и 153 хиляди евро по сегашния курс, но не се съмнява, че остатъкът от средствата ще бъде набран:

"Апелирам към българите в Лондон и Великобритания, защо не и в България, да помогнат на това добро, което би ни обединило. Защото църквата е единственото място в този свят – ето е в политическото пространство ние сме разделени, и в обществото, а църквата е единствената, която може да обединява. Без значение на политическите убеждения, без значение на пола, на възрастта, на образованието, ние винаги сме заедно в църквата. Това би било една много добра българска инициатива в Лондон."

Проектът е класически – наподобява архитектурата на старите български църкви като тези в Плиска, Преслав, Велико Търново и Сердика. Не става дума само за разширяване, а за нова конструкция, защото се сменя покривът, прави се вътрешен купол и се обединява пространството, поясни отец Добромир.

Ремонтните работи се очаква да започнат още тази седмица, като междувременно посещаващите до сега параклиса българи ще бъдат пренасочени към други православни църкви наоколо, с които е постигната договореност за това.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12