Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС обсъждат вот на недоверие към кабинета за несправяне в сектор "Отбрана"

Тодор Тагарев в НС, 15 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Парламентът обсъжда втория вот на недоверие към кабинета за несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност", внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

Българската армия и отбрана се лишават от способности в полза на чужди интереси, каза при представянето на мотивите за вота заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин. По думите му липсва стратегия за развитие на въоръжените сили. Българската авиация продължава да чака първите 8 изтребители Ф-16. Той обвини Министерството на отбраната  в "цялостна нищета" в действията му:

"Създава се обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси. Не се назначават и планираните 1200 гранични полицаи, за което има оси­гурен ресурс. Затова и не е изненада, че независимо от издигането му във водещ национален приоритет на правителството, членството в Шенгенското пространство днес е също толкова далеч, колкото при формирането на този кабинет. Министърът е неадекватен на политическата и военна обстановка, както с изказвания, така и с поведение и сам по себе си е риск за сигурността. Призоваваме ви да сложим заедно край на агонията и да дадете шанс на ново управление с повече компетентност, отговорност и държавническо отношение към проблемите. Защото става все по-болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане".

Николай Дренчев от "Възраждане" подчерта на свой ред, че  нивото на подготовка на пилотите е отчайващо.

От своя страна министърът на отбраната Тодор Тагарев подчерта, че за тази година е внесен бюджет, който надвишава дори планираното в Националния план за достигане в равнище за финансиране на отбраната от 2% от БВП:

"До края на месеца трябва да внесем в НС програма за инвестиции с ясни приоритети и разчети, включително приоритизиране на изискванията на изграждане на способности за ПВО и ПРО със съответните радари и зенитно-ракетни комплекси. Проектът предвижда придобиване на пълен пакет способности, индустриален капацитет за асемблиране и ремонт на машините в страната с много съществено участие на българската индустрия. Защитавайки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана. Подкрепата за Украйна е наш национален и стратегически интерес. Като имаме предвид всичко свършено от настоящото правителство в областта на отбраната за тези 5 месеца, за яснотата на нашата програма и политика за нарастване на способностите на въоръжените ни сили считам, че този вот на недоверие не отразява обективното състояние и затова ви приканвам да бъде отхвърлен". 

Основна цел пред българското правителство е модернизацията на армията с технологии от XXI век, подчерта Кирил Петков:

"Отбраната на база стари руски машини може да предизвиква носталгия в някои от вас. Но реално днешната им реализация и боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива на база настоящата стратегия за модернизация".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 13:34

ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за начало на европреговори

Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от белгийското ротационно председателство. Комисията е информирала за своята оценка постоянните представители на страните членки. Според Комисията, Украйна е изпълнила изискванията за приемането на..

публикувано на 07.06.24 в 13:30
Володимир Зеленски в Париж

Зеленски в Париж: В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, произнесе реч пред френското Национално събрание. "В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа." - това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред френските депутати и редица политически фигури, дошли за неговото слово в Националното събрание,..

публикувано на 07.06.24 в 13:17

Кабинетът отпусна 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Ботев във Враца

Служебният кабинет отпусна необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца.  Правителственото решение е във връзка с писмо от Община Враца до премиера Димитър Главчев с молба за финансова подкрепа.  Експертните оценки са, че състоянието на паметника е предаварийно.  Стоманената конструкция е силно корозирала,..

публикувано на 07.06.24 в 13:06

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 13:05

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като..

публикувано на 07.06.24 в 12:58

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се. Тече разследване. Мъжът е бил арестуван. Наложена му е мярка задържане до 72 часа...

публикувано на 07.06.24 в 12:54