Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Мартин Иванов: На кораба не е имало въоръжена охрана

Димитър Димитров: Ще сезираме европейските институции, за да бъдат предприети мерки. В предишни случаи бяха изпратени военни кораби, за да намалят риска от нападения на пирати

| Интервю
Илюстративна снимка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капитанът и първият помощник-капитан на отвлечения от йеменски хуси кораб "Галакси лидер" в Червено море са българи. По непотвърдена информация капитанът е 38-годишният Любомир Чанев от петричкото село Кавракирово. Вторият българин е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица.
Корабът плава под флага на Бахамските острови, но е собственост на британска компания и с японски оператор. Според източници, цитирани от Асошиейтед прес, обаче собствениците на "Галакси лидер" са свързани с основаната от израелския бизнесмен Ейбрахам Унгар британска компания "Рей кар кериърс". 

Според капитан Мартин Иванов - зам.-председател на Моряшкия синдикат, на кораба не е имало въоръжена охрана:

"За мен този кораб е бил без охрана. По принцип трудно се отвлича такъв кораб. Може би не са предполагали, че може да бъде отвлечен. За мен 100% не е имало въоръжена охрана. Има ли въоръжена охрана, не може да бъде отвлечен корабът. Доста пъти съм минавал през този район и винаги сме били с охрана".

Между 50 и 100 хил. долара струва охраната на такъв кораб, посочи пред БНР капитан Иванов неофициални данни, но допълни, че това е доброволно и се решава от корабособственика

"Всички нормални корабособственици си взимат охрана за сигурност на екипажа, на кораба, на товара. Корабособственикът явно е смятал, че е безопасно и е спестил някакви пари".

По думите му това е отвличане, свързано със ситуацията в Израел. Не е отвличане като от преди години в Сомалия, където го правиха с цел откуп, добави той и обясни:

"Отвличанията с цел откуп по-лесно се договарят и се освобождават екипажите, а тук нямам представа какво целят". 
Димитър Димитров - президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, също изказа мнение, че тази нова ситуация е във връзка с конфликта в Близкия изток. 

Според него в случая има 2 аспекта. Първият - спасяване на хората, които са в плен. А вторият - предприемане на международни мерки, които да обезопасят този район. 

"Нашата организация ще сезира европейските институции, за да бъдат предприети мерки. В предишни случаи бяха изпратени военни кораби, които да намалят риска от нападения на пирати и похитители. Това е процес, който ще отнеме време - трябва оценка на риска от самите европейски институции, а освен това и осигуряване на финансови средства", коментира Димитров. 

Досега не знам в Червено море да е наемана охрана, отбеляза той в предаването "12+3". По думите му администрацията на флага казва какви мерки трябва да бъдат предприети за различните райони. Според него в случая не може да се говори за подценяване на риска

"Никой не би подценил своята собственост, да я изложи на риск. Просто е инцидент, свързан с нововъзникналата ситуация във връзка с военния конфликт между Израел и Палестина".

В историята назад има такива случаи, напомни Димитър Димитров. Той е оптимист за развръзката на събитията: 

"Да се надяваме, че тази организация не е толкова екстремна и ще гледа да изтърува това, което е похитила, за да си постигне целите, но хората ще останат невредими".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя. Това заяви Макрон в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес...

публикувано на 11.06.24 в 15:47
Лидерът на Националния сбор на Франция Жозеп Бардела

Бардела обяви, че ако спечели изборите във Франция, ще предложи правителство на националното единство

Председателят на партията "Национален сбор", която спечели евровота във Франция - Жордан Бардела, заяви, че ако спечели и свиканите от президента Еманюел Макрон предсрочни избори на 30 юни, ще предложи на други политически групи да работят съвместно в правителство на националното единство. В телевизионно интервю той беше катгоричен, че партията му е..

публикувано на 11.06.24 в 15:25

МО отговаря на БНР по казуса за използването на предоставеното от България въоръжение на Украйна

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да..

публикувано на 11.06.24 в 15:11
Боян Балев

Боян Балев, БСП: Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат

Филмът с оставката на Корнелия Нинова вече сме го гледали! Т ова каза пред БНР политологът Боян Балев, член на Националния съвет на БСП.  Той съобщи, че Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат . Корнелия Нинова подава оставка Габриел Вълков: Корнелия Нинова вече е в историята! Трябва да започне разговор кой..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Евробарометър: 34% от българите - съдебната ни система работи много лошо, 31% - сравнително лошо

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната според проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС. Според 34% от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31% - сравнително лошо. Сборът е 65% незадоволителни оценки,..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

"Хамас" е дала съгласие за плана за примирие

Радикалната палестинска организация "Хамас" е дала съгласието си за плана за примирие в Ивицата Газа, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН. Това е заявил висш представител на групировката пред агенция "Ройтерс". Израелските военни съобщиха, че са извършили насочени нападения в най-южния град Рафах, като са премахнали бойни клетки. Били са..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Диана Сивинова

Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време

Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време . Това обясни пред БНР политологът Диана Сивинова, след като партия "Величие" премина 4-процентната бариера за влизане в НС.  " Пропуснахме явлението "Величие", защото то се случваше само в социалните мрежи.  В този сегмент се наблюдават още играчи – партия МЕЧ, партия..

публикувано на 11.06.24 в 14:49