Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янев от Федерация " Спорт за хора със зрителни увреждания" за спорта и реализацията в живота

Иван Янев: Хората със зрителни увреждания, особено децата трябва да знаят, че това не е краят на живота!

Иван Янев
Снимка: Пламена Бачийска

"Аз спортувам от ученик. Спортът би следвало да бъде много важен за всички възрасти, сподели в "Нощен Хоризонт" Иван Янев, спортист, преподавател по спорт, публицист и писател. Янев е незрящ, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания".

На 3 ти декември отбелязахме Международния ден на хората с увреждания.

"Има специални спортове за хора със зрителни увреждания, една от тях е стрелба с лък за незрящи. Този спорт в България е въведен през 2009 година. През 2010 г. започнахме тренировките, а през 2023 г. на Световните игри в Бирмингам за първи път излязохме и на Международна сцена. 

След няколко дни пътуваме с националния треньор Иван Иванов на стрелците от Федерацията по стрелба с лък на Open турнир - Световна квалификация в Берлин, да направим едно добро състезание, да натрупаме още опит, което да бъде една отправна точка за следващата година, където се надяваме да участваме както на Европейското, така и на Световното първенство, а и да постигнем по-добри резултати. 

В Бирмингам като за първи път стигнахме до четвърт финал, което е не лошо постижение, разказа още Иван Янев. 

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“. Бил е председател и на спортен клуб „Витоша“ за хора със затруднено виждане. Освен това е историк, публицист и писател. Завършил е през 2000 год. „История“ в СУ „Климент Охридски“. По-късно разработва и защитава докторска дисертация във Факултета по история. След това завършва в СУ магистърска степен по програма „Педагогика на зрително затруднените“. В УНСС завършва магистърска програма по публична администрация с профил „Държавна администрация“, а в НБУ магистърска програма по творческо писане.

В момента е старши експерт в Министерството на образованието и науката и хоноруван преподавател в Националната спортна академия „Васил Левски“.

"Най-важното за хората и децата със зрителни увреждания е да не изпадат в депресия и родителите да знаят, че това не е краят на живота. 

Иван Янев

Именно ние във Федерацията успяваме и искаме да ги привлечем към нас със спорта и да им покажем, че има и други хора като спорт, че е не нужно спортът да е на професионално ниво, но той е достъпен за тях, че може да е забавен, и че има институции, които също ще ги подкрепят, това са центрове за рехабилитация, там има компютърни специалисти, които ще ги научат да работят с програми, има психолози, има инструктор по ориентиране и мобилност.

Много е важно да се популяризират тези институции и те да разберат, че ние съществуваме, да ги поканим при нас, защото те са много затворени, депресирани, но веднъж ако успеем да ги привлечем, особено със спорта, ние ги връщаме към живота", категоричен е Иван Янев, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания.

Едни от публицистичните му творби са свързани с историята на спортен клуб на хора със зрителни увреждания „Витоша“, освен това е написал „Епитафия за преданост“, „България на големите първенства по голбал“, „Достъпността не е прищявка“, „По първи петли. Исторически, политически и други раз(ни) мисли“. 

Има и две монографии, свързани с историята .Творбите му в проза са „Приключението“ 2009г. ; „112“ – повест, 2012 г.; „Феникс“ 2018г. ; „Симаргал“, 2020г. ; „Втората дупка на шинела“, 2022г. ; „Писецът“, 2023г. За своята дейност като общественик, историк и писател е получил грамота от Съюза на учените в България и поздравителни адреси от проф. Николай Денков като министър на образованието и науката и Президентът на Република България Румен Радев.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Доц. Димитрина Едрева

Доц. Димитрина Едрева: Острият гноен отит се среща много често в детска възраст

Острият гноен отит е едно от усложненията, които могат да се появят в следствие на инфекция на горните дихателни пътища .  "При болка в ухото след настинка или вирус , трябва веднага да потърсим специалист, каза за "Закуска на тревата" доц. Димитрина Едрева, специалист по уши, нос и гърло в Университетска болница Лозенец.  По думите й..

публикувано на 24.02.24 в 07:50