Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Стефанова: Ако "Спаси София" се оттегли в опозиция, ще се намери кой да ги замести

Най-голямата група в СОС е отговорна да си осигури мнозинство, препоръча политологът

Проф. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Не съм изненадана от това, което се случва в СОС, защото разговорите не се водят както трябва. Някакви срещи някой организира, но не се случват по този начин нещата, коментира пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, бивш общински съветник. 

"Избирателите сме си казали волята и очакваме органът да заработи. Отговорността е на най-голямата група – ПП-ДБ, "Спаси София", да си намерят мнозинството. Кметът е от същата политическа формация, така че заедно с групата да си осигурят мнозинството", препоръча на съветниците проф. Стефанова в предаването "Нещо повече". 

Тя оцени като несериозни досегашните предложения за временен председател, на ротационен принцип и всякакви други варианти. 

"Ние, избирателите, в Столична община очакваме мнозинство и затова трябва да се водят преговори", каза проф. Стефанова.

И обясни, че в СОС всеки е с пропорционална тежест, каквато избирателите са дали, така че трябва да се разпределят постовете, включително и в комисиите. 

"Законът им казва - съветник може да бъде в три комисии и това е простата задача. Кметът е длъжен да предложи зам.-кметски позиции на останалите участници, с което да си осигурят мнозинство", препоръча проф. Стефанова.

Вече е ясно за всички, че не се избира председател по две причини. Първо, разговорите тръгнаха в грешна посока. И второ, на практика Борис Бонев се инати – "ГЕРБ няма да бъде допуснат". Не се разбират в СОС, защото на национално равнище те натрупват опит – ПП – ДБ, и видяха, че макар със скърцане със зъби, постигат договорки и се върви напред, а "Спаси София" я няма на национално равнище и Борис Бонев е в София, това е", изтъкна причините политологът за проблема в СОС. 

Проф. Стефанова е убедена, че ако "Спаси София" с осем съветници изпълни заканите си и се оттегли от софийската коалиция с ПП-ДБ, няма да е фатално. 

"Ако решат да го правят, да се обявят в опозиция, веднага ще се намери начин да бъдат заменени. Не са възможни нови избори, не тече никакъв срок от 3 месеца и няма кой да сезира ОИК", категорична е проф. Стефанова. 

Интервю на Диана Янкулова с проф. Милена Стефанова в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова. В операцията заедно с полицаите  участват..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години. Освен това той не се регистрирал като "чуждестранен агент" при пристигането си в Русия, каквото е..

публикувано на 06.06.24 в 19:12