Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: В Украйна има три основни групи, които виждат победата по различен начин

"Много трудно можем да говорим за край на войната, докато няма ясен диалог между Вашингтон и Москва за бъдещето на този регион"

| Интервю
Искрен Иванов
Снимка: Ирина Недева

В Украйна има три основни групи, които виждат победата по различен начин.

Това каза пред БНР доц. Искрен Иванов, експерт по международни отношения, сигурност и управление на конфликти. Той обясни:

"Има 20% украинци, които живеят в окупираните територии. Те са с руско самосъзнание и голяма част от тях биха се съгласили на компромис Украйна да бъде поделена между Русия и Запада, за да спре този конфликт. По-голямата част от украинците не биха се съгласили на това. Те биха следвали плана "Зеленски" Русия напълно да се изтегли от Украйна. Има и една доста крайна фракция в украинската политика, които открито призовават за война с Русия, което е един крайно нереалистичен сценарий".

По думите на експерта на този етап не се вижда краят на войната на Русия в Украйна. Той очерта три сценария за развитието ѝ:

"Първият, който би бил благоприятен за Украйна - той е, ако системата на двустранни споразумения сработи. Тогава конфликтът ще се върне в изходната точка - към старата стратегия на САЩ той да бъде сдържан в рамките на Украйна, така че да не се намесва НАТО, поне до точката, в която Русия по някакъв начин не се съгласи да направи отстъпки. Вторият е по-неблагоприятен за Киев. И това е в един момент помощта изобщо да спре. Тогава Русия да продължи своето настъпление. Ако това се случи, а много зависи кой ще спечели президентските избори в САЩ, твърде е възможно Вашингтон да реши, че е по-рационално Украйна за бъде поделена, за да спре конфликтът, а Америка да се насочи към сдържане на Китай в Пасифика. В противен случай вече ще се стигне до трети сценарий, когато залогът продължава да се вдига. В един момент, ако Украйна напълно изчерпи стратегическите си ресурси, твърдее възможно е Русия да установи контрол върху ключовите инфраструктурни точки в страната. Което да ѝ даде предимство да иска след това отстъпки от НАТО по отношение на позициите му в Централна и Източна Европа. Това САЩ и Европа се опитват да спрат, зависи докъде ще стигне залогът". 

Много трудно можем да говорим за край на войната, докато няма ясен диалог между Вашингтон и Москва за бъдещето на този регион, категорично подчерта той и уточни, че едва тогава ще може да се говори за твърди гаранции за сигурността в този регион, каквито ги познавахме преди войната в Украйна:

"Дотогава всякакви планове на Зеленски, на Лукашенко, на регионалните лидери нямат значение, ако те не бъдат приети на масата от Вашингтон и от Москва".

Според доц. Искрен Иванов с приоритет в Давос е било изказването на украинския президент Володимир Зеленски.

Той открои две неща от форума - безпрецедентното решение на Швейцария да отпусне финансова помощ за Украйна и проявеното желание от икономически корпорации за такава помощ.

Експертът по международни отношения изказа мнение, че ако Доналд Тръмп спечели изборите за президент на САЩ, ще започне преговори с Москва за спиране на войната в Украйна, защото за него приоритет за Вашингтон е Пекин:

"Това ще има и негативни последици, защото твърде вероятно е той да започне война с Китай". 

Иванов подчерта, че в момента САЩ се насочват към предаване на щафетата за сдържането на Русия в Европа на Великобритания и на по-силните европейски държави, защото в момента Китай е във възход и те се опитват да балансират тези свои ангажименти.

Интервюто на Георги Марков с доц. Искрен Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинци пристигат в палатков лагер западно от Рафах, 10 май 2024 г.

САЩ: Израелска офанзива в Рафах няма да елиминира "Хамас"

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия, без да елиминира "Хамас". Според контролираните от ислямистката групировка здравни власти в Ивицата Газа палестинските жертви за 7 месеца война са надхвърлили 35 хиляди души. Повечето загинали в Газа са мирни жители,..

публикувано на 13.05.24 в 07:22

Подробности от прокуратурата за инцидента с простреляното дете в Арбанаси

Прокуратурата във Велико Търново се очаква да даде подробности за случая, при който 12-годишно дете беше простреляно с боен пистолет в крака от друго дете по време на тържество за рожден ден в Арбанаси. Обстоятелствата ще се представят на брифинг тази сутрин. Пострадалото дете е във великотърновската болница без опасност за живота...

публикувано на 13.05.24 в 07:14

Предстоят важни срещи, свързани с Кипърския въпрос

Три срещи, ключови за по-нататъшното развитие по Кипърския въпрос, се провеждат днес, като от тях се очаква да определят възможните следващи стъпки. Ангажирани в тях са Никозия, Атина и Анкара. В Никозия за втори път в рамките на едноседмичната си мисия пратеникът на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще разговаря поотделно с..

публикувано на 13.05.24 в 03:29

Сепаратистките формации няма да имат мнозинство в каталунския парламент

Сепаратистките партии губят мнозинството си в парламента на испанската област Каталуния. Това сочат резултатите от вчерашните избори, на които най-много гласове печели Социалистическата партия. Оправдаха се прогнозите за спад на подкрепата за движението за независимост на Каталуния. За първи път от над 40 години (1980-а година)..

публикувано на 13.05.24 в 03:25
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07