Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният антрополог Росен Гацин: Традицията ни съхранява като народ и памет

2
Гл.ас. Росен Гацин от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН
Снимка: Добринка Добрева

"Зиме всичко гледа да е по-близо покрай човека, звяр ли е, дух ли е, все се навърта покрай човека". Как народната традиция и автентичните образи и ритуали, изпълнени с магичен реализъм формират нашето съвременно мислене? По темата в "Нощен Хоризонт" коментарът е на културния антрополог гл. ас. Росен Гацин от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН.

Какво сме взели и какво сме пропуснали от народната традиция? - въпросът е вълнувал и Йордан Радичков, споменът е в архивен запис от "Златния фонд" на БНР.

Най - българският месец, както Йордан Радичков нарича януари и го поставя в центъра на своя мистичен художествен свят - Росен Гацин смята, че това е вълшебно време, защото нечистите сили и духове от Коледа до Йордановден вече са пречистени.

След този празник се ражда новото слънце, идват кукерите, за да победят злото. И днес в пернишките села се правят такива възстановки на ритуалите, които са извършени в миналото, а Северозападна България се свързва изключително силно с маскарадните образи  по пречистване, защото е по - консервативна. Там хората са успели да си запазят традицията, те са я консервирали, както в Родопите. Радичков е усетил точно тази магия на Северозапада и ние трябва да сме благодарни, че я е пресъздал.

"В българския фолклор вече не се разчита толкова на автентичност, колкото на запазване на обичаите и вярванията. Фестивалите, които се правят днес по-скоро  унифицират всичко в традицията. Пример за това са народните носии. В миналото, всяко село или фамилия са имали специален шев, шевици, които са ги отличавали и са знаели по ризата коя мома от коя фамилия е и от кое село.

Традицията ни съхранява като народ и памет и ние трябва да се върнем към родословието, за да открием уникалните неща за нас, автентичната традиция в рода, защото всяка семейна история е част от народната традиция" - разказва Росен Гацин.

Росен Гацин в момента проучва кодове на идентичност - изследва семейните болести, за да проследи т.нар. наследствено обременяване.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02