Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 години по-късно са сменени по-малко от половината заслони в града и 60% от спирките в населените места

Търновци роптаят срещу състоянието на автобусните спирки, дадени на концесия

Общината ще опита да предоговори клаузи в договора, неизгодно е да го прекрати

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Все по-остро става общественото недоволство във Велико Търново срещу състоянието на автобусните спирки в града и в населените места. Спирките от обществения транспорт са отдадени на 35-годишна концесия на софийска фирма. 17 години след сключване на договора великотърновци продължават са чакат автобусите под дъжда и снега, защото концесионерът е сменил по-малко от половината заслони в старата ни столица и 60 на сто от спирките в населените места. За общината не е изгодно да прекрати концесията, водят се преговори с концесионера да си изпълни задълженията, той пък не бърза, защото няма изгода, тъй като използва спирките за приходи от външна реклама, а този пазар е в криза. 

118 са автобусните спирки във Велико Търново. По концесионния договор за отдаването им, сключен от община Велико Търново на 1 ноември 2006 година, нови заслони за пътниците трябваше вече да бъдат поставени на 115 от автобусните спирки в града и на още 79 в населените места.  

Към днешна дата или над 17 години от началото на концесията във Велико Търново са подменени само 50 от автобусните спирки и 46 в населените места. Така наречените заслони на автобусните спирки са всичко друго, но не и заслони, казват великотърновци и недоволството им се увеличава: 

„Спирките не са това, което очакваме. Разбити, без подходящи навеси. Много от спирките са покрити отгоре, а седалките се железни, крайно неудобни и зимата никой не ги ползва. Стоим под дъжд и сняг под капчука. Това че са разбити, няма да се промени“.

За пореден път темата с лошото състояние на автобусните спирки във Велико Търново беше поставена в Общинския съвет. На първото за годината заседание питането този път беше на общинския съветник от БСП Михаил Михалев: 

Очевидно договорените задължения по концесията за поддръжка на спирките не се изпълняват. Очаква ли се да бъде преразгледана? Възможна ли е някаква санкция?“ 

Всички сигнали за проблемите с автобусните спирки Община Велико Търново предава на концесионера, а той не отговаря оптимистично кога ще изпълни задължението си да подмени всички автобусни спирки, стана ясно от отговора на кмета Даниел Панов: 

„В писмената кореспонденция концесионерът заявява, че се стреми към пълно изпълнение на договорните отношения и осигуряване на останалото количество автобусни спирки. В кореспонденцията е посочено, че драстично променените условия на рекламния пазар в страната, водещи до чувствително ограничение на възможността за осъществяване на рекламна дейност на определените в обхвата на спирките рекламни съоръжения, го възпрепятстват в това му начинание“.  

И докато в предишни години Общината заплашваше концесионера с драстични санкции и прекратяване на концесията, сега тази тема се оказа неактуална, стана ясно от отговора на кмета Даниел Панов: 

„Предвид факта, че Община Велико Търново е стартирала процес и процедура за актуализиране и осъвременяване на транспортната схема в град Велико Търново, ще търсим възможност за преразглеждане на някои от клаузите в договора по концесията. Аз също не одобрявам състоянието на една немалка част от автобусните спирки, но, ако тръгнем сами да си ги финансираме, изработването на нова спирка струва между 15 и 20 000 лева. Ако прекратим концесията, това по всяка вероятност ще отключи дълг и съдебен процес, натоварващ и допълнително общинския бюджет“.  

Поставилият проблема с автобусните спирки общински съветник Михаил Михалев не се съгласи с отговора: 

Повечето автобусни спирки са два винкела и един навес, не повече от 500 лв. за изработка. Кое струва 15 000 лева? Хората застават под спирката и буквално ги вали снегът и дъждът. Не е нормално в най-големия квартал във Велико Търново спирките да нямат заслон“. 

И докато великотърновци, чакащи по автобусните спирки, продължават за са заложници на развитието на пазара за външна реклама, за да му стане изгодно на концесионера да поставя заслони, на които да отдава рекламни площи, снегът ще се смени с дъжд, вятърът и студът с лятната жега, а до края на концесията остават още 17 години, през които недоволството на пътниците няма да намалява. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06