Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Хиператаката на Пеевски цели да спре в зародиш президентска партия

| Интервю
Веселин Стойнев
Снимка: Силвия Великова

Хиператаката на Делян Пеевски към държавния глава Румен Радев цели да предотврати в зародиш формирането на политически проект от обкръжението му в президентството. Това коментира пред БНР Веселин Стойнев, коментатор на DW.

"Докато президентът витае от високата си камбанария, атаката би имала по-голям успех. Имахме президенти, които станаха партийни лидери Петър Стоянов и Георги Първанов. Когато слезе от камбанарията, рейтингът изчезва, защото става един от много партийци. Начинанието му е успешно", коментира каза Стойнев.

Според него този скандал срещу президента, в който Делян Пеевски стана фронтмен, е от друг порядък. 

"Ако досега политическите партии, главно ПП и ДБ, бяха основен прицел на президента и основно го критикуваха за проруски позиции, обсебване на власт и злоупотреба с власт при служебните правителства, при Пеевски причините са различни и не са институционално симетрични. В момента Пеевски с две думи казва на президента: Ти си един от нас, ти си редови партиец, ела на терена на партийната борба, подай оставка от президентството. Ти не си недосегаем и затова аз стрелям по твоите лейтенанти", коментира Стойнев.

Той прогнозира, че "престрелката" Пеевски – Радев ще бъде дълъг сериал с призоваване на институции.

"Няма да се учудя в някой сайт да се появи снимка на някой лейтенант с куфарче, кученце да го изнася. Имахме премиерска снимка с кюлчета. Това може да се случи, като имаме предвид биографията на Пеевски", прогнозира Стойнев и напомня за израстването на Пеевски – от "Булгартабак" до председател на ДПС. 

Стойнев коментира и обкръжението на президента и че заради наречените "сиви кардинали" Ушев и Копринков "тази битка не е нова и не е само по евроатлантическа линия". Президентът казва, че "появата на алтернатива е неизбежна" с изказването си, че лично ще уведоми обществеността за нов политически проект. 

"Радев потвърди, че има такова нещо. А марката "Трети март" е регистрирана и въпросът вече е - кога", каза Стойнев.

"Засега изглежда хората, тези, които се отглеждат в президентството, освен тези сиви кардинали и лейтенанти, които не са публично известни и са с така леко, как да кажа, смешни имена, защото пътят на копринката, сам по себе си, вече е заявка за сериал, а Ушев е любим антигерой на стотици ултраси в техните скандирания, са сериозните хора в президентството - младите професионалисти, които вече бяха във властта, служебните кабинети на Радев - Крум Зарков, Атанас Пеканов, има вероятно много областни управители, както и по-малките партии от левицата и вероятно някакви бизнес кръгове. Странното сега е, че партийно строителство не може да се прави от президентството и това финансиране няма как да бъде легализирано и това са упреците на Пеевски", коментира Стойнев. 

И смята, че Пеевски не може да го предотврати, но може да го забави, защото такъв проект се появява преди избори, най-ранните са юни. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ печели вота в Босилеград

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград, сочат окончателните данни по вота в сръбската община. Втори са ПП-ДБ - с 30. Трети - "Възраждане" с 24.  За пръв път там се гласуваше и с машина, а до урните отидоха 182 сънародници с двойно гражданство. Избор за евродепутати и в Босилеград нямаше поради принципа за..

публикувано на 10.06.24 в 22:51

30% от заетите в Силистренско работят за минимална заплата

По предварителни данни в Силистренско 30 % от заетите лица работят на минимална работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“. От заетите на трудово-правни отношения 19 000 силистренци, над 4300 са синдикални членове. Като част от събитието бяха проведени срещи с кмета на Община Силистра и с..

публикувано на 10.06.24 в 22:45

Около 20 000 българи гласуваха във Великобритания

Окончателните резултати от проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство отреждат победа на ПП-ДБ. Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след „Възраждане“. При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на цялата..

публикувано на 10.06.24 в 22:18

Ниска активност в Русе, разпределението на мандатите засега е неясно

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии. След близо 22-часова непрекъсната работа по обработката на протоколите от изборите в Русе резултатите сочат възвръщане на лидерската позиция от..

публикувано на 10.06.24 в 21:45
Лидерът на Националния сбор на Франция Жордан Бардела

Жордан Бардела води преговори за коалиция за предсрочните избори във Франция

Председателят на френския крайнодесен Национален сбор Жордан Бардела обяви, че води преговори за съставяне на крайнодясна коалиция за предсрочните извънредни парламентарни избори, предава АФП. Снощи президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание и насрочи първи тур за 30 юни и втори - седмица по-късно. Макрон претърпя тежко поражение от..

публикувано на 10.06.24 в 21:18

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 района, ДПС - в 6, ПП-ДБ - 2

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 от общо 31 избирателни района на страната. Сред тях са 25-и столичен, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. ДПС е първа политическа сила във вота за Народно събрание в 6 многомандатни района - Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен. "Продължаваме промяната-Демократична България" са първи по..

публикувано на 10.06.24 в 21:09

Над 99% от протоколите от изборите за НС са обработени

При обработени 99,31% от протоколите от изборите за Народно събрание резултатите са както следва: ГЕРБ-СДС - 525 454 гласа, 24, 68%. ДПС - 362 733 гласа, 17,04 %. ПП-ДБ - 306 401 гласа, 14,39%. "Възраждане" - 293 202 гласа, 13,77%. БСП - 150 021 гласа, 7,05%. ИТН - 126 916 гласа, 5,96%. "Величие" - 99 004, 4,65%. Под чертата остават МЕЧ с..

публикувано на 10.06.24 в 20:58