Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Даниела и Светлана - собственички на сладкарница в Чикаго

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова
Снимка: Елена Цанева

Гости в рубриката  "Америка - илюзии и реалности" са Даниела Георгиева и Светлана Стоилова - те са собственички на сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”.

С топлото сутрешно кафе опитахме и стари рецепти, без консерванти и модерни добавки. От тях научих щото е то "гюзлеме" и разбрах, че е вкусно...
Даниела е в Америка около 6 и половина години, а Светлана повече от 9. Даниела е от Ямбол, Светлана от Стара Загора. Не се познават, но и двете идват с мисълта, че  Щатите са най-правилното място за тях. 
Решително тръгват към мечтите си и изглежда, че тази решителност им помага.

Преди 4 години Даниела, заедно със своя приятелка  отварят не голяма, но елегантна сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”. 

Когато Даниела остава без съдружничката си, на нейно място идва Светлана.

"Аз съм завършила машинни системи с цифрово - програмно управление, но не съм работила по професията си въпреки, че на мен ми беше много приятно. Когато завърших, моите преподаватели дадоха препоръки за фирми в Стара Загора, но не ме взеха на работа, защото съм жена. Това си било мъжка професия. И всъщност това беше едно от разочарованията ми. Бях загубила 4 години от живота си, в които да уча нещо, което на мен ми харесваше, но нямаше почти никакъв шанс да си намеря работа. И всъщност това, което съм завършила не съм го работила и ден, разказа в "Закуска на тревата" Светлана Стоилова.

"В Америка системата ти позволява, ако имаш желание, ако ти се работи да се развиваш. Можеш да се развиваш до колкото самият ти искаш. Тук, за разлика от Българя, ако си спазваш правилата - всичко е ОК, допълни Светлана.

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова

"Завърших 1997 година в Свищов "Икономика" и от там нататък се занимавах само с частен бизнес. Никога не съм работила при някого на заплата. Но Светлана е много права, защото в България е много трудно за бизнеса. Имала съм и магазини, сладкарница с доста персонал…Там ти си постоянно подложен на натиск. Натиск от контролните органи. Тука това нещо го няма. Тук много лесно се прави бизнес. В България, за да отвориш нещо минават хиляди проверки. Имаш Комисия за защита на потребителите, ХЕИ, данъчни…От всякъде изскачат някакви проверки, които те смазват. 

Ти нямаш време да си обърнеш внимание на бизнеса, особено в хранителната сфера. Докато това нещо тука го няма. Тука отиваш в Общината. Искам да направя някакъв си бизнес. - ОК. Къде Ви е мястото? Имахме само 2 проверки от техните Здравни служби и Противопожарната охрана. И ние знаем, че те идват на 4-5 месеца. Никога не глобяват. Те правят предписание. Казват - това не ви е наред, трябва да го оправите. Това не ви е добре- погрижете се. И на следващата проверка идват да проверяват дали ти си свършил това нещо, разказа за "Закуска на тревата" Даниела Георгиева.

Сбъднаха ли американските си мечти Светлана и Даниела? 

"Лично моите, да. Има още какво да се желае. Защото - какво е успехът? Успехът е една непостоянна величина. Успехът няма измеримост. За един човек може да си много успешен, друг да каже: "О,… къде си ти?", сподели Даниела.

"Аз също бих казала, че съм сбъднала част от моите мечти и продължавам да работя върху това да ги сбъдвам, смята Светлана. 


Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Даниела Георгиева и Светлана Стоилова в рубриката - “Америка - илюзии и реалности”.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51