Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всичко зависи от желанието за живот, да се чувстваме благополучни и щастливи"

Психологът Антонина Топалова: Ракът не е смъртна присъда! Имаме невероятен потенциал

Да отидем на профилактичен преглед с мисълта да ни кажат, че сме добре, апелира тя

| Интервю
Антонина Топалова
Снимка: Юлияна Корнажева

Обществото вече е доста по-смело. Говори се открито за нещо, което преди се пазеше под сурдинка, сякаш ракът е заразен. Ракът не е смъртна присъда.

Това каза в интервю за БНР Антонина Топалова, психолог във фондация "Една от 8", създадена от телевизионната водеща Нана Гладуиш.

"Само преди три месеца се завърна при мен ракът. Пак успях да го преодолея за кратко време. Лично аз трябваше да не съм сред вас вече, защото ракът ми беше тройно негативен. Вторият път той се оказа много "по-добър", много "по-послушен", има с какво да се облъчи, има как да се лекува."

Целта е да кажем, че това се превръща в хронично заболяване, че трябва да живеем в ремисия до края на живота си, посочи психологът.

"Начинът, по който се лекува в момента ракът, е съвършено различен от начина, по който преди 18 години се лекуваше. Сега има нови лекарства, специфична имунотерапия, стават непрекъснато чудеса. Всичко зависи от желанието за живот и от това да се чувстваме благополучни и щастливи."

Нашата философия е, че споделянето, говоренето облекчава до 50%, отбеляза Топалова. По думите ѝ, да носиш тази информация вътре в себе си, създава напрежение.

"Когато видиш някой, който го е минал, който го е преживял, който се е справил, това е великолепен пример. Щом някой е могъл да се справи, защо и ти да не можеш? Имаме невероятен потенциал."

"Не е причината храната, пушенето за появата на рака. Няма директна връзка между яденето на захар и появата на рака. Това не е научно доказано. При мен идват жени вегани и вегетарианки. Гневът, обидата, усещането за безперспективност, унинието намалява имунната система и оттам тези малки ракови клетчици, които всички носим, но поне седем пъти в годината убиваме, се групират и създават образувание, защото нашата собствена имунна система не може да се справи да ги унищожи. Всичко опира до това да бъдем благополучни", коментира Антонина Топалова в предаването "Хоризонт до обед".

"Ракът е тих убиец. Той често няма симптоматика. Болка при рака на гърдата няма. Бучката може да е вътре скрита. Затова профилактичните прегледи, които държавата е предвидила, трябва да ги направим. Но там действа синдромът на страха от диагнозата. Ние трябва да отидем с мисълта да ни кажат, че сме добре."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45