Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратон в подкрепа на борбата с рака обединява младежи от Американския колеж

Богдана Брешква (вляво) Мила Брешкова (вдясно)

Две сестри - Мила и Богдана Брешкови, които са ученички в 11 клас в Американския колеж в София, организират утре 5-километров спортен маратон в Борисовата градина в подкрепа на хората, които се борят с рака. Събитието е под надслов "GEN Z UNITED” и цели да обедини младото поколение в каузата на онези, които не се предават пред коварната болест. 

Защо две 17-годишни момичета се вълнуват от проблема и как чрез маратона ще обединят съучениците си?

По повод Международния ден за борба с рака - 4 февруари, Световната здравна организация публикува тряскаща прогноза – до 2050 година страдащите от онкологични заболявания ще се увеличат със 77% или това са около 35 милиона нови случая. Почти всяко българско семейство се е сблъсквало с тежката диагноза. По официални данни над 16 хиляди българи са починали от рак  през 2022 година, а новооткритите случаи са над 26 хиляди.

Болестта не подминава и семейството на Мила и Богдана Брешкови, чиято роднина губи битката с рака пред очите им. В най-трудните моменти двете 17-годишни сестри близначки разбират колко е важно за болните да знаят, че не са сами, за да продължат да се борят. Това е и посланието, което ще отравят утре участници в спортния маратон, който организират Мила и Богдана:

"Това, което аз лично мога да кажа относно битката с тази болест, е, че надеждата може би е най- силното нещо и присъствието на надеждата е от изключителна необходимост. И всички, които всъщност се изправят срещу това нещо, надеждата може би крепи много и силата на духа е неизменна част от техния характер.“

"Приели сме чувството на отговорност - поне мислено да бъдем с тях и да им покажем, че има хора, с голяма част от които дори и да не се познаваме, можем да окажем помощ, дори да е само мисловна".

На маратона ще се продават тематични тениски, средствата от които ще бъдат дарени на онкологично отделение:

"Средствата, които според нашите изчисления няма да са много, ще бъдат дарени за онкологичното отделение на болница "Софиямед“ и дарението е чисто символично, защото човекът, който загубихме, беше там, когато се бореше с рака в последните си месеци. За маратона не се плаща.“

Че каузата не е чужда за техните съученици и учители в Американския колеж, Мила и Богдана разбират от голямата подкрепа, която получават:

"Ние сме изключително благодарни на нашите съученици, защото разпространението на този маратон започна най-вече благодарение на тях чрез социалните медии. Тогава осъзнахме, че те също по някакъв начин са близки до тази болест.“

Учителите също са се включили, а и известни личности подкрепят инициативата, с благодарност разказват Мила и Богдана.

Въпреки че самото тичане не е най-важното в маратона, а участието, както гласи известната максима, трасето обещава да е интересно и за начинаещи, и за по-напреднали бегачи. Стартът ще бъде даден в 9.30 часа в събота, а сборният пункт е пространството зад Националния стадион "Васил Левски“:

"Трасето е доста разнообразно. 5 км е и започва с малко наклонена част, която минава по асфалт и след това се влиза в гората, където може да е малко кално. Зависи от времето. Много се надяваме да е сухо. Няма допир до улици и булеварди, така че всичко е безопасно и много разнообразно.“

А маратонът е за всички без никакви ограничения – за тези, които искат в съботната сутрин, вместо да се излежават вкъщи, да подишат чист въздух, да спортуват и да се включат в общата енергия на подкрепа и съпричастност:

"Бих ви призовала да дойдете, да се съберем заедно, да подкрепим всички хора, борещи се с рака и да не забравяме, че в основата на всичко, както майка ми винаги ми е казвала, седи любовта и всъщност точно това да отправим към всички тези хора - любов и подкрепа”.

“И нека да покажем, че нашето поколение "GEN Z” е способно да покаже съпричастност към хората, които преминават през труден период и в този случай това е борбата с рака.”

Материалът можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природният газ ще поевтинее незначително през юли

През следващия месец природният газ ще поевтинее с малко над процент и един киловатчас ще струва около 58,80 лева за мегаватчас. Това потвърди изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов по време на общественото обсъждане на цените. Окончателно решение ще бъде взето от Комисията на енергийно и водно регулиране на 1 юли, но нейният..

публикувано на 26.06.24 в 11:48
Марк Рюте

Следващият генерален секретар на НАТО ще е Марк Рюте

Постоянните представители на страните от НАТО избраха за следващ генерален секретар на Алианса премиерът на Нидерландия Марк Рюте. Той ще наследи на поста Йенс Столтенберг от 1 октомври, когато изтича неговия мандат. До избора на Рюте се стигна, след като неговият конкурент и президент на Румъния Клаус Йоханис, на когото се гледаше като на..

публикувано на 26.06.24 в 11:34

Тошко Йорданов при Радев: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

"Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма".  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев,..

публикувано на 26.06.24 в 11:19
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

Остра реакция в Гърция след присъдата над Фреди Белери в Албания

Гърция реагира остро, след като Апелативният съд в Албания потвърди присъдата от две години затвор на етническия грък Фреди Белери, който спечели място в Европарламента от квотата на Гърция. Гръцкото министерство на външните работи изрази безпокойство и съмнение за независимостта на правосъдието в Албания. Фреди Белери беше арестуван дни преди..

публикувано на 26.06.24 в 11:17
Веси Бонева

Веси Бонева за най-новата си песен "Спомен", вдъхновена от морето

"Спомен" е най-новата песен на Веси Бонева , която вече може да видите и с видеоклип.  Новото музикално предложение дебютира като част от 12-те финалисти в конкурса на Българското национално радио за модерна поп и рок музика "Пролет 2024" . Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Румен Радев на форумът за зелена трансформация

Радев: Дата за първия мандат след края на консултациите

Президентът Румен Радев съобщи, че ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след консултациите с всички парламентарно представени политически партии. Радев говори пред медиите след участието си във форум за зелената трансформация: "Много е важно как ще се развие първият мандат… така че аз ще обявя..

публикувано на 26.06.24 в 10:52
Ал-Макуаси в съда, 2 ноември 2023 г.

Ливански гражданин отива на съд за пропаганда за война

Ливанският гражданин Бахжат Ал-Макуаси отива на съд за пропаганда за война. Според внесения в съда обвинителен акт 51-годишният се е заснел с поставена на главата традиционна арабска кърпа и на арабски език призовал мюсюлманите по света към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Предстои Софийският градски съд..

публикувано на 26.06.24 в 10:50