Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхът на жена, стигнала до операция от рак на гърдата, трябва да бъде минимален

Д-р Ваня Митова съветва жените, сблъскали се с диагнозата, да търсят големи центрове и опитни лекари

Над 80 процента от жените в Европа, при които се налага операция на гърдата заради онкологично заболяване, успяват да я запазят. 

Това разказа в интервю за "Хоризонт" д-р Ваня Митова, началник на отделението по хирургия на гърда към столичната Университетска специализирана болница по онкология „Проф. Иван Черноземски“.

У нас този процент е по-нисък, но лекарите разполагат с все повече техники за съхраняване на този символ на женствеността.

Д-р Митова е специалист в областта на реконструктивната хирургия на гърда, каквато се прилага при пациентки, преминали оперативно лечение на рак на гърдата. Също така когато туморът е на по-неудобно място, предимно във вътрешните квадранти на гърдата. При мултицентрични тумори или при пациентки с по-големи тумори, които са били на предоперативна химиотерапия, и след това е възможно запазването на гърдата чрез различни техники. 


„Идеята на реконструктивната хирургия е от една страна да се запази органа, от друга – да е онкологично издържано това оперативно лечение, и в същото време да не пропускаме естетиката, която в миналото се е подценявала за сметка на живота“, обясни д-р Ваня Митова.

По думите й вече има много техники за запазване на гърдата, но те зависят от характеристиките на заболяването.

„Дали биологията на тумора, неговата големина, разположението му, ангажирането на кожа и други характеристики позволяват тази гърда да бъде запазена“.

Според д-р Митова все повече жени получават така наречените органосъхраняващи операции.

„В България този процент не е толкова голям и причините са много. Те се крият в това, че пациентките са диагностицирани в по-късен стадий. В това, че здравеопазването е така организирано, че тези жени се разпиляват по малки болници, където за съжаление няма целия наличен ресурс за извършване на по-сложен обем от оперативна дейност. За съжаление не всички хирурзи са подготвени за целия арсенал от оперативни техники, които могат да се използват. Късното поставяне на диагноза остава водещо за този по-нисък процент“.


За напредъка в реконструктивните техники д-р Митова дава като пример поставянето на импланти, включително под формата на зърно и ареола на гърдата.

„Те се поставят с локална упойка, без да се налага пациентката да влиза в обща анестезия. Отделно от това има техники за т.нар. медицинско татуиране – при него се правят абсолютно идентични ареола и зърно, каквито има на другата гърда. В чужбина, в някои болници има медицински татуист в самото отделение – най-често това е обучена медицинска сестра, която прави невероятни неща“, разказа д-р Ваня Митова.

Снимки: личен архив.

Още за особеностите на реконструктивната хирургия можете да чуете в звуковия файл.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48