Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Виждайки, че Европа не може да се защитава, Русия ще поиска и още"

Ивайло Иванов: Дошъл е моментът Европа да декларира какво не е готова да приеме във войната в Украйна

"Колкото по-слаба става Украйна, конфликтът НАТО - Русия е по-вероятен"

| Интервю
Ивайло Иванов
Снимка: Савина Спасова

Дошъл е моментът, в който Европа трябва да декларира какво не е готова да приеме в тази война.

Това каза пред БНР военният експерт Ивайло Иванов и добави, че начинът, по който френският президент Еманюел Макрон "направи опит да декларираме такава червена линия, не беше особено успешен":

"Това изказване е желание на Макрон Европа да покаже на Москва, че не е готова да приеме поражение на Украйна в този конфликт. Ние през цялото време се съобразяваме единствено с червените линии, които Русия поставяше, които видяхме, че са опит да ограничи нашите решения и нашата помощ. Две години помощта ни за Украйна е като битка с една ръка, тъй като не казваме какво сме готови да приемем и какво - не". 

Според експерта разполагането на сили на западни държави в Украйна може да е с оглед на съхраняване на част от територията на страната да не попадне под руска окупация:

"Тези войски няма да се включат в преки военни действия. Те ще бъдат разположени първоначално на някакво разстояние от актуалната фронтова линия - около 200 км. Ако украинските линии бъдат пробити, настъпващите руски войски ще достигнат до тези сили, които са разположени там, топката ще бъде в полето на Русия. Тези сили няма да предприемат офанзивни действия срещу руските войски, а ще стоят като една преграда пред тях. Русия ще трябва да реши дали ще започне да воюва срещу тези сили и по този начин да ескалира ситуацията, или да приеме, че това е границата, до която руските войски могат да настъпят. Ако играем в такава ситуация, тези войски трябва да са боеспособни, ако Русия реши да ескалира ситуацията - те да отговорят".

Ивайло Иванов подчерта, че това може да стане, ако всички основни сили в НАТО са подкрепили подобно решение, както и от САЩ, които трябва да гарантират ядреното сдържане на русия в такава ситуация. 

"В Европа трябва да обмисляме всички възможни ситуации, свързани с тази война. Това, че ги обмисляме не означава, че искаме да се случат. Но трябва да предвидим всички ситуации, за да не се окажем в ситуация, която не сме обмислили, и вземем грешно решение", обясни той.

Колкото по-слаба става Украйна, конфликтът НАТО - Русия става все по-вероятен, смята Ивайло Иванов. 

"Виждайки, че Европа е слаба и не може да се защитава, Русия ще поиска и още неща, отвъд Украйна", посочи експертът.

Интервюто на Людмила Железова с Ивайло Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства. Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година...

публикувано на 01.06.24 в 08:56

Откриват първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run

Днес ще бъде открито и първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са регистрирани за участие. Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон - 44 км колоездене, последвано от 14 км планинско бягане. Участието на децата в маратона е безплатно, а..

публикувано на 01.06.24 в 08:51
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, които са приети да учат в университет или в колеж. Финансова помощ получават и ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 08:32
Концлагер Белене

Организират поклонение в памет на жертвите на комунистическия жертви в "Белене"

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин. Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е неполитическа събитие, а организатор е инициативна група , се отбелязва в поканата. Към нея са се..

публикувано на 01.06.24 в 08:21

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето.  Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни..

публикувано на 01.06.24 в 08:10

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще..

публикувано на 01.06.24 в 07:59
Министерство на земеделието

МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за земеделските земи

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Измененията в правилника се налагат заради промените в закона, направени по настояване на самите фермери в края на март. Общественото обсъждане ще продължи до 12 юли. Дълго..

публикувано на 01.06.24 в 07:48