Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншови организации, свързани със събирането на трюфели и гъби: Ще влезем в нелегалната икономика

Те настояват да отпадне планирането на добива в горските стопанства

| Репортаж
Ще влезем в нелегалната икономика, казват браншовите организации, свързани с трюфелите и горските гъби
Снимка: Здравка Маслянкова

Над 100 хиляди ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби ще влязат след няколко дена в горите, но работата им ще бъде незаконна. За това предупредиха шест от браншовите организации, свързани с бизнеса за добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти. 

Причината, според асоциациите и съюзите от бранша, е, че няма диалог с Министерството на земеделието и храните, откъдето трябва да бъде издадена заповедта, регламентираща дейността им. Има прието законодателство за работата ни, облагането на доходите ни, но то не може да се прилага, заради липсата на въпросната заповед, която да регламентира плащането на едно място на дължимите разрешителни, данъка, осигуровките, заявиха във Велико Търново от браншовите организации, обединяващи бизнеса с трюфели и горски гъби и плодове. 

Утре браншовиците са поканени на среща в аграрното министерство, след която ще стане ясно какви действия ще предприемат. 

Браншовите организации твърдят, че като приходи, които генерират за икономиката, са на второ място след дърводобива. Ситуацията в сектора за добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти е кризисна и няма диалог със земеделското министерство, което да приложи постигнатите договорки с Министерството на финансите и гласувани от Народното събрание, заяви Иван Калоянов, председател на Националната асоциация на търговците на трюфели в България:

„Ескалиращата криза е свързана със забавянето от страна на Министерство на земеделието и храните да приложи последните изменения в Закона за облагане на доходите на физическите лица, касаеща събирачите на диворастящи гъби, и в Закона за горите“.  

Един от основните проблеми е задължителното 10-годишно планиране на довива за гъби и трюфели, които трябва да правят държавните горски стопанства, защото където няма планове, ние не може да влезем да берем гъби и трюфели, а това са видове, които са силно зависими от климатичните условия и никой не може да направи планиране, поясни Светлозар Сидеров, председател на Националния съюз на българските ловци на трюфели:

„Изпадаме в следния парадокс, особено в последните години – плащаме си разрешително за някое стопанство, което има плануван добив, а в него, поради неблагоприятни климатични условия, в дадения момент няма гъби, а в съседни стопанства, в които няма плануван добив, реално е заринато с гъби, които ние нямаме право да ги събираме, и те изгниват“.  

Браншовите организации настояват от отпадне планирането на добива в горските стопанства.

Въпреки недоволството, ловците на трюфели и свързаните с бизнеса с диворастящи гъби приеха да се смени облагането им и да плащат патентен данък. Регулираха ни като професия, което е добре, ще плащаме данъци и осигуровки, ще се образува трудов стаж за хората, които основно са социално слаби и от маргиналните групи, но сега съществуващата ситуация с липсата на заповед от земеделския министър не ни позволява да работим, посочиха организациите на ловците на трюфели и събирачите на диворастящи гъби:

„В момента в МЗХ се чудят как да я тълкуват, така да я завъртят, че да не важи за всички държавни и общински гори, както е договорено с Василев (финансовия министър Асен Василев, б.ред.). Получихме проект на заповед и наистина е записано, че ще се плаща за всяко държавно предприятие отделна такса  и за всяка община поотделно. Това е немислимо. Ние трябва да плащаме за 6 държавни предприятия плюс за над 250 общини. Общата такса беше договорена да е в размер на 150 лева с Василев. Отчитаме, че се повиши минималната заплата и осигуровките – да речем да стане 170-180 лв., но с отделното плащане за общините, ние ще надхвърлим 300-400 лв. на месец“.

Браншовите организации искат контрол от държавата, която да следи за нелегалните берачи на гъби и ловци на трюфели, които унищожават находищата по горите. По данни на шестте организации, които за първи път седнаха на една маса във Велико Търново, за да говорят общо за проблемите си, годишно у нас се добиват около 500 тона трюфели и над 1000 тона гъби, като 90 на сто от продукцията се изнася.

Проблем има и с националното позволително за дейността на ловците на трюфели и берачите на гъби. От бранша не подкрепяме готвения проекто-закон за трюфелите, коментира Антон Донков от Националния съюз на преработвателите, търговците и събирачите на трюфели, гъби и горски плодове:

„Обвиняват нашите колеги, че с протестите, които са правили миналата година, са подронили авторитета на Министерството. Питам къде е реномето на министерството щом подготвят промени, които за нас са в унищожителен план и пълна невъзможност да работим, както искаме по законов начин. Беше ни обещано национално позволително на срещата в Министерството на финансите с министър Вътев и министър Василев. Нищо от това не се случи“.  

Не плачем за пари, искаме регламент да работим, защото сезонът започна и ние ще трябва да влезем в горите незаконно,  обобщи Юлиян Колев, председател на „Българска асоциация горски гъби.

Браншовите организации искат да плащат на едно място данъците, осигуровките и таксите си в даденото държавно горско стопанство, както, твърдят, че им е обещал финансовият министър, но земеделското министерство не иска, коментира Колев:

„Неофициално Министерството на земеделието казват – ние на можем да събираме данъци и осигуровки, защото по закона, който е приет, те трябва да има национално разрешително, което да се заплати в съответното горско стопанство и от там тези средства да се разпределят към Министерство на финансите, НОИ. Те не желаят да приемат тази дейност да я извършват и поради тази причина блокират нашата дейност“.  

Браншовите организации на ловците на трюфели и берачите на гъби, търговците и преработвателите са поканени на среща утре в МЗХ при заместник-министър Мирослав Маринов.

„Утре ще отидем на среща. В зависимост от тази среща ще решим какво правим нататък. Никой не иска протести и да създава хаос в държавата. Ние просто искаме да приложим закона, нищо друго не искаме. Търговците и събирачите искат да работят. Събирачите да си плащат прехраната, а търговците да си плащат заплатите в предприятията“.

Бяхме в сивата икономика, излязохме от там, но сега заради липсата на подзаконови документи от земеделското министерство, с които да се прилагат законите, ще влезем в нелегалната икономика, казват браншовите организации, свързани с трюфелите и горските гъби. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия...

публикувано на 28.04.24 в 15:40