Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 март в Италия се провежда общонационална стачка

Снимка: Архив

На международния ден на жената 8-и март, в Италия е обявена общонационална 24-часова стачка в държавния и частен сектор. Организирана е от всички синдикати.

В образованието протестът е от детските градини до университетите. В здравеопазването са гарантирани минималните услуги и спешните отделения. Тъй като закон забранява струпване на стачка от всички видове транспорт в един ден, в железопътния тя е от полунощ до 21 часа местно време, докато градският и другите видове транспорт няма да стачкуват. Това не се отнася за обслужващите магистралите, които също участват в протеста. 

Недоволстват и пожарникарите, обществените офиси, музеи и библиотеки. 

В Рим, на древноримския стадион "Чирко Масимо", е организиран митинг на женски сдружения, който "приканва жените към обща мобилизация срещу патриархалното насилие във всичките му форми". Националният протест е още за защита правата на жените в трудовия сектор, за равенството между половете и равното заплащане, които все още не са реалност за страната, се казва в комюникето на синдикатите. Исканията са също за подобряване на условията на труд, срещу войните и военните разходи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Флоренция - изглед от кулата на Palazzo Vecchio

Национална стачка в Италия след инцидента със загинали работници

В Италия е ден на национална стачка на строителните работници и металурзите. Поводът е тежкият инцидент във Флоренция миналата седмица при срутване на покрив в строеж на голям супермаркет. Загинаха петима работници, други трима бяха ранени...

публикувано на 21.02.24 в 08:15

Национална стачка в Италия иска спиране на войните в Украйна и Газа

В Италия се провежда 24-часова национална стачка в държавния и частен сектор срещу военните конфликти в ивицата Газа и Украйна. Протестът, организиран от базовите синдикати, е срещу военния конфликт в ивицата Газа и този в Украйна. Иска се..

публикувано на 23.02.24 в 07:57

В Италия се провежда 24-часова стачка в държавния и частния сектор

В Италия се провежда 24-часова стачка в държавния и частен сектор срещу военните конфликти в ивицата Газа и Украйна, както и за подобряване условията на труд и заплащане. В Пиза и Флоренция полицията разпръсна брутално несъгласувани мирни..

публикувано на 23.02.24 в 19:24
Дворецът

Студенти на протест в Италия след полицейско насилие на пропалестинско шествие

В Рим студенти и ученици проведоха спонтанен протестен митинг.  Поводът е побоят с палки от страна полицаите над ученици и студенти в Пиза, Флоренция и Катания на мирно пропалестинско шествие в петък. Имаше ранени ученици. Отношение взе и президентът на..

публикувано на 26.02.24 в 08:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят за преразглеждане на споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят за преразглеждане на споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес..

публикувано на 27.04.24 в 19:29