Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Под въпрос не е бъдещето на журналистиката, а на отровната и отблъскваща пропаганда и подмяна на реалността"

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: На медийната лъжа краката са къси

„Сметката идва за серийните нарушители на всякаква етика, естетика и истина"

| Коментар

„На лъжата краката са къси“ ни учи едноименната приказка на Ангел Каралийчев, уловила фолклорната мъдрост за пагубните резултати от постоянното погазване на истината. Световните либерални журналисти най-вероятно не са чели българската класика, но в последната година изпитват поуките от нея върху инак тъй гъвкавите си гръбнаци. Защото днес на медийната лъжа финансите се оказаха къси, а слугите – съкратени.

Корпоративната информационна машина влезе в новата година с тревожни за средите съобщения - „Върви ли американската журналистика към тотално изчезване?“, притесни се органът на прогресивния режим в САЩ „The Atlantic“ в заглавие и добави - „Новинарската индустрия е в упадък от десетилетия, но последните съкращения са особено зловещи“. „Спиращо дъха. Медийните уволнения продължават“, написа либералното дадзибао  „The Guardian“. „Кървава баня в мейнстрийм медиите“, изкрещяха примерните конформисти в „Axios“, а в гниещата цитадела на пропагандата от CNN са в депресивно състояние с това скорошно заглавие: „Новинарската индустрия започва 2024 година по брутален начин с масови уволнения, които унищожават издателите и поставят въпроси за бъдещето на журналистиката“.

Този път другарите от CNN са почти прави. Само ще редактираме последната дума в апокалиптичното им заглавийце. Под въпрос не е бъдещето на журналистиката, а на отровната и отблъскваща пропаганда и подмяна на реалността, която мимикрираше като мейнстрийм журналистика в последните години.

Но фактите действително са сурови за медийния модел на масова дезинформация и индоктринация. В последните месеци мастодонти на „фейк нюз“ бизнеса като „The LA Times“, „Business Insider“ и „The Washington Post“ бяха принудени да съкратят общо няколко хиляди от своите „журналисти“. Сайтове и издания като „Vice“ и „Sports Illustrated“ са на ръба на закриването. „The Los Angeles Times“ махна около 20% от кадрите в нюзруума си преди броени седмици – най-мащабното намаляване на работна сила в 142-годишната история на вестника.

Корпоративните медии са на чудовищна загуба. Доверието в тях е на рекордно ниско ниво, а дотациите от „биг тех“ милиардери, олигарси-филантропи и НПО-октоподи явно не са достатъчни.

Ултра-прогресистки, покварено политизирани сайтове като The Messenger, BuzzFeed News и Jezebel затвориха изцяло, а стрийминг услугата на CNN претърпя унизителна излагация и историческа катастрофа - едва няколко седмици след шумно рекламираното си пускане платформата CNN + се размаза в бетона на провала и бе бързо „терминирана“, оставяйки по слузестия си път монументални финансови загуби и сгърчените остатъци от репутацията на корпорацията.

Почти всяко голямо либерално издание трябваше да уволни служители през последните месеци. „Тези медии се опитват да сменят колелата на самолет по време на полет“, написа медиен експерт по повод „кървавата баня“ в либералните организации. Не сме сигурни в правдивостта на аналогията. Други неща летяха и пръскаха от тези издания през последните години. От онези, които цапат и оставят петна.

Владислав Апостолов  Снимка: Ани Петрова

Ще кажете да не злорадстваме. Но всеки, който е проследил токсичното творчество на тези медии ще оцени това, което става с тях като минимална форма на справедливост. Сметката просто идва за серийните нарушители на всякаква етика, естетика и истина. Метафоричното клане с моторна резачка сполетя брутални бегемоти, превърнали живота на хиляди обикновени хора в ад, унищожили напълно невинни и беззащитни мъже и жени с клеветите си, с постоянните си фантасмагорични обвинения в расизми, ксенофобии, хомофобии, „климатично отричане“ и всички други снаряди на журналистическата артилерия.

Медиите, които страдат днес, лъгаха вчера. Още лъжат, всъщност, нека си го кажем. И вероятно ще лъжат до последния журналист, на последното бюро, в последната корпоративна редакция. Лъжат за сравнително сложни неща като делата срещу Тръмп и миграционните политики, лъжат за основни истини като двата пола. Лъжат за военни конфликти и дипломация, за работническата и средна класа в САЩ и Европа, за избирателите на партии, различни от техните, за ценностите, които искат да унищожат, за държавите, щатите, градовете и кварталите, които желаят да опожарят.  

Направете си експеримент някой път. Потърсете в сайтовете на големите западни медии – тези, които още работят – ключови думички. Напишете „бял мъж“, „избирател на Тръмп“, „мигранти“, „пол“ или „криминална статистика“. Пред погледа ви веднага ще изплува каталог на позора. Манифестация на мазната манипулация.

Много от уволнените журналисти се оплакват в социалните мрежи. Реакциите са почти единодушно подигравателни и иронични. И тук отново не става въпрос за някаква злост и примитивно присмиване, за ритане на човека, докато е паднал. Просто хората вече с кожата си усещат, че стандартният корпоративен медиен служител е техен враг, готов да ги оклевети и „канселира“ с лишена от доказателства и смисъл публикация-донос за техния „расизъм или трансфобия“. За техния въглероден отпечатък дори. Страшно много нормални хора и бизнеси пострадаха тежко от системния тормоз на либералните медии-бухалки. И сега виждат малко справедливост. Но лъжите на медийно-корпоративния кошер ще продължат. Посочването им – също.

*Коментарът изразява лична позиция на автора

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15