Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мечтаем във всички български и израелски училища да се разказва за съхранението на живота на евреите в старите територии на България"

Виртуален музей разказва за спасението на българските евреи

Джеки Видал: Търсим подходяща сграда за музей, който да не е само виртуален

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: Архив

На 10 март в България отбелязахме годишната от спасението на българските евреи, а на следващия ден - 11 март, в Северна Македония почетоха Деня в памет на жертвите на Холокоста. 

В Израел има нова инициатива на потомците на българските евреи, които не пропускат да отбележат годишнините от спасението. Обикновено се организират научни конференции, на които се презентират най-новите проучвания по темата за България и Холокоста. Тази година обаче конференция няма да има - не само заради войната, в която Израел е въвлечен, но и заради смяна на поколенията учени. Сдружението за съхранение на българските традиции на живеещите в Израел обаче продължава да поддържа интереса към проучване на спасението на българските евреи, разказа пред БНР неговият председател Джеки Видал. 

"Започнахме дейността си само преди три години. 80 доброволци сме от най-различни области - историци, архитекти, музиколози и др. Надбягваме се с времето. Поколението, живяло в България, си отива по естествен път. Документирахме разкази на евреи. Създадохме виртуален музей. Може да се преглеждат материалите в него, преведени на иврит и български. Казва се BG moreshet (морешет). Много е посещаван от интересуващите се по темата от цял свят. Около 70% от тях са на възраст до 18 години. Слушат интервютата с преживелите Холокоста в България и невероятната история за тяхното Спасение. Разделени са по теми. Дължината им е между три и 10 минути, в зависимост каква дигитална платформа ползваме. Имаме и цялото интервю, което понякога е час и половина -два часа, но то е за специалисти- научни работници. 

Сдружението ни бе създадено от всички организации на българските евреи и е насочено към потомците им, родени и израснали в Израел. Миналата година, участвахме в отбелязването годишнината от спасяването на българските евреи: в Йерусалимския музей и институт за изучаване на Холокоста "Яд ва Шем", университета Бар Илан , в прожекциите на филми в Синематеката, събора в Българската гора. Търсим подходяща сграда за музей, който да не е само виртуален. Дотогава поощряваме младото поколение да документира и изследва духовното и културно наследството на българското еврейство, с акцент върху периода на Холокоста".

- Още на двете миналогодишни конференции пролича смяната на поколенията сред учените, които се занимават с темата за Спасението на българските евреи.

- Неотдавна учредихме награда за академично изследване от студенти и аспиранти от Израел. Тя е за оригинална разработка по темата и е на името на едни от най-авторитетните изследователи на българското еврейство в Израел - Офра и Шломо Шалтиел. Офра вече не е между живите, а Шломо още управлява един от най-големите архиви на българското еврейство, който се пази в кибуц в Северен Израел. В процедурата за кандидатстване за наградата са включени и научните ръководители на студенти и аспиранти, които не просто трябва да препоръчат своя възпитаник, но и да потвърдят, че неговият труд разглежда нов аспект по темата, непознат на изследователите. По такъв начин искаме да въвлечем в каузата и утвърдени научни работници. Вече започнахме да приемаме предложения. Комисия ще се произнесе през ноември. Не само наградените, но всички предложени изследвания, ще станат част от виртуалната ни експозиция. 

Работим активно с Министерството на просветата в Израел, а се надяваме и с България в бъдеще. Имаме договор с веригата от техникуми "Орт" за събирателска дейност. Мечтаем във всички български и израелски училища да се разказва за уникалният факт за съхранението на живота на евреите в старите територии на България. Засега не срещаме интерес и източник за финансиране на такъв проект. Но не губим надежда. Български учители по история се подготвят в „Яд Вашем“ , но не и израелски. Под ръководството на специалисти от Музея на диаспората към Телавивския университет ученици събират спомени на дълголетници от България. Събрали са спомените на 30 пенсионери от Квар Саба и Ришон Ле Цион. Ако намерим допълнително финансиране ще разширим тази си дейност и с други населени места.

С помощта на федералното правителство на Германия заснехме 120 интервюта от по час и половина на оцелелите от Холокоста български евреи. Качили сме ги на страницата на виртуалния музей. Те засега са само на иврит, защото нямаме финансиране за превеждане. За нас е важно да бъдат преведени и на български, за да се види колко нашите родители, баби и дядовци са благодарни за това, което направи за тях българският народ по време на Холокоста. През последните години има хора в България, които подлагат под съмнение признателността и обичта ни към Родината. А за нас, дори родените в Израел, България е Родина, а Израел- Отечество. Мисля, че тези интервюта ще стоплят сърцата на всички българи.

- Какво правите за съхраняване на българщината в Израел?

- Много преселници от България ни завещават снимки, предмети и документи на най-обичаната общност в Израел - тази на българските евреи. Затова е толкова важно бързо да намерим сграда, в която да съхраняваме имащото историческа и етнографска стойност. Наша гордост е и футболният отбор „Макаби“ Яфо, създаден от български евреи и дълго време техен символ. Сегашните играчи не знаят нищо за светлото му минало. Решихме да ги приобщим. Привлякохме трима историци и двама бивши футболисти да им разкажат за него. Започнал е в София през 1904 година под името "Самсон Макаби", а през 1949 година буквално се преселил в Яфо. Тук той е бил шампион на Израел, но навлизането на професионалния спорт води до разпадането му. В началото на века българските евреи го възстановиха. От 2008 година се нарича "Макаби Кабилио Яфо". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29