Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

Снимка: Pixabay

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел.

"Казвам се Михаел Гордон. Моят стартъп намалява естествените подсладители в плодовите сокове, бира и мляко, без да се чувства, че напитките са по-малко сладки. В плодовете има по няколко вида захари: фруктоза, захароза и др. Разработили сме абсолютно безвредна и екологически чиста технология. Не е на базата на химикали и бактерии. Извличаме излишъците от природната захар от плодовете и в зеленчуците, запазвайки сладкия им вкус, но чувствително намаляваме приемането на калории

Затова получихме наградата за висококачествена иновация. Извличаме излишни подсладители само от течности. Надяваме се в бъдеще да можем да третираме плодовете за прясна консумация. Когато майката казва на детето си "пий прясно изстискан портокалов или ябълков сок, или поне си изпий чашата с мляко, защото са много полезни', тя не е напълно права. Стават полезни, чак след използването на нашата технология.

В близките месеци се готвим да направим представяне на портокаловите сокове на най-голямата фирма за преработка на плодове в Израел, в която бяха част от опитите ни. От технологията ни вече се интересуват в Европа, Северна и Южна Америка. В света годишно се приготвят 40 милиарда литри плодови сокове, така че потенциалът на нашия патент е голям, каза за "Рано в неделя" Гордон.


"На етап изпитания сме за отнемане на излишната захарност на млякото. Това ще се отрази на детски кремове, сладоледи, меки сирена. Технологията ни не оскъпява продуктите, защото консервните комбинати използват извлечена захар за други нужди. Така, че голяма част от площите за отглеждане на захарно цвекло и тръстика ще могат да се използват за други цели".

Когато Белал Абу Салха, чието семейство има плантация на Голанските възвишения, заявява, че ще учи химия, родителите му са много разочаровани. Според тях, синът им трябва да стане или агроном, или инженер по селскостопанска техника. Той вече е докторат в катедрата по химия в университета Бар-Илан, а дисертацията му е по създаден от него способ за покриване на плодове и зеленчуци с наночастици, използвайки сонохимия.

"Започнах в семейния разсадник за ягоди в Голанските възвишения, в Северен Израел. Проблем е да се удължи свежестта на плодовете от момента на набиране до продажбата им в магазините. 

Обработваме с ултразвук течност, за да създам нано покритие с хитозан. 


Хитозанът( моето изобретение) е естествено вещество, получено от полимери като хитин, полизахариди и протеини. Сонохимията позволява частиците хитозан да останат на повърхността на плода и да го покрият бързо и ефикасно, за да се намали увреждането на плода, причинено от гъбички и бактерии

Значително се намаляват щетите и се удължават срокът на годност при запазване свежия вкус. Хитозанът е екологичен и биоразградим

Проф. Аарон Геданкен, моят научен ръководител от катедрата по химия в университета Бар-Илан, разработи метода на ултразвуковото покриване. С високочестотни звукови вълни се „бомбардира“ течен разтвор. Завихрят се бързо и се образуват маси от микроскопични мехурчета, които се свиват в себе си и, ако са близо до твърда повърхност, като ягода, изхвърлят частиците от разтвора с огромни скорости. 

Вграждат се в твърдото вещество и не могат да бъдат отстранени при измиването му. Повърхността на плода става резистентен на бактерии, например. Нашето изобретение може да се използва и за други хранителни продукти. Удължава сроковете на свежест и пречи на гъбичките и бактериите да снижат качеството им, разказа за БНР Белал Абу Салха. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45