Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

Снимка: Pixabay

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел.

"Казвам се Михаел Гордон. Моят стартъп намалява естествените подсладители в плодовите сокове, бира и мляко, без да се чувства, че напитките са по-малко сладки. В плодовете има по няколко вида захари: фруктоза, захароза и др. Разработили сме абсолютно безвредна и екологически чиста технология. Не е на базата на химикали и бактерии. Извличаме излишъците от природната захар от плодовете и в зеленчуците, запазвайки сладкия им вкус, но чувствително намаляваме приемането на калории

Затова получихме наградата за висококачествена иновация. Извличаме излишни подсладители само от течности. Надяваме се в бъдеще да можем да третираме плодовете за прясна консумация. Когато майката казва на детето си "пий прясно изстискан портокалов или ябълков сок, или поне си изпий чашата с мляко, защото са много полезни', тя не е напълно права. Стават полезни, чак след използването на нашата технология.

В близките месеци се готвим да направим представяне на портокаловите сокове на най-голямата фирма за преработка на плодове в Израел, в която бяха част от опитите ни. От технологията ни вече се интересуват в Европа, Северна и Южна Америка. В света годишно се приготвят 40 милиарда литри плодови сокове, така че потенциалът на нашия патент е голям, каза за "Рано в неделя" Гордон.


"На етап изпитания сме за отнемане на излишната захарност на млякото. Това ще се отрази на детски кремове, сладоледи, меки сирена. Технологията ни не оскъпява продуктите, защото консервните комбинати използват извлечена захар за други нужди. Така, че голяма част от площите за отглеждане на захарно цвекло и тръстика ще могат да се използват за други цели".

Когато Белал Абу Салха, чието семейство има плантация на Голанските възвишения, заявява, че ще учи химия, родителите му са много разочаровани. Според тях, синът им трябва да стане или агроном, или инженер по селскостопанска техника. Той вече е докторат в катедрата по химия в университета Бар-Илан, а дисертацията му е по създаден от него способ за покриване на плодове и зеленчуци с наночастици, използвайки сонохимия.

"Започнах в семейния разсадник за ягоди в Голанските възвишения, в Северен Израел. Проблем е да се удължи свежестта на плодовете от момента на набиране до продажбата им в магазините. 

Обработваме с ултразвук течност, за да създам нано покритие с хитозан. 


Хитозанът( моето изобретение) е естествено вещество, получено от полимери като хитин, полизахариди и протеини. Сонохимията позволява частиците хитозан да останат на повърхността на плода и да го покрият бързо и ефикасно, за да се намали увреждането на плода, причинено от гъбички и бактерии

Значително се намаляват щетите и се удължават срокът на годност при запазване свежия вкус. Хитозанът е екологичен и биоразградим

Проф. Аарон Геданкен, моят научен ръководител от катедрата по химия в университета Бар-Илан, разработи метода на ултразвуковото покриване. С високочестотни звукови вълни се „бомбардира“ течен разтвор. Завихрят се бързо и се образуват маси от микроскопични мехурчета, които се свиват в себе си и, ако са близо до твърда повърхност, като ягода, изхвърлят частиците от разтвора с огромни скорости. 

Вграждат се в твърдото вещество и не могат да бъдат отстранени при измиването му. Повърхността на плода става резистентен на бактерии, например. Нашето изобретение може да се използва и за други хранителни продукти. Удължава сроковете на свежест и пречи на гъбичките и бактериите да снижат качеството им, разказа за БНР Белал Абу Салха. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34