Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо и как се променя Германия заради войната на Русия в Украйна?

Кристоф Майер: В някои страни, включително Германия, подкрепата за Украйна намалява

| Интервю
Снимка: Ройтерс

Вече няколко месеца германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на идеята страната му да изпрати на Украйна крилати ракети с голям обсег и прецизно насочване "Таурус", германско производство. Външният министър на Великобритания Дейвид Камерън намекна, че има готовност да даде своята подкрепа за план, който предвижда Германия да изпрати ракети "Таурус" на Острова, а от своя страна Лондон да изпрати повече свои крилати ракети "Сторм Шадоу" на Украйна. Берлин обаче все така не дава зелена светлина. Защо и как се променя Германия заради войната на Русия в Украйна. Отговор на този въпрос дава Кристоф Майер от Кралския колеж в британската столица. С него разговаря кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Ако човек следи битанските медии може да остане с впечатление, че вече се работи по планове за обмен на ракети между Обединеното кралство и Германия. Конкретният повод е изтеклата преди време информация от разговори на германските военни с натовските им колеги, в която става дума за възможността далекобойни германски ракети „Таурус“ да бъдат изпратени в Украйна. И тъй като канцлерът Олаф Шолц не желае това да става пряко, британският външен министър Дейвид Камерън предложи така наречената замяна на ракети - Германия да изпрати „Таурус“ на Великобританя, а британците да изпратят техни ракети „Сторм Шадоу“ на Украйна. Когато човек прочете новина, че германският външен министър Аналена Бербок е отворена към предложението на британския й колега Дейвид Камерън, за да може Украйна да получи така необходимите й ракети с голям обсег на действие, би си помислил, че това е позицията на Германия, но всъщност не е така. 

- Какво всъщност се случва, какви са шансовете такава сделка изобщо да бъде осъществена? 

- Мисля, че в момента шансовете за такава сделка са малки. Смятам, че единственият сценарий, при който може да настъпи промяна в позицията на правителството и на канцлера Шолц е, ако Съединените щати започнат да изпращат техни ракети с голям обсег на действие в Украйна, защото това потенциално ще осигури на Германия по-голяма защита. Винаги може да се спори, че ракетите, които Франция и Великобритания изпратиха са много подобни на „Таурус“, но те, на практика, нямат същия обсег и разрушителна сила.

Ето защо Германия е много неохотна, със сигурност под управлението на сегашния канцлер, да направи нещо, което може да изложи страната на риск от Русия. Донякъде въпросът за канцлера е символичен - да демонстрира, че е „благоразумен“, защото това ще се приеме добре на предстоящите регионални избори в Германия. Така че ако не се изпращат такъв тип оръжия, според него и вероятно според партията му, това ще бъде от полза, защото германските гласоподаватели по този конкретен въпрос са против.

-  В българския език има една поговорка, която има, разбира се, своите еквиваленти и в много други езици - „И вълкът сит, и агнето цяло“. Ако все пак приемем, че такава сделка бъде постигната, не е ли това най-добрият вариант в отговор на поговорката. Защото Украйна ще получи повече ракети с далечен обсег на действия, макар и не „Таурус“, а „Сторм Шадоу“, Великобритания ще модернизира един вид армята си, получавайки по-далекобойните „Таурус“, а германското правителство ще заглуши критиците, че не прави повече в подкрепа на Украйна.

- Определено има рационални моменти в такава обменна сделка. Със сигурност тя ще промогне на Украйна, която ще получи повече ракети, каквито иначе Великобритания трудно ще замени. Получавайки „Таурус“, които макар и да не са идентична замяна, ще им позволи да изпратят повече „Сторм Шадоу“. В германското правителство "Зелените" подкрепят изпращането на повече оръжия - винаги е било така, откакто започна войната. Социалдемократите и либералите са доста непоследователни в това отношение.

Моето усещане е, че при такава размяна канцлерът Шолц ще изглежда слаб, защото това е нещо, което можеше да направи по-рано, така че защо точно сега. Така ще изглежда като че ли отстъпва. Но в същото време може би той иска да направи нещо, да бъде по-отзивчив и отговорен, защото отчужди Франция и Обединеното кралство с някои от своите изявления. Не изключвам изпращането на „Таурус“ във Великобритания, но мисля, че ще бъде малко вероятно Германия да позволи да бъдат изпратени тези ракети в Украйна от Великобритания.

- Да поговорим за двустранните британско-германски отношения. Колко им навреди изтичането на информацията, защото от нея, освен всичко друго, става ясно, че в Украйна има разположени британски войници. Реакцията на бившия министър на отбраната Бен Уолъс беше особено унищожителна, наричайки Германия „ненадежден партньор и страна, проникната от руското разузнаване“.

- Първото нещо, което трябва да отбележим е, че много от критичните реакции дойдоха от хора, които са извън правителсвото и не заемат високи позиции. Бивш председател на парламентарната комисия за отбрана, бивш министър на отбраната, бивши ръководители на армията. За съжаление това помага много на руската пропаганда и принуди Обединеното кралство да признае, че има войски в Украйна или по-скоро персонал, който помага с ракетите. Вероятно същото се отнася и за Франция.

Мисля, че проблемът е, че репутацията на германските въоръжени сили и на разузнаването не е особено добра. А това може да е само малка част от един по-голям проблем, а именно, че има и други неща, които руснаците знаят, но за това не се говори публично.

Въпреки тази грешка Германия значително увеличи своята помощ за Украйна, а що се отнася до военната помощ тя е доста по-голяма от тази, която оказва Великобритания. Така че Германия прави много и това е жизнено важно. Шолц и Макрон се опитват да тушират игрите на взаимни обвинения кой помага повече и кой е страхливец.

- Споменахте за единството на Запада, но достатъчно силно ли е то, особено като се имат предвид и събитията отвъд Атлантика?

- Изненадващо силно е. Като цяло, заедно с действията на ЕС и НАТО, Западът е безпрецедентно обединен. Сега, разбира се, става по-трудно, защото съюзниците не осъвремениха достатъчно бързо снабдителната и производствената верига. Не изпълниха някои от обещанията си що се отнася до артилерията и в същото време украинската контраофанзива не донесе очакваните резултати.

В някои страни, включително Германия, подкрепата за Украйна намалява. Наблюдава се и игра на обвинения чия е вината, че Киев да не разполага с необходимото. Като цяло Европа вече чувства, че е изоставена.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа между мотоциклет и бус на Русе - Велико Търново

Катастрофа между мотоциклет и микробус затруднява движението по пътя Русе - Велико Търново при село Куцина.  По първоначална информация мотоциклетът се е движел зад микробуса и поради неспазване на дистанция се е блъснал в задната му част.  Мотористът е откаран в Спешна помощ.  На мястото на инцидента се извършва оглед.   Започнато е досъдебно..

публикувано на 27.04.24 в 19:05

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47