Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: Този кабинет ще бъде служебен на ГЕРБ

Костадин Костадинов и Георги Харизанов: По-силни ли сме в НАТО

Харизанов: Не ГЕРБ ползва служебните правителства за политически цели

Снимка: Ани Петрова

"Димитър Главчев няма проблем с банката кадри и смятам, че бързо ще състави служебен кабинет. Този кабинет ще бъде служебен на ГЕРБ с поставянето на такава ярко оцветена политическа фигура, въпреки че кабинетът трябва да бъде отдалечен от всички партии. Дано това не се превърне в служебна победа за ГЕРБ". 

Това каза пред БНР лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Според политическия анализатор Георги Харизанов, ако някой трябва да бъде подозиран в това, че е склонен да използва властта на служебното правителство за политически цели, а не просто да служи на обществото до провеждането на избори, то адресът не е ГЕРБ:  

"Ако трябва да видим къде е заплахата от политизиране на служебните правителства, последното служебно правителство, което силно се политизира, ни дари с промяната. Не си спомням да е имало по-силно политизирано служебно правителство от това с министрите Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Рашков". 

И двамата се обединиха около идеята за провеждане на избори "2 в 1". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Костадинов и Харизанов коментираха темата "20 години България в НАТО". 


Според лидера на "Възраждане" България не може да се пази сама заради политиката на НАТО спрямо нашата държава

"Плащаме сериозен членски внос, но насреща нямаме постъпления. Не можем да произвеждаме сами за себе си оръжие. Сърбия, например, в момента има три пъти по-силна армия от България, произвежда над 80% от боекомплекта за армията си сама, не зависи от никого. Към годината на влизане в НАТО - 2004 година, българската армия беше 45 000 души, сега реалният брой на щиковете е малко над 15 000; танковете - 560 през 2004 г., сега - под 80; бойните ни кораби - от 62 на 6; бойните ни самолети - от 72 на 16. За да влезем в НАТО, т.нар. ни партньори ни накараха да си нарежем най-мощните оръжия, да разоръжим армията си, да унищожим военно-промишления си комплекс, да премахнем наборната военна служба. Ние намаляваме мобилизационния резерв, вече няма хора за такъв резерв". 

Политическият анализатор обаче не се съгласи, че като член на НАТО България има по-слаба армия, защото "като членове на алианса страната ни е защитена от над 50% от въоръжението в света"

"България е член на огромен съюз от 32 държави. Когато говорим за членство в НАТО, трябва да гледаме на националния си интерес от чисто прагматична гледна точка. Не оспорвам числата, които обяви Костадин Костадинов. Друга е гледната точка за това какво трябва да представлява националната ни армия. Една от основните мисии на НАТО е да настоява държавите да инвестират повече в отбрана, а не да ги кара да се разоръжават. Не е вярно, че НАТО насила ни е накарало да се разоръжаваме. Политиката на НАТО е да притиска държавите да инвестират повече в отбраната си. Не приписвам съвършенство на НАТО, но 75 години то изпълнява целите си - мир чрез възпираща сила". 

Костадин Костадинов не смята, че НАТО е отбранителен съюз, "защото е агресивен съюз с много сериозни операции, като последната е през 1999 година, когато беше срината Югославия, без да ѝ бъде обявена война". 

"Българският отбранителен потенциал е близо до нулата. Вместо да разчитаме на това друг да ни пази, би трябвало да започнем неговото възстановяване сега. Ние внесохме предложение за излизане от НАТО, трябва да проведем референдум, да питаме народа". 

По думите на Харизанов такъв референдум би бил допитване "дали да пресичаме на червено":  

"Няма противоречие между това да инвестираме в собствената си сигурност, да модернизираме армията си, да я оборудваме по-добре и същевременно да сме членове на най-големия военен отбранителен съюз. И срещу символична вноска от бюджета всяка година ние да се ползваме с огромна и несравнима с ничия друга отбранителна мощ". 

По думите на Костадинов такова съчетание е невъзможно, "тъй като сме в подчинен статут, не сме равноправни съюзници": 

"Ако утре НАТО реши да нападне Русия, ще ни заповядат да участваме в този военен конфликт". 

Харизанов уточни, че такива решения се взимат с пълен консенсус от страните членки

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов и с Георги Харизанов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18