Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът на летящите риби Пламен Легкоступ празнува 65 г. с културни събития във Велико Търново

Проф. Пламен Легкоступ
Снимка: Здравка Маслянкова

Художникът на летящите риби професор Пламен Легкоступ ще отпразнува своята 65-годишнина с четири събития във Велико Търново – изложба, издание с негови рисунки и журналистически литературни творби то тях, научна конференция за изкуството, творчеството и възпитанието и сборник с научните доклади от форума. 

"Вдъхновението ми е радостта от живота и житейските трудности, които трябва да преодоляваме, въпреки че картините ми са иносказателни", казва художникът и университетски преподавател проф. Пламен Легкоступ, който на 4 април навършва 65 години. 

Пламен Легкоступ е избрал да празнува своята 65-а годишнина с мащабна изложба с 65 негови рисунки и графики, направени през последните пет години. Рибите и летящите змейове, които в китайския период от живота и творчеството му стават летящи дракони, са неговата творческа визитка.

Защо рисувам въздигащи се риби – защото по призвание съм демократ, казва с неизменното си чувство за хумор художникът и университетски преподавател:

"Когато едно време, когато другарят Живков казваше: Приземяване“, аз гледах да съм на обратното. Таен дисидент. И затова гледам да се извисяват всички твари, които рисувам. Не мога да го обясня. През 1989 година нарисувах първите си риби и от тогава все риби рисувам. Може би, защото са християнски символ, а в Китай рибата се смята за символ на щастието и просперитета. Все пак трябва да оставим някаква работа на изкуствоведите да кажат защо този рисува такива летящи твари“.


Проф. Пламен Легкоступ има над 50 самостоятелни изложби, негови картини са показвани в столиците на Франция, Австрия, Китай, Русия, Република Северна Македония. И въпреки че животът му е низ от успехи и провали, творецът казва, че за него творческият му живот е възход:

"Мисля, че нещата, които правя, все повече и повече стават интересни. Увлича ме самата игра с идеите, формите, цветовете. В тази посока бих казал, че падение няма. То и в други посоки няма падение, просто кръговратът на живота си върви. Във всички случаи дългият живот, е, 65 години не са чак толкова много, но са достатъчно, за да може човек да се ориентира кои са му приятелите, кои са нагаждачите, използвачите. Няма нищо лошо и нищо невиждано в това“.

Изложбата за годишнината на проф. Легкоступ е интересна и с още едно нещо. 13 журналисти получиха по електронна си поща негови рисунки, които да ги вдъхновят да напишат стих, разказ и дори песен, т.е. процесът се обърна и водеща при визуализацията на връзката между изобразителното изкуство и словото стана четката, а не перото. И така се получи сборникът „Образи и слова. Между четката и перото“. Журналистите Марина Петрова, Ана Минева и Мила Милчева са трима от авторите в този сборник.

Изложбата и литературната вечер за 65-атата годишнина на проф. Легкоступ са на 4 април от 17,30 часа в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново, а научната конференция, организирана от катедра „Предучилищна педагогика“, в която той работи от 38 години, е на следващия ден във Великотърновския университет с участието на преподаватели от Софийския, Пловдивския, Шуменския, Бургаския и Великотърновския университет.

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

Огнян Атанасов, КНСБ: Повече трудови злополуки и смъртни случаи през 2023 г.

" През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки . Те са с 3 повече от тези през 2022 г.". Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. " Това, че имаме движение нагоре е много тревожно . ЕК и европейските синдикати подеха преди няколко година една кампания за нулева смъртност..

публикувано на 01.05.24 в 08:20

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица и Клисура

В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея. Тържествата ще започнат в 11 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад "20 април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на..

публикувано на 01.05.24 в 08:18