Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров е на посещение в Китай

Руският външен министър Сергей Лавров.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е на посещение в Китай. Асошиейтед прес коментира, че визитата е демонстрация на усилията на Москва и Пекин да обединят посланията във външната си политика във форматите на ООН и Г-20. Агенцията коментира също, че Китай подкрепя твърденията на Владимир Путин, че през февруари 2022 г. е започнал инвазията в Украйна заради провокациите на Запада.

Според информация на руската агенция ТАСС теми на разговорите са ситуацията в Украйна и напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион. Руската медия цитира говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която публикува в "Телеграм" снимката, на която Лавров и Ван И разговарят в Пекин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Захарова

Мария Захарова и Дмитрий Песков нападнаха България заради недопуснатия полет на Сергей Лавров

Серия от обиди към България отправиха днес двамата най-висшестоящи говорители на държавни институции в Русия - Мария Захарова, която представлява дипломатическото ведомство на тази държава, и Дмитрий Песков - говорителят на президента Путин...

публикувано на 30.11.23 в 17:45
Сергей Лавров на срещата на ОССЕ в Скопие

Линас Линкевичус: Дадохме на Лавров платформа да се подиграе на Запада

Правителството на Северна Македония покани външния министър на Русия Сергей Лавров да участва в годишната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.  Организацията е създадена в разгара на Студената война като..

публикувано на 02.12.23 в 10:51
Сергей Лавров

Лавров в отговор на въпрос за преговори с Киев: Трябва да се обадите на г-н Зеленски

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза днес, че не е приемливо Израел да използва терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври като оправдание за колективното наказание на палестинския народ и призова за присъствието на международни..

публикувано на 10.12.23 в 17:36
Руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров обсъди Ивицата Газа и ситуацията в Червено море с колегите си от Иран, Турция и Ливан

На днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН се очаква да бъде обсъдена "ситуацията в Близкия изток, включително и палестинският въпрос".  Преди заседанието днес руският външен министър Сергей Лавров се срещна с колегите си от Иран, Турция и..

публикувано на 23.01.24 в 08:46
Руският министър на външните работи Сергей Лавров в ООН - 24 януари 2024

Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност заради сваления в Белгородска област самолет

Руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76 в Белгородска област, за който се твърди, че е превозвал украински военнопленници, съобщи..

публикувано на 24.01.24 в 21:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс...

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти..

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда (..

публикувано на 01.05.24 в 20:00