Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър отново беше регистрирано масово пристигане на мигранти

Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.
Снимка: АФП

Ново масово пристигане на мигранти за четвърти пореден ден отбеляза Кипър, като посрещна две лодки с над 100 сирийци в понеделник вечерта. Те вече попадат по влязлото в сила решение на правителството да спре разглеждането на молби за убежище от сирийски мигранти, съобщиха от вътрешното министерство. С новата група пристигналите в Кипър мигранти по море само за последните две седмици надхвърлиха 1100 души, превозени на 21 лодки.

Правителството се опитва да спре миграционния наплив с решението да преустанови разглеждането на молбите за убежище на всички кандидати от Сирия. То е в сила от неделя, веднага след като бе обявено от президента Никос Христодулидис, уточниха от вътрешното министерство.

Пристигащите сирийци ще могат да подават заявления за убежище, но документите им няма да бъдат обработвани. Те ще бъдат настанявани в два мигрантски лагера и няма да се ползват от предишните права за допълнителни помощи и работа. Замразяват се и над 10 000 висящи в момента молби от сирийци. Мярката ще се прилага в срок от 21 месеца, който е максимално допустимият по европейската директива за реакция при извънредни миграционни потоци, казаха от вътрешното министерство.

Кипър очаква в този период ЕС да постигне решение за определяне на райони в Сирия за безопасни и да бъдат задействани процедурите по репатриране на мигрантите в тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Oбсъждат сирийската миграция към Кипър на следващия Евросъвет

Искането на Кипър и редица страни членки за преоценка на статута на Сирия във връзка с миграцията ще бъде в дневния ред на предстоящата в сряда и четвъртък европейска среща на върха, съобщиха от правителството в Никозия след проведения в неделя..

публикувано на 15.04.24 в 07:45
Президентът на Кипър Никос Христодулидис

Кипър активира плана си за действие при извънредни ситуации

Специалният Национален план на Кипър за действие при извънредни ситуации (Estia) е активиран, предприетите мерки за сигурността в страната непрекъснато се актуализират. Това бе съобщено след проведеното днес извънредно заседание на Съвета за национална..

публикувано на 14.04.24 в 16:54

Кипър преустановява обработката на молби за убежище на сирийски мигранти

Правителството на Кипър преустановява обработката на молби за убежище на сирийски мигранти. Решението за новата политика спрямо тях бе обявено от президента Никос Христодулидис в събота вечерта. В същото време още една лодка с мигранти пристигна на..

публикувано на 14.04.24 в 01:12
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

След едноседмично прекъсване: Лодки с мигранти отново пристигат в Кипър

След едноседмично прекъсване на масовия поток Кипър отново посреща пристигащи по море мигранти. Две нови лодки са доплавали на югоизточния бряг на острова късно вечерта в петък, като спасителните операции продължават през нощта, съобщиха от полицията...

публикувано на 13.04.24 в 09:49
Харис Терапис

Харис Терапис: Миграцията е проблем номер едно за Кипър и за цяла Европа

Вече две седмици Кипър е в окото на източносредиземноморска миграционна буря, предизвикана от нестабилната геополитическа ситуация в региона. Нарастващото напрежение в Близкия изток, войната на Израел в Газа и опасността от разрастване на..

публикувано на 13.04.24 в 11:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс...

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от..

публикувано на 01.05.24 в 20:37