Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Йорданова - между Канада и България

2
Елица Йорданова
Снимка: Елена Цанева
В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова, която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни.

САЩ са единствената страна, с която граничи Канада. Всички други канадски граници са брегова линия. И въпреки,че американците много обичат да бъдат най-най във всичко, пред канадците се налага да отстъпят и да признаят, че като територия с  приблизително 9, 98 - те си милиона квадратни километра, Канада остава най-голямата страна в Западното полукълбо, а в световен мащаб припомням, че отстъпва първенството само на Русия.

Канада, както и САЩ са привлекателни за емигрантите от всички точки на света, но всяка от тях си има своята политика, своите минуси и плюсове. Легендата разказва, че в САЩ се печелят много пари, а статистиката  показва, че въпреки всичко продължителността на живота за американците е спаднала до 76 години, а канадците  живеят средно до около 83. Американците имат една от най-скъпите и не най-добри здравни системи в света, и много хора нямат изобщо здравна застраховка, а в Канада здравното осигуряване е безплатно.

32 милиона пълнолетни граждани на САЩ не могат да четат. Това са цели 14% от населението на страната. В Канада процентът на  грамотност е 99, т.е почти всички канадци знаят да четат и пишат. Според  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие над 56% от жителите на Канада на възраст от 25 до 64 години имат завършено някакво образование след средното.  

За образованието на доста канадци от 30 години вече заслуга има и българката Елица Йорданова, която решава да отиде на симпозиум във Ванкувър преди време, но една неочаквана среща променя посоката на живота й.


"През лятото на 1993 година бяхме поканени от женския камерен хор от Торонто от музикалната академия със семейство Крикор Чикирян да пеем във Ванкувър на музикален симпозиум във Ванкувър и аз пътувах тогава с този хор. Имахме седмица престой и там се срещнах с един мой много близък бивш приятел. Той беше емигрирал. Той ме чакаше на летището с една роза... Някак си връзката се възобнови и решихме да създадем семейство и по този повод аз съм в Канада."
Колко време ти трябваше за да вземеш това решение?

"Аз си спомням, че имахме 7 дена и на 5-тия му казах - Добре.Ще се оженим и ще остана, защото се върнаха някакви стари чувства и някак си ми се даде втори шанс в живота да съм с този човек и да създадем семейство този път."

Успешно ли се оказа решението?

"Да. Имаме две прекрасни деца, които са вече на 26 и 28 години. Родени са в Торонто, момче и момиче."

Не ти липсва България?

"Аз съм много свързана с България, защото аз продължавам да ходя и да правя всяко лято най-различни проекти, арт проекти. С единия крак съм винаги там, с нашия хор, правих една изложба - "Канада- позната и непозната", т.е по някакъв начин искам този мост, който съм създала да представям български музиканти, джаз-музиканти, автори, театрални постановки и филми в Канада искам отново да връщам и нашите хора, нашите приятели в България да научават нещо повече за Канада".

Допускала ли си мисълта,че ще бъдеш емигрант?

"По някакъв начин ми беше интересно, любопитно бих казала. Ние много често ходехме до Германия с нашия хор и аз имах опит. Години наред по 4 - 5 пъти прекарвах време в Германия и гледах какво е да бъдеш в друга страна и мога да кажа, че се чувствах добре като наблюдавах действителността около мен. Разбира се беше трудно, защото си спомням като студентка трябваше да изкарвам и някакви пари, но не съм планирала да бъда емигрант.

Аз стъпих в Канада и се оженихме и след това знаех, че следващата ми стъпка е професията ми. Имах шанс да завърша такъв курс, който да те подготви, специалисти емигранти ни подготвят, за да можем после да бъдем назначени. Аз бях учителка."

Какво ти харесва в Канада?

"Уреденост, стабилност. Разбира се много се работи, много е натоварено понякога ежедневието, но като че ли има и неща, които ти помагат в ежедневието. Някак са по подредени нещата. По-организирани".

А какво не ти харесва?

"Разстоянията. Огромни са. И това, че трябва много често да карам кола. Да пътувам примерно 30 км. да стигна до моето училище. За това като отида в България обичам да вървя пеша."

Какво си си донесла от България в Канада?

"Български дрян, който моята майка с едно малко храстче много искаше да донесе като подарък и го посадихме и той взе ,че стана едно огромно дърво. И ето имам истински български дрян в моя двор и даващ дренки на всичкото отгоре.

Канада е много различна сега отпреди 30 години. Аз виждам разликата. Хората, всичко се променя.Торонто става един все по-голям и по-голям град,много хора от най-различни части на света.
Здравеопазването е безплатно, но за специалисти понякога  се чака по месец -два за някакъв тест, но когато пък има някакви спешни случаи, съответно това има приоритет. Ние имаме здравни карти и не плащаме.Тестовете са безплатни".

Какво друго ти доставя истинско удоволствие освен музиката?

"Много обичам да се занимавам с дирижиране, да дирижирам хор, да пея с децата, обичам да готвя. Не съм роб на готвенето, не мога да готвя сложни ястия, питки, но обичам да си сготвям в къщи. Може би и това е нещо, което от България съм донесла".

Занимаваш се с музика и с организирането на фестивали. Проявяват ли канадците интерес към българската музика?

"Мисля,че да. Обаждат се в българското консулство и искат някой, който да им помогне. И аз съм ходила. Съвсем скоро, миналата година с един хор правих две песни - "Дилмано, Дилберо" пееха и наистина аз им помогнах .Така че, познати са нашите песни. Освен това, когато правих българския - Арт фестивал, поканих много джаз изпълнители. Илдъз Ибрахимова, Теодоси Спасов, Живко Петров, акустична версия Христо Йотов. 

Правихме събитията в един много известен джаз клуб в Торонто и те винаги отваряха врати за нашите изпълнители и казваха,че ние имаме уникални музиканти. "Мистерията на българските гласове" са идвала 2 - 3 пъти в Торонто на концерти. Хората ,танците са много известни също. Бог да го прости Монро, който живееше в Монреал, голям преподавател и танцьор ,той много,много канадци е обучил".

Свързваш ли живота си с България отново или не?

"Всяка година си ходя в България понеже имам голяма ваканция и всяка година работя по някакви проекти, като например изложбата-  "Канада - позната и непозната", проекти с нашият бивш хор от Музикалната академия…Така че, за мен България продължава да е част от моя активен живот като творец и аз продължавам да съм много свързана!"


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06