Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Никола Янков: ПП се появи като градска дясна партия. Оказа се, че са крайно лява и популистка

| Интервю
Снимка: facebook.com/SinyaBG

Партия КОД на Петър Москов, бившият главен секретар на СДС Иван Сотиров, Български демократичен форум, Движение "Демократично действие", "Консервативна България", "Българска нова демокрация" и НДСВ са част от лицата и партиите, които влизат в политическата коалиция "Синя България".

Днес от коалицията посочиха идеите си, както и причината за формирането на тази коалиция.

"Синя България" е продължение на идеята "Синя София". От много места в страната имаше отзвук. България има нужда от ново дясно и от хора, които носят синята кауза", посочи Вили Лилков.

Петър Москов пък обясни, че  "Синя България" е десен консервативен политически съюз. 

"Тя е алтернатива на либералните сглобки и стратегически противник на левите евразийски формации от типа на "Възраждане" и БСП. Не е просто механичен сбор от партии. Включва и ярки представители на гражданското общество. 

Българите са разочаровани. "Синя България" може да бъде различното в следващия парламент. Тя предлага дясна икономическа политика, насочена към растеж, противопоставяне на либералния ценностен разпад, защита на цивилизационния ни избор и ясен дневен ред за гарантиране на външната сигурност".

За нас е невъзможно взаимодействие с левите евразийски партии като БСП и "Възраждане". На второ място се изключва и разговор ДПС да бъде калкулирано като част от възможно мнозинство, обясни Москов. 

Никола Янков

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България".

"Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента.

Стои зад идеите да се предефинира ролята на държавата в икономиката, като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва. 

Имам опит в управлението от кабинета на Симеон Сакскобургготски, когато държавата влезе в ЕС и НАТО.

Аз съм предприемач и активен гражданин. Не виждам начин да предизвикам политическо действие, освен да се ангажирам лично". 

Причината за корупцията в България е огромното количество държавни пари, които се изсипват през държавни фирми  и през държавния бюджет. Това трябва да се спре, обясни още той в предаването "12+3". 

Част от хората, които са в "Синя България", бяха в СДС, когато правителството на Иван Костов извади страната от кризата и я сложи на нов европейски път за развитие, припомни Янков.

В политиката в България в момента има едно голямо лицемерие, заяви още той.

"Има едно самоназоваване с цел да се заблудят избирателите. ПП се появи като градска дясна партия. Оказа се, че са крайно лява и популистка. Партиите в ДБ възприеха да подкрепят тези левичарски политики, които доведоха до един от най-ниските ръстове на страната. 

Няма дясно, дясното е "Синя България". Всичко останало е ляво!"

Никола Янков ще участва в листата за български парламент.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55