Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветник: Да покажем, че сме по-силни от една чуждестранна фирма, която иска да печели за сметка на нашето здраве и природа

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Опасенията са за замърсяване на почвите, водата и въздуха в широк периметър

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: архив

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата.

Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум. Подписката ще бъде изпратена до омбудсмана. Основните притеснения са свързани със замърсяване на почвите, водата и въздуха.

Община Божурище се противопоставя на проучвателните сондажи.

"Ще направим така, че да стане национална отговорност да не се допусне тази концесия и осъществяването на този добив", коментира Михаил Славчев, общински съветник в Община Божурище, която няма да бъде единствената засегната от сондажите. Потенциално засегнати са територии от общините Сливница, Брезник, Перник, Драгоман и  Костинброд, както и Район Банкя на Столичната община.

В официалната презентация на инвеститора се споменава, че са открити примеси на арсен със златото, което носи риск от замърсяване, смята инж. Георги Андонов, експерт в областта на черните и цветните метали.

Проучвателната територия е в непосредствена близост до Банкя и минералните извори, където се провежда балнеолечение и работи голяма бутилираща компания за минерална вода.

Според инж. Андонов праховото замърсяване ще бъде "залп от канцерогенни метали, които ще бъдат транспортирани по въздух към София".

Цената е прекалено висока, а последствията – трайни, изтъква той. По думите му, след една концесия от 25-30 години оставаме "за векове напред с кратер и няма възстановяване на природата".

Не могат да се сравняват средствата, които ще влязат в общината със здравето на хората, категоричен е общинският съветник Михаил Славчев, който очаква подкрепа и от други общини, включително от столичната.

"Очакваме и от страна на столицата подкрепа – да покажем, че сме по-силни от една чуждестранна фирма, искаща да печели за сметка на нашето здраве и природа."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02