Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

"Църковната медия трябва да говори разбираемо за хората, да видят, че Църквата сме всички християни"

| Интервю
Пламен Михайлов
Снимка: Адриана Киселинчева

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си. 

Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови онлайн радио и телевизия с YouTube канал. 

"Радостните и тържествени моменти пък не са изцяло еуфорични. Те са изпълнени и с радост, но и със спомен за покаянието и за това, че сме грешни. Православието е начин на живот, който ни кара да се стремим все повече към Бога и да бъдем все по-любящи - по неговия пример", обясни той.  

По думите на Михайлов идеята на една църковна медия е на първо място да благовестѝ за истината, а не да се набляга на скандали или да се настрои аудиторията да мисли по определен начин:

"Второто нещо - за да е църковна медия, няма как да няма благословението от митрополита, който отговаря за съответния регион, област. Църквата се изобразява от връзката между митрополита и паството. Няма как да се говори за Христос, за църквата и да се търси авторитетност, от православна гледна точка, ако няма никаква връзка с духовната йерархия, което в Православието се предава още от Христос, през апостолите, през епископите и на свещенството. Трето - Христос говори с притчи, на разбираем език за хората. Бидейки свързани с църковната йерархия, църковната медия трябва да говори по начин, който е разбираем за хората и да видят, че Църквата сме всички християни". 

Интервюто на Снежана Иванова с Пламен Михайлов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските медии, организирана в края на юни за 19-ти път от БТА, традиционно дава възможност както за поставяне..

публикувано на 06.07.24 в 09:35
Доналд Тръмп

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на президентския му имунитет. Искането на Доналд Тръмп и неговите адвокати беше депозирано пред..

публикувано на 06.07.24 в 09:11
Марин льо Пен

Популярността на "Национален сбор" във Франция продължава да спада

Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди утрешния втори тур на парламентарните избори във Франция. Очаква се "Националният сбор" и съюзниците му да получат между 175 и 205 места в парламента, като за абсолютно мнозинство са необходими 289...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Над 100 коли се включват в 12-ия "Трабант фест" край Тетевен

Над 100 трабантчета от цялата страна ще се включат в 12-то издание на "Трабант фест", в курорта Рибарица и местността "Костина". Гостите на "Трабант фест"-а ще видят атрактивни автомобили от миналото, поясни организаторът Вълчо Стаменовски. "За пръв път ще присъства и "Трабант" с десен волан. В България е правен за Англия, но не е..

публикувано на 06.07.24 в 08:46

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България. Както всяка година, и сега въпреки горещините и дългия път, хора с увреждания от цялата..

публикувано на 06.07.24 в 08:37
Ния Симеонова и Цветомир Николов

7-мото издание на Модел Република България 2024

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати . Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли .  Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".  Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. 15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на..

публикувано на 06.07.24 в 08:20