Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Снимка: Ани Петрова

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и Александър

По темата разказва един от най-добрите познавачи на тази материя - проф. Петър Делев от Софийския университет.

В ранния период античните македонци населяват Централните Балкани - това, което още в античността е прието да се назовава Горна Македония.

Първата завладяна нова територия е т.нар. Долна Македония. Слизането в Долна Македония е станало вероятно в първата половина на 7 век пр. н. е. и е свързано с възникването на царството на Аргеадите.

Произходът на македонците остава неясен. Тезите са две - едната, поддържана от Гърция днес - че са елинско племе със свой диалект, другата - лансирана от български историци като Гаврил Кацаров, а днес - от северномакедонците - че са самостоятелна група. По имената на владетелите също не можем да съдим - Филип и Александър са гръцки, но има много специфични. 

Сигурно е обаче, че първото разширение е за сметка на траките. Обединението на македонските племена идва чак в 4 в. пр. н. е. при Филип Втори. Дотогава македонските княжества воюват помежду си. Тяхното функциониране обаче не следва гръцкия модел на полисите и деленото на граждани и други. 

И както казахме, ранната история е обвита в мъгла - в първите векове стигат на север до Вардар и на юг до Олимп. 

Следва период на криза и упадък в началото на 4 век пр. н. е. Дълго, но слабо е управлението на Аминтас Трети - бащата на Филип - най-малкият трети син. Той идва на власт след кратките управления на братята си Александър Втори и Пердикас Трети. 

И само преждевременната му смърт - загива на 40 и няколко години, му попречва именно той да покори супер-силата на онази епоха - Персийската империя.  Гаранция за това е най-значимата реформа, която извършва - тази във военното дело, превърнала  македонската армия в нещо невиждано дотогава, в нещо непобедимо.

Освен смел воин, Филип е бил любител на плътските съблазни и многоженец, твърди проф. Делев. Една от съпругите му със сигурност е тракийка - втора по ранг сред жените му след Олимпиада, майката на Александър Велики.

Убийството е зрелищно. Една от версиите е, че Александър и Олимпиада  стоят зад убийството на Филип.

За делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята, за последния македонски цар Персей слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04