Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов не успя да се пребори за точки в спринта на пистата край Барселона

Никола Цолов
Снимка: Nikola Tsolov Racing

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да се пребори за точки в спринтовото състезание в Барселона, в което той стартира от десетото място.

Цолов направи добро първоначално потегляне, но не се ориентира по най-добрия възможен начин в първите завои, което му коства позиции от Арвид Линдблад и Дино Беганович. В края на обиколката той бе пресиран от съотборника си в АРТ Кристиан Менсъл и дори се стигна до лек контакт между двамата на изхода от последния завой.

Това попречи на ускорението на двамата за дългата старт-финална права, което пък позволи на Люк Браунинг и Габриеле Мини също да изпреварят Цолов, което взе разумното решение да спре по-рано за първия завой в ситуация, в която четирима пилоти бяха един до друг в зоната за спиране. Този ход на българина му коства още две места от Никита Бедрин и Калъм Войсин, а Калъм Шийлдс не успя да мине покрай Цолов.

Така след само обиколка и половина българинът се бе смъкнал до 18-то място, след което в два отделни инцидента в първия завой четирима от съперниците на Цолов бяха елиминирани. Първо съотборниците в Тридент Сантиаго Рамос и Сами Мегетуниф се удариха в битката за първата позиция, а по-късно сходен инцидент извади от надпреварата Бедрин и Войсин.

След един сравнително дълъг период зад колата на сигурността състезанието бе подновено, но много бързи Цолов загуби още една позиция, този път от Себастиан Монтоя. Българинът прекара много врема на 15-то място и не успя да прогресира в DRS влакчето, което се оформи.

За разлика от него Монтоя достигна до 12-та позиция и три тура преди финала пробва атака срещу Мини за 11-то място. Двамата обаче се докоснаха в подхода към петия завой и напуснаха състезанието, което отново извади колата на сигурността, която бе начело на колоната до финала.

В крайна сметка Цолов завърши на 13-то място, но може да спечели две места, тъй като Алекс Дън, който завърши втори и 11-ят Менсъл са разследвани за фалстарт. А победата грабна Мари Боя, който наследи първото място след инцидента между Мегетуниф и Рамос и след това удържа атаките на Дън. За Дън остана втората позиция пред Оливърт Гьоте, Мартинису Стеншорн, Лорън ван Хьопен, Ноел Леон, Леонардо Форнароли, Беганович, Линдблад и Тим Трамниц, които оформиха топ 10.

В генералното класиране във Формула 3 лидер въпреки отпадането си днес продължава да е Мини, който има актив от 72 точки. Авансът на италианеца пред Форнароли е три пункта, а Браунинг е на още точка отзад. Никола Цолов губи едно място в подреждането и се смъква до 13-та позиция със 17 точки на своята сметка.

Петият състезателен уикенд за сезона във Формула 3 завършва утре в 11:05 часа с основното състезание. В него Българския лъв Цолов ще потегли от третото място, зад Менсъл и Линдблад, които ще оформят първата редица.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-е вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41
Калоян Братанов

Калоян Братанов е шампион на 100 м свободен стил

Калоян Братанов спечели финала в „кралската“ дисциплина 100 метра свободен стил за мъже на държавното лично отборно първенство по плуване на басейн "Диана" в столицата. Състезателят на клуб Астери финишира първи с време 50.52 секунди и остана на близо две секунди от националния рекорд на Йосиф Миладинов от 48.83. Самият Миладинов пропусна..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Александра Начева

Александра Начева е изписана от „Пирогов“ след операцията

Лекоатлетката Александра Начева беше изписана от УМБАЛСМ "Пирогов",  където на 23 юни претърпя операция заради фрактура на левия глезен. Световната шампионка на троен скок за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева получи контузията в събота вечерта по време на състезание на скок дължина на турнир в Габрово, а интервенцията беше..

публикувано на 27.06.24 в 18:45
Константин Костадинов

Националът Константин Костадинов ще играе в елита на Испания

Българският национал Константин Костадинов ще играе за отбора на Тенерифе през сезон 2024/25, съобщиха от клуба от испанската Лига Ендеса. През последните два сезона Тенерифе държеше правата върху 21-годишното крило, но го изпращаше под наем в отбори от второто ниво на местния шампионат. По време на новата кампания обаче юношата на Реал..

публикувано на 27.06.24 в 18:37
Валентиа Геовгиева

Валентина Георгиева тренира на нов уред прескок, осигурен от БФ Гимнастика за Игрите в Париж

Европейската вицешампионка Валентина Георгиева тренира на нов прескок, който беше осигурен специално от Българска федерация гимнастика за подготовката й преди олимпиадата. Уредът, произведен от фирма "Gymnova" е същият, на който ще се проведе състезанието по спортна гимнастика на Игрите в Париж 2024. Прескокът вече е в залата на "Раковски" и..

публикувано на 27.06.24 в 13:34