Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Снимка: Ройтерс

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания „Енвидиа“, чиято стойност надхвърли три трилиона долара. Само преди няколко месеца беше оценявана на един трилион. И докато останалите две компании в челната тройка - „Майкрософт“ и „Епъл“, са познати от десетилетия, то „Енвидиа“ остава встрани от масовата култура. 


На какво се дължи изкачването й до върха на фондовата борса? С една дума - далновидност. А по-конкретно: производството на интегрални схеми, необходими за приложението на изкуствения интелект, което й отрежда уникална позиция в технологичната индустрия в момента. Всички технологични гиганти - „Майкрософт“, „Мета“, „Алфабет“, ги купуват за продуктите и услугите си. 

Енвидиа е лопатата на Златната треска на изкуствения интелект. В крайна сметка всеки ще си получи лопатата, но все още сме далеч от този момент“, е аналогията на финансовия специалист Лиз Милър. 


„Енвидиа“ по принцип произвежда видеокарти, които обработват и превръщат двоичните данни от процесора в компютъра ви в изображения и текст и след това ги изпраща към монитора. Компанията обаче подхожда предвидливо и още преди около 10 години, преди всички останали, започва да приспособява технологията си към изискванията на софтуера с изкуствен интелект. Така, с високото търсене в момента на тези чипове, е трудно конкурентите им да ги достигнат, защото проектирането на тази технология отнема време, а „Енвидиа“ вече е доста напред. 

„Това обаче няма да е трайно положение. Когато други производители на чипове и проектанти проумеят технологията за изработката им, тогава „Енвидиа“ може да се срине много бързо“, предупреждава Сет Сютел, заместник-главен редактор на репортерското звено на „Асошиейтед прес“, отговарящо за финансовите пазари. И наистина - тази седмица акциите на компанията паднаха с почти 13 процента за три дни. Така активите й се обезцениха с около 550 милиарда долара. Последва обаче покачване на акциите. 

Въпреки всичко възходът на компанията е впечатляващ - от първоначалното предлагане на акции на „Енвидиа“ на фондовата борса в началото на този век до днес стойността на акциите й се е вдигнала с над половин милион процента! 

Това е безпрецедентно в историята на капитализма. Подобни неща са се случвали единствено при отриването на петрола или създаването на двигателя с вътрешно горене“, смята журналистът от „The New Yorker“ Стивън Уит. 


Да си на правилното място в подходящия момент и да имаш качествено производство ти осигурява първото място в надпреварата за чипове. Или пък по-скоро сме свидетели на нов вариант на балона „дот ком“? 

„До известна степен това е обективно сравнение. Мащабът на ръста на стойността на „Енвидиа“ е нещо невиждано на фондовия пазар за последните 25 години. Преди две години компанията струваше 300 милиарда долара на фондовия пазар, а сега - 11 пъти повече. Това е забележително. Печалбите й се повишават много бързо. През февруари бяха нагоре с 260 процента, през май растежът беше същият“, казва Том Стивънсън, британски експерт по инвестиции.

Любопитството се насочи и към изпълнителния директор на компанията и нейн съосновател преди 31 години - 61-годишният Дженсън Хуанг. Той притежава 3 процента от „Енвидиа“ и личното му богатство в момента се равнява на над сто милиарда долара, и така става един от 15-те най-богати хора на планетата. Марк Зукърбърг го нарече „Тейлър Суифт на технологиите"


Той е много забавен и харизматичен. Весело е около него, но мисля, че може да бъде трудно да се работи за него. Бих го сравнил с генерал от армията или пък наистина отдаден спортен треньор. Натиска служителите си, за да получи най-доброто от тях. А те го обичат както се обича, по естествен път, един истински лидер. Но на моменти може да бъде много взискателен. Дженсън Хуанг сравнява създаденото от него с нова индустриална революция. Говори за завод, в който влизат данни, а излиза интелект. Ако това е вярно, то ще промени коренно начинът, по който работи икономиката ни. Ще се положи началото на нова епоха на производителност. Всичко ще работи по различен начин, ако това е истина. А инвеститорите залагат, че е така. Затова и акциите растат“, разказва журналистът от „The New Yorker“ Стивън Уит, който е интервюирал Дженсън Хуанг. 

Хуанг е роден в Тайван, но когато е на петгодишна възраст семейството му напуска острова и се мести в Тайланд. На девет, той и по-големият му брат, отиват да живеят в САЩ при свой чичо в Такома, щата Вашингтон. Няколко години по-късно, родителите му също се местят в САЩ и семейството се установява в Орегон, където Хуанг се дипломира с инженерна електротехническа специалност от държавния университет в щата. Магистратурата на Хуанг е отново по електротехника от университета Станфорд, където се завърна през април, за да говори пред студенти и им даде следния съвет:

„Мисля, че едно от моите предимства е, че имам ниски очаквания. Хората с високи очаквания имат ниска издръжливост. А, за нещастие, издръжливостта е важна за постигането на успех. И, както знаете, големите постижения не се равняват на интелект, а идват от силната личност. Тя не се формира в умните хора, а в изстрадалите хора, така че ви пожелавам болка и страдания.“ 

Хуанг е женен за Лори Милс - приятелката му от колежа и партньор в лабораторните изследвания. Тя също е електроинженер. Те имат две деца и живеят в Санта Клара, Калифорния.

„Изключително е, че едно нормално момче, което работеше като сервитьор порасна и се превърна в това. Няма магия, а само 61 години упорита работа всеки ден.“

Снимки: Ройтерс
По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българка, издирвана от гръцките власти, беше задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд. Обвиненията срещу нея са за посредничество срещу заплащане при осиноването на 17-те деца, родени в болница в..

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43
Доц. д-р Александър Вълков

Ново ръководство на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен

Университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" има ново ръководство. След проведен конкурс, изпълнителен директор стана доц. д-р Александър Вълков , известен и уважаван специалист по УНГ . Досега той беше началник на Клиниката "Уши, нос, гърло". УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен е най-голямата болница в Северна..

публикувано на 01.07.24 в 16:11

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари. Губернаторът на отдалечената сибирска област Тува заяви, че бушуват 23 горски пожара с обща площ около 1700 хектара в труднодостъпни планински райони.   В руския Далечен изток, в Якутия, също беше обявено извънредно положение. Там има регистрирани 107 пожара на над 330 хиляди хектара.

публикувано на 01.07.24 в 16:04

Големи пожари на гръцките острови Хиос и Кос

Гръцките противопожарни служби днес се борят с големи пожари, които избухнаха на островите Хиос и Кос в източната част на Егейско море.  Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че страната е изправена пред перспективата за труден летен сезон по отношение на риска от пожари, съобщи "Асошиейтед прес".  Службите за гражданска защита издадоха..

публикувано на 01.07.24 в 15:59
Исмаил Кадаре

Почина известният албански писател Исмаил Кадаре

На 88-годишна възраст почина известният албански писател и драматург Исмаил Кадаре. Той е издъхнал в болница в Тирана след сърдечен удар, пише "Ройтерс", като се позовава на местни медии.  Агенцията отбелязва, че Кадаре е изтъкната фигура в албанската и международната литература, която през творчеството си се е противопоставила на комунистическото..

публикувано на 01.07.24 в 15:55
На терена в кв. Горна баня министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева (в центъра) и служебният премиер Димитър Главчев (вляво) провериха напредъка на дейностите по събарянето на старите сгради и разчистването на терена за строеж на Национална детска болница - 1 юли 2024 г.

Изграждането на новата детска болница няма да се забави заради обществените поръчки

Изграждането на новата детска болница няма да се забави заради обществените поръчки, увери служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.  Тя и служебният премиер Димитър Главчев провериха събарянето на старите сгради и разчистването на терена на Националната детска болница. Обществена поръчка за проект на детска болница - септември,..

публикувано на 01.07.24 в 15:52